Csalamádé, ahogyan a kedves vendég kéri :)
Szerintem ez egy egyszerű, nagyon finom, ízletes, könnyen elkészíthető nyári íz télire.
Csalamádé
Ez a mennyiség 20 üveg 720 ml-es csalamádéhoz elegendő
Tisztított állapotban
1,5 kg hagyma
1,5 kg sárgarépa
1,8 kg paprika (fehér - piros)
2,5 kg uborka
4,7 kg káposzta
ez összesen 12 kg tisztított hozzávaló
A hagymát megtisztítjuk késes szeletelővel vékony szeletekre vágjuk
A sárgarépát meghámozzuk, szintén a késes szeletelőn átengedjük
A paprikákat megmossuk, éles késszel vékonyra felszeleteljük
Az uborkát is megmossuk és szintén a késes szeletelőn felkarikázzuk
A káposztának a külső leveleit leszedjük. Ezt is lehet a késes szeletelőn (de én erre nagyon érzékeny vagyok és szeretem a hajszálvékony szálakat, így gyalultuk.)
Az összevágott hozzávalókat egy nagyobb edényben (kádban, fazékban, kinek mi van) összekeverjük és elkezdjük a tetejére adagolni a fűszereket.
0,7 liter 10 %-os ecet
4 evőkanál (ha lehet akkor színes) bors, ha nincs, akkor a fekete is megteszi
22 dkg parajdi só
1,25 kg kristálycukor (akinek készítettem a csemege ízt szereti, de lehet kevesebb cukor is)
2,5 kávéskanál citromsav
2,5 kávéskanál tartósító szer (Lucullus befőzési tartósítőszer keverék)
1 csomag koriander
1 csomag mustármag
1 csomag babérlevél (kicsit összetörve)
Az összes fűszereket a tetejére tesszük a savanyítani való csalamádénak és jócskán összekeverjük, lenyomkodjuk.
1 napig állni hagyjuk, de időközben még legalább 3-4-szer átforgatjuk.
Jócskán enged levet.
Kicsavarjuk a savanyúságnak valót és tisztára mosott üvegekbe rakjuk. Nem szabad nagyon megtömni az üvegeket, hogy a lé át tudja járni az egész csalamádét,
A saját levével felengedjük.
Az üveg tetőket rárakjuk és felrakjuk a polcra
És akkor jöhetnek a fázis fotók.
Kicsit másképpen, más fűszerezéssel és aránnyal készítem, de nyersen, saját levében- isteni finom télen! Mindig hagyok egy nagy üvegnyit frissen megenni, mert úgy is finom ám :)
VálaszTörlésVicuskám, kiváncsi lennék a Te verziódra. Tudod: mindig tanul az ember lánya :)
TörlésMost tettem el e szerint a recept szerint. Kóstolásnál megállapított,hogy Isteni finom! Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad!
VálaszTörlésUi: A koriandert nem ismerem így én azt kihagytam belőle.
Szia Timi!
TörlésNagyon örülök, hogy a te ízlésednek is megfelel. Mi nagyon szeretjük. s amikor ezt készítettem vendégeink jöttek váratlanul és gyorsan állítottuk össze ezt a rengeteg csalamádét. Komolyan mondom, nagyon sokáig - mai napig is - emlegetik. A koriander egy apró sárga kis gömböcskék, mint a fekete egész bors, csak sokkal kisebbek. De írd be a gugliba hogy koriander, s keress rá, de elhoztam neked egy linket. Ezt másold be a keresőbe és meglátod. Köszönöm szépen, hogy visszajeleztél és mégegyszer örülök, hogy ízlett, és fog is. ------- és akkor a link ----- https://www.google.com/search?q=koriander&rlz=1C1GCEA_enHU958HU958&sxsrf=ALeKk0091bDb_4yxHgXRT362jzDlC2LBwQ:1628445260366&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwidr56q_6HyAhXFgf0HHSE3DiIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1366&bih=625#imgrc=ZgH6rBpUBueBHM