Egy kis váratlan kitérő után jövök és hozom a "diétás" finomságokat. Ehhez a sós finomsághoz igazán mindenki bátran foghat hozzá. Nagyon kevés munkával, nagyon hamar az asztalra kerülhet ez a házilag készített ropi. Nagyon jól tárolható (ha esetleg maradna belőle), s több nap után is igazi ropogtatni való.
Hozzávalók és elkészítés
60 dkg liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg zsír,
1 evőkanál lenmag
2 dkg élesztő,
1 evőkanál só ,
teáskanál cukor,
3 dl tej
2 dkg élesztő,
1 evőkanál só ,
teáskanál cukor,
3 dl tej
1 db tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére
Én nagyon egyszerűen készítettem, semmi fakszni csak mindent a robotgépbe, (esetleg kenyérsütő gépbe)
A meglangyosított tejből annyit elveszünk, hogy benne az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadva a teáskanál cukrot. A lisztbe belekeverjük a sót. A dagasztó edénybe öntjük a sós lisztet, hozzáadjuk a zsírt - amit előzőleg kinn tartunk a konyhában, hogy ne legyen annyira fagyos, a gép jobban el tudja dolgozni - Amikor az élesztő felfutott hozzáöntjük a többi anyaghoz, s jól összedagasztatjuk a géppel.
Gombóccá formáljuk, egy tálba (tálcára, vagy bármire) rakjuk, lefedjük és hűtőszekrénybe rakjuk minimum 1 órára.
Nekem úgy sikerült, hogy reggel összeállítottam a tésztát és csak késő délután sütöttem. Így is nagyon finomra sikerült.
Bekapcsoljuk a sütőt, s amíg felmelegszik (nálam 180 fok, de ez sütő függő, ez lehet 200 fok is) addig a tésztát sütésre előkészítjük.
Hűtőből kivéve kb 3 mm vastagságra kinyújtjuk. A tetejére ütjük az 1 db tojást, s ott a tészta tetején egy ecsettel megkeverjük a tojást és elkenjük a tészta tetején. Jócskán megszórjuk szezámmaggal, derelyevágól felcsíkozzuk. Tepsire rakjuk és az előmelegített sütőben kb 18-20 perc alatt készre sütjük. Ha nem elegendő ez az idő, akkor addig sütjük, amíg ezt a szép piros színt el nem éri.
Nekem a második tepsi sütésénél már 15 perc elegendő volt a sütéshez !
A tojással vastagon bekent tésztáról a szezámmag nem fog leperegni.
Köszi, ma nálam is sülni fog:)
VálaszTörlésSzia Emi :) csak egyszer kell a családdal megkóstoltatni, utána pedig három naponként sütni :)
TörlésNagyon finomat sütöttél , guszta! Lett belőle bőven !
VálaszTörlésÉvikém, köszönöm! Igen lett, de gyorsan el is fogy hála az égnek :)
TörlésOi, Viki, receita maravilhosa!
VálaszTörlésObrigada por postar :-) Um abraço para você.
Sol
Oi Sol :) Oh obrigado. Experimente, você vai gostar.
TörlésVocê é um grande chef, você não terá esse problema :)
Saudações amigas para você e para toda a família. Viki
Ollééé itt van a mesterszakácsom! Kérek egy ilyen kotlányi rágcsálni valót, mert imádom.
VálaszTörlésHát igen Csavi ! Tudod, rossz pénz nem vész el, maximum kicsit átalakítják. Majd most jövök rá, hogy érdemes is talán egy kis fűszermentes diétán lenni, de állj sorba, mert jön a következő is.
TörlésAz ilyen rágcsa mindig jól jön!!!
VálaszTörlés