2011. április 11., hétfő

Marhapörkölt tarhonyával



 
Hozzávalók



40 dkg marhahús kockára vágva,
1 nagyobb fej fehér hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
kevés (kb 2 evőkanál) olaj,
1 dl húslé (ha nincs, akkor víz)
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál köménymag,

Tarhonyához:

1 bögre (2,5 dl) tarhonya (puskagolyó - menza emlék)
0,5 liter víz  (ha van húslé, akkor azzal finomabb)
kevéske olaj

Salátához:

1 fej friss saláta
víz,
édesítőszer (vagy cukor)
10 %-os ecet ízlés szerint,

Elkészítése:

A hagymát nagyon apró kockára vágni,  az olajon üvegesre pirítani. Hozzáadni a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd a negyedelt paradicsomot, és a köménymagot, valamint a sót.  Fedő alatt pár percig párolni.

Tűzről lehúzni a lábast és hozzáadni a piros fűszerpaprikát, majd a húslével (vízzel) felengedni. Hozzáadni a kockára vágott marhahúsokat. Megkeverni, és fedő alatt puhára főzni.

Kisebb lábasban kevés olajat hevíteni, beletenni a tarhonyát, 1-2 perc alatt világosra pirítani, huslével (vagy vízzel) felengedni, sózni. Fedő alatt addig főzni, amig a főzőlevét felszívja. Nem baj, ha még nem puhult meg. Egy konyharuhával betakarni jó vastagon, és otthagyni, hogy szépen megpuhuljon a tarhonya.

Saláta elkészítése:

Egy tálba vizet önteni, ízlés szerint édesítőszerrel (cukorral), 10 %-os ecettel ízesíteni. A salátát leveleire szedni, folyó víz alatt jól megmosni, hogy ne legyenek rajta homokszemek. Én a salátaleveleket laskára (csíkokra) szoktam vágni, csak a saláta közepét hagyom egészbe.  A lébe belerakom a csíkokra vágott salátaleveleket, majd a közepébe teszem a saláta közepét. 1 db paradicsomot félbe becikkezek, s ezzel diszítem.

Tálalás és fogyasztás következők. Jóétvágyat.

11 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencem! Sajnos ritkán csinálok, mert a férjem nem szereti a tarhonyát. Nem tudja, hogy mi a jó! :))

    VálaszTörlés
  2. Viki, ízlésem szerint főztél!:-) Nem ülök ott az asztalnál, megnéznéd?:-)))

    Tudod, sok mindent lehet helyettesíteni, de a magyar pirospaprikát nem. Úgyhogy rendszeresen fel kellett tankolnom belőle, amikor otthon jártam.
    Szerencsére már itt Cipruson is kapható:-)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomság, nagyon jó lehet

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem, főőőleg sörét-tarhonyával! :)) De jó lesz, ha beindul végre a grill- és bográcsszezon!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm jöhet egy tányérral! Bonbont vagy tortát kérsz cserébe!

    VálaszTörlés
  6. Szemi ! Egyetértek ! mi nagyon-nagyon szeretjük. Na majd rászokik egyszer :)

    VálaszTörlés
  7. Latsia! Örülök :)) A pirospaprikáról meg csak annyit, hogy saját kis kezennel fűzöm, száríton és darálom. Na ez az igazi :)

    VálaszTörlés
  8. Egycsipet ! Akkor mi csipegethetünk egy tálból a sörétekből :)

    VálaszTörlés
  9. Mary! nem baj ha eltévesztetted, jöhet mindkettő :))

    VálaszTörlés