2009. december 17., csütörtök

Kandírozott és szárított narancshéj

Az, hogy nálunk - a téli időszakokban jó erős vitaminbombaként, nyárom, pedig hűsítő italként- mennyi zöldség- gyümölcs fogy napi szinten arról ITT láthatsz egy téli sort.
Rájöttem, hogy ezek "ugynevezett hulladékát" is lehet hasznosítani. Mint pl. a citrom és narancs héját.
Eddig mindig megvásároltam jó kis pénzeken az üzletekben a kandirozott narancs és citromhéjat. (Úgy kellett nekem !!)
Na ennek is vége! Tojástöréses időszakomat még mindig nem tudom elfelejteni, s egyre többször jut eszembe, hogy ezen túl, amit csak lehet és fogyasztható, nem ám a szomszéd tyúkjának fogom ajándékozni, (úgyse nálunk fogja elpottyantani a tojását, pedig az elmult napokban mekkora szükségem lett volna rá),  hanem megpróbálom továbbfeldolgozását egy kis "magánvállalkozásba" -teljesen egyszemélyben- saját kis tüzhelyemen hasznosítani.
Igy került sor a mostani kandírozott narancshéjra.
Ez 4 db narancs héja (zöldséghámozóval) lehámazva, tálba téve, leöntve annyi vizzel, hogy ellepje, s másfél nap alatt háromszor lecseréltem rajta a vizet, majd leszürtem és lemértem.
Annyi deka cukrot tettem rá, amennyi deka a narancshéj volt, s egy kislábasban (legközelebb tuti, hogy valami laposabb edénybe, mondjuk serpenyőbe) addig forraltam (kb 25 perc), amig a cukor leve teljesen rákaramellizálódott a narancshéjakra, állanó kavargatás mellett.
A lábast félrehuztam, s 2 evőkanál kristálycukrot rászórtam, jól elkevertem és egy tálcára kiraktam. Azonnal rászáradtak a cukorszencsék.
Ezután már csak egy csokoládét fogok hozzá felmelegiteni és a végeit belemártani, s jöhet akár nasinak is, de sütemények töltelékébe biztosan nagyon finom izt fog adni.
Eddig csak a megszárított narancs/- citromhéjat ledaráltam, azt használtam különböző sütikhez, ételekhez, de most már a kandirozással is bővült a füszertáram.
 
narancshéj szárítás
darálás, majd befőttes üvegbe, és a speizbe rakás


5 megjegyzés:

  1. A gondolat már az én fejemben is megfogant, hozzá kell látnom a megvalósításhoz :-)

    Itt az inspiráció, köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Viki ! hajrá. Kipróbáltam a végeit csokiba mártani. Isteni

    VálaszTörlés
  3. Csokiba és likőrbe mártani, és elkárhozni!:))

    Hihetetlen, de minden jó valamire:!)

    VálaszTörlés
  4. szepyke ! Indulhatsz vezekelni, mert neked csak le kellett irni, nekem meg azonnal kipróbálni :-) Én már el vagyok kárhozva :-)
    háááát még egy ilyen fegyelmezetlen öregcsajszit, mint én ? !! :-) Jelentem isteni finom.

    VálaszTörlés