2012. június 15., péntek

Magyaros tarja préselve

Amikor a házi finomságokat készítettem és feltettem a blogra, többen kérték, hogy a fokhagymás, hőkezelt sonka receptjét írjam le.
Ez a fokhagymás, itt egy kicsivel több borsot adtam hozzá, mint a magyaroshoz és a borsot nem őrlöltem, hanem mozsárban törtem és nagyobb darabokban hagytam meg.

Most elkészítettem egy magyaros ízesítésüt és megpróbálom fázis fotókkal illusztrálni a sonkakészítés menetét.
Olajos pác magyaros és fokhagymás ízesítésű tarjához és általában disznó húsokhoz. Két variációban szoktam készíteni: fokhagymás és magyaros ízesítésű.
A két fűszerezés teljesen egyforma, csak a magyaroshoz még hozzáadom a piros fűszerpaprikát és egy kicsi csípős paprikát is.
Fűszerek:
bors,
majoranna,
mustár,
só,
babérlevél,
piros fűszerpaprika
fűszerolajak (szezám, mogyoró, oregánó)
fokhagyma.
1 kg húst figyelembe véve én a következő képpen készítem el:
A hússzeleteket gondosan megmossuk, lecsepegtetjük. majd felszeleteljük, (sonka készítéséhez akár kockára is vághatjuk)
Egy tálba tesszük a fűszereket
- 1 mokkáskanál bors,
- 1 evőkanál majoranna,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 evőkanál szezám olaj,
- 1 evőkanál mogyoró olaj,
- 1 evőkanál oregánó olaj.
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 kisebb fej fokhagyma megtisztítva, átnyomva
- 1 mokkáskanál só.
Ezeket jól összekeverjük és beleteszünk 2-3 babérlevelet, majd a húsdarabokat, és összeforgatjuk. Az edény tetejét gondosan lezárjuk és hűtőbe rakjuk. Ha több napig pácoljuk, akkor naponta legalább egyszer át kell forgatni a húst. Amikor a pácolással elkészülünk, és a pácolt húsból sonkát szeretnénk készíteni akkor a sonkaprést kibéleljük folpack-al,majd a húsdarabokat szép sorjában belerakjuk. Amikor az egész húsmennyiség a présbe került, egy villával jól lenyomkodjuk. A lelógó folpack-al betakarjuk a húst és rátesszük a prés tetejét. Beleállítjuk egy arra megfelelő edénybe (tepsibe, lábasba), öntünk alá egy kis forró vizet.
A sütőt 100 fokra előmelegítjük és 80 fokon 3 óra hosszán át hőkezeljük a sonkát. Amikor az idő letelt, kivesszük a prést a sütőből. Kihütjük, majd egy éjszakára hűtőszekrényben tároljuk. Reggelire már szép vékony szeletekre vághatjuk.

Az olajos pácot azért szeretem, mert akár roston, vagy faszénen történő sütéshez is nagyon jó, de ez a pácolási módszer akkor is jó, ha esetleg később sütőben, vagy serpenyőben sütjük meg a húst. Természetesen a bepácolt húst lefagyaszthatjuk. Sütés, vagy esetleg sonka készítés előtt kivesszük a fagyasztóból és amikor kiolvad, akkor kezdjük el vele a munkát. Attól függ mit készítünk belőle.

27 megjegyzés:

  1. Viki!Imádom ezeket a receptjeidet!:-)))

    VálaszTörlés
  2. mikor jutok én is oda, hogy ilyeneket készítsek?

    VálaszTörlés
  3. Nellikém ! Hajrá, csak rá kell készülni. Munka az nem sok van vele :)

    VálaszTörlés
  4. Évikém ! Hááááát ??? !!! Menjek segíteni ? Csak egy szavadba kerül :) :)

    VálaszTörlés
  5. Én prés nélkül készítem hősiesen, nem lesz ilyen szép és tömör, de nagyon finom tud lenni, szívesebben esszük a boltban árult kolbászoknál :)

    VálaszTörlés
  6. Hát jöhetnél. Bizisten. Tudom ám, hogy boldogulnék egyedül is (csak akarni kell, nagyon kell.....ma már szinte elcsábultam az egyik hipermarciban, de aztán úgy döntöttem megyek majd hétfőn a jól bejáratott mészárosunkhoz), de társasággal, főleg a tieddel bíztos símább ügy lenne.
    Kikészített ez a négy haramia a mai nap.

    VálaszTörlés
  7. Vicuska! Valahogy mi is így vagyunk vele. Bolti dolgokat én már nem merek venni.

    VálaszTörlés
  8. Évica !!! Húúúúú mi lesz még szeptemberig, hát még csak most kezdődött a nyári szünet :))

    Esküszöm, ha a lábaim bírnák, talán még útnak is indulnék.

    VálaszTörlés
  9. Hű, micsoda masina! Nem is láttam még ilyet... Anyám, kész hentes vagy! Egy profi nem csinál ilyen guszta felvágottat. Minden elismerésem! Nagyon guszta! Jövök egy szelet kenyérrel és egy hegyes erős paprikával... :o)

    VálaszTörlés
  10. IllésKrisz ! Köszönöm szépen, jólesik a dícséret. Jöhetsz még kenyeret sem kell hoznod, majd sütök egy hozzá illőt :)) Az erőspaprika jöhet, az még nekem sem árt. :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Viki!

    Köszönöm szépen a receptet.

    Erika

    VálaszTörlés
  12. Na most mit is mondjak? Már megint megéheztem. tényleg egy éhen és kórász vagyok.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Viki!

    A sonkaprés használatakor van jelentősége a hőkezelés módjának? Úgy értem, hogy más íze lesz a fűszeres tarjának, ha a sonkaprést nem sütőben "aszalom", hanem fazékban "főzőm"? Ha más lesz a végeredmény, hogyan döntöd el, mikor melyik módszert alkalmazod?
    (Elnézést a sok kérdésért)
    Köszönöm
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika! teljesen mindegy, hogy sütőben aszalod, vagy fazékban formával együtt főzöd. Az eredmény ugyanaz. Csak ha sütőben aszalódik, akkor csak az időt kell beállítani és nincs más dolgod.

      Törlés
  14. Csavi ! Gyere enni, de készülj föl a jövő hétre, mert már két hete pácolódik a csülök a hűtőben :)

    VálaszTörlés
  15. Erika ! Egyáltalán nem lesz más íze. Arra kell vigyáznod ha fazékban főzöd, hogy ne forrjon a víz, és ne takarja be a prést, azaz ne szivárogjon bele a víz. Ha forralod, akkor viszont a jó kis szaftok kijönnek a húsból és akkor valóban más íze lesz.
    De miért akarod fönn főzni? - hiszen a sütőben való hőkezelés a leg egyszerűbb, mégcsak oda sem kell figyelni. Maximum a sütőt, vagy egy csörgő órát beállítani a kívánt időre.

    Sok szerencsét,

    Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Viki!

    Köszönöm szépen a gyors választ.

    Erika

    VálaszTörlés
  17. Megint tanultam. Nem ismertem ezt a szerkezetet.
    Hol lehet beszerezni Viki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgikám! Örülök, ha újat tudok mutatni :) Itta blogomon jobb oldalon, ha lefele görgetsz, majdnem a legalján találsz egy logót: M+M KFT Érd. Erre klikkelsz és máris eljutsz az oldalukra, ahol a rendelést leadhatod. Rendelésnél nyugodtan hivatkozhatsz rám, hátha kapsz egy kis engedményt :)

      Törlés
  18. Vikikém, csodás egy finomság! Bár lenne sonkaprésem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabikám! Ennek igazán semmi akadálya, egyszerűen meg kell venni, mert ha vársz vele nagyon megbánod.:)

      Törlés
  19. Vikikém, csodás egy finomság! Bár lenne sonkaprésem...

    VálaszTörlés
  20. Kedves Viki, sok finomságot szeretnék én is készíteni. Segítséget kérnék, hol lehet sonkaprést venni?
    Köszönettel László
    molnarlaszlo52@gmail.com

    VálaszTörlés
  21. Kedves László! Ha a blog jobb oldalán görgetsz lefele, akkor alul találsz egy bannert, MM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos kidobott. Kezdez előlről, tehát ha a blog jobb oldalán görgetsz lefele, akkor alul találsz egy bannert M+M Érd KFT - nálunk lehet sok-sok fajta formát rendelni.
      http://www.mm-erd.hu/

      Ha a bannerre klikkelsz, akkor előjön az oldaluk. Köszönöm, hogy olvasod a blogot. Küldtem e-mailt is, ahol részletesen leírtam a lényeget

      Törlés