Édes-savanyú mártás, ami gondolkodás nélkül bármikor jöhet köretnek. A receptben szereplő hozzávalókra ha nézünk, akkor eléggé bonyolultnak tűnik, pedig nem az. Csak hozzá kell fogni. A receptben egy indiai fűszer keverék: a garam masala is szerepel, de miután sehol sem kapható a környékünkön, neten rendelni már nem volt időm, így kicsit "csak" hasonló fűszerekkel készült, de esküszöm és vallom, hogy finomabb, mint a társa a nagy bolt polcain :)
Hozzávalók és elkészítés: A hozzávalók súlya tisztított állapotban értendő:
1 dl olaj,
1 kg hagyma, robotgéppel aprítva
5 db nagy sárga répa, Juliennre vágva
Ezeket dinszteljük össze
1 kg kápia paprika kockára vágva
1 kg fehér húsú paprika, kockára vágva
2 evőkanál parajdi só,
1 evőkanál őrölt bors,
2 evőkanál fűszerpaprika,
3 db babérlevél
A dinsztelt hagyma, répa után szép sorjában mindent sorban belerakunk.
Hozzáadunk továbbiakban
4 db kisebb cukkinit kockára vágva
Tovább pároljuk mindaddig, amíg összeesik. (Ez nálam kb fél óra volt)
30 dkg cukrot (én ízlésünknek megfelelő édesítőszert) adunk hozzá
3 doboz ananászbefőtt levét hozzáadjuk, s közben az ananászokat is felaprózzuk, s ezt is hozzáadjuk.
Felöntjük 2 liter házi paradicsom lével.
A recept 2 evőkanál Garamasala őrleményt ír. Ennek hiányában én:
1 teáskanál szemes fekete borsot,
1 teáskanál őrölt fahéjat,
1 teáskanál egész szegfűszeget,
1 teáskanál egész koriandert adtam hozzá.
Amikor összefort, akkor még 1,5 dl almaecetet adtam hozzá és kóstolgattam, de nem kellett pótolni semmit!
Összefőztem az egészet (fűszerek hozzáadása után kb 5 percig) és 2 csomag 2:1-ben dzsemfixet adtam hozzá.
3 perc forralás után üvegekbe szedtem és száraz dunszt következett 3 napon át, vagy addig, amíg ki nem hűl. (nekem 3 nap volt)
Megjegyzés:
A recept, sűrítésre: 2 evőkanál étkezési keményítőt ír, amit hideg vízzel elkeverünk és úgy adjuk a masszához. (Én a dzsefixet választottam)
Ebből a mennyiségből 17 db fél literes üveget tudtam megtölteni. 17-szer fogunk isteni finom köretet fogyasztani húsok mellé :)
Párhuzamban készült még Pizza krém, de erről egy másik posztot fogok feltenni, mert megérdemli.
S akkor néhány fázis fotó az elkészítés menetéről:
Vöröshagyma apró kockára vágva kevés zsíradékon dinsztelődik
Sárgarépa juliennre szeletelve, hozzáadva a hagymához, dinsztelődnek.
A kápia paprika kockára vágra. Ugyan ilyenre a fehér paprika is, csak azt nem fotóztam.
Itt már minden darabos hozzávaló, a babérlevéllel dinsztelődik.
dinsztelés után kellő képpen összeestek, jöhet rá a paradicsom és a többi fűszerek.
Idén negyedszer készitem el, már készülődök! Nagyon finom, köszönöm a receptet! Edit
VálaszTörlés