Házi kenyér
Előtészta:
150 g BL5-ös liszt
150 g víz
7 g szárított
élesztő
Fakanállal összekeverni, nejlonba –tállal együtt-
behúzni. Másfél órát pihen.
A kenyér hozzávalói
és elkészítése:
A dagasztógép
edényébe:
320 g langyos víz
1 evőkanál kacsazsír
2 dkg só
5 dk Tönköly fehér liszt
5 dkg Teljes kiőrlésű liszt
5 dkg Bio tönköly búzaliszt (teljes kiőrlésű)
40 dkg Gyermelyi BL80-as liszt
Tetejére az összes előtészta.
10 perc lassú keverés
2 fokoztaton, majd 3 perc 4-es
fokozaton.
Lisztes felületre kiborítani, göbölyűvé formázni,
kilisztezett kelesztő tálba rakni.
45 perc pihenés a
sütőben
Újra lisztes felületen átmozgatni a tésztát, gömbölyűvé
formázni, s kilisztezett kelesztő tálba rakni.
45 perc újabb pihenés
a sütőben
Idő leteltével lisztes felületre kiborítani, picit
megformázni (ekkor már jó hólyagos a tészta) és 8 literes jénaiba helyezni.
Előtte a jénai alját jól bespriccelni. A vizes jénaiba rakom
a jól összegyűrt szilikonos sütőpapirt, majd a megformázott kenyér tésztát.
20 perc pihentetéskor bekapcsolom a sütőt és 230 fokra állítom. A kenyértésztát három
helyen bemetsszem.
Amikor a sütő elérte a 150 fokot, (ez kb 10 perc, de sütő
függő) akkor a kenyértésztát és a
jénai tetejét is jól lespriccelem vízzel
és beteszem a félig felmelegedett sütőbe.
35 percíg így sül.
Ekkorra jól megemelkedik a kenyér. A sütő
hőfokát leveszem 200 fokra és még 20 percig sütöm.
A kenyerünk kisült. Rácsra tesszük, és hidegre (én a lépcsőházba) tesszük, hogy szépen cserepesedjen.
Végeredmény egy szép cserepes 1,2 kg-os kenyér.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése