2010. január 4., hétfő

A mindíg jólsikerült kenyér - amikor nem érek rá :-)

Ma nem nagyon volt időm a sok munka és teendő mellett, csak egy egyszerü fehér kenyeret elkészíteni, amihez aztán se nyanya, se öregtészta, csak majdnem hogy liszt, viz, só és élesztő kellett, no meg egy kis kiegészítő, ami gyorsan kéznél volt. Nem is nagyon tudtam a kenyérre koncentrálni, mert közben állandóan ment a paprikadaráló, s majdnem hogy még az sem jutott eszembe, hogy egy falat kenyérként sincs. No ilyenkor szoktam bedobni ezt a kenyérfajtát, amit persze attól még, hogy fehér kenyér, néha-néha nagyon szeretünk.
Vacsorára el is készült, de hogy nem ebből attünk az is igaz, mert hogy nem minden olyan egyszerü nálunk, ahogy azt a földi halandó gondolja :-) Készült más is, de majd erről kicsit később. Itt csak annyit, hogy most aztán tényleg nem a kenyér volt a figyelem középpontjában, nem dédelgettem, nem bubusgattam, s mégis majd elszálltak a cserepektől. (Hát ezt soha sem fogom megérteni, hogy ez milyen törvény kenyéréknél, mert amikor mindent megadok neki, akkor egy darab repedés sincs rajta, most meg ??? !!! hátha még látnátok most ebben a pillanatban, ugy kihülés után jó 3 órával ? - tiszta repedés és cserép)

(Én mindig két kenyeret sütök, ezért a hozzávalókat is igy adom meg. Természetesen, ha valakinek megtetszik és csak éppen egyet szeretne sütni, akkor a hozzávalókat felezni kell.
Az egyszerü fehér kenyerem hozzávalói:

5 dl viz
3 nagy evőkanál joghurt
5 dkg étolaj
2 dkg só
1 mk cukor
4 dkg élesztő
2 kanál burgonyapehely (elhagyható)
1 evőkanál tejpor (ez is elhagyható)
1 kg liszt (most, finomliszt volt)
Elkészitése:
A vizet, a joghurtot, az olajat a dagasztógép edényébe tettem, majd az összekevert száraz anyagokat rákanalaztam. Legtetejére az élesztőt rámorzsoltam.
10 perc keverés
10 perc dagasztás
20 perc pihentetés
2 perc ujra dagasztás
Kiolajozott kelesztőtálban 50 percig kelesztettem, majd megformáztam őket és 2 db sütőformában (amit sütőzacskóba huztam formástul, kenyerestül) kelesztettem további 45 percig.
Ekkor bevágtam és bekapcsoltam a sütőt is.
kb 15 perc elég volt ahhoz, hogy a sütő 200 fokra felmelegedjen és addig a tészta is szépen szétnyilt a bevágásnál.
10 percig 200 fokon sütöttem, majd átkapcsoltam légkeverésre és 160 fokon további 25 percig sütöttem.
Amikor kisült, hidegvizzel lespricceltem, s a cserepek csak ugy egy jó fél óra elteltével kezdtek előjönni, de még egy-két óra mulva is repedeztek.

Kiegészités
MEGTALÁLTAM EGY KORÁBBI - UGYANEZEN ÖSSZETÉTELLEL- KÉSZÜLT KENYEREM, AMIN LÁTSZIK A SÜTŐZACSKÓ HASZNÁLATA.

Itt látható, hogy az egész tepsi benne van a zacskóba, s igy megy be a sütőbe is, de ha találok még jobb képet, akkor pótolom.

Itt aztán tényleg látszik, hogy a sütőben is zacsiban vannak. (tészta a formába, utána az egész a zacsiba)

26 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörű lett!

    VálaszTörlés
  2. Erikka ! köszönöm, s milyen finom és gyors is :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Viki!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a kelesztéskor nem ragadt a tészta a sütőzacskóhoz? Illetve, hogy mikor bevágtad és betetted a sütőbe sülni a kenyeret, akkor is a sütőzacskóban volt vagy már csak anélkül?
    Klári

    VálaszTörlés
  4. Klárikám! nem a tésztát teszem a sütőzacskóba (mert amikor igy csináltam nekem is beragadt) Kitaláltam, hogy amikor megformázom a kenyeret, be is lisztezen kicsit, s ugy teszem be a tésztát a formába. Amikor benne van a tészta a formába, ekkor huzom rá a zacskót, azaz a tepsiben a tészta és a tepsit dugom a zacskóba. Kelesztem kb 40-45-50 percig (ez hőmérsékleg függő). Amikor szépen megkel kihuzom a tepsit a zacskóból, szépen bevágom és visszadugom a zacskóba, s nem a kenyértésztát spriccelem le, hanem a forma mellé a zacskóba spriccelek egy kis vizet, s tulajdonképpen igy megy be a sütőbe. Azt hiszem valahol van egy ilyen fotóm, s ha metalálom be is teszem.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Viki !
    Ezek a kenyerek nagyon szépek ! Megírnád a formák pontos méretét ?
    Előre is köszönöm !
    Üdv.

    VálaszTörlés
  6. Szia Judit ! Külső méreteket mértem.
    Hossza: 32 cm, szélessége: 13 cm, magassága 8 cm
    LIDL-ben vettem még valamikor tavaly tavasszal.

    De talán nem is a tepsinek a mérete a fontos. A bedagasztott tésztát két egyforma darabra vágom, megformázom, kicsit belisztezem és a tepsi közepére teszem, s utána magára hagyom, hagy dagadjon :-) ---- szokott jócskán :-)

    Még annyit, hogy ez a tészta egy eléggé kemény, nem nyulós tészta. Először én is megijedtem tőle, hogy ebből falazó tégla lesz, de nem ám !!!! hanem ilyen csinos kis kenyér. Nem kell megijedni attól, hogy "jó" kemény-ke lesz a tészta.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm ! Mindenképpen kipróbálom !

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a választ, már világos:).
    Klári

    VálaszTörlés
  9. Klári ! oké - Remélem kipróbálod, sok sikert hozzá.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Viki! Kissé megkésve bár de törve nem.... :) szóval ebbe a kenyérbe még januárban beleszerettem, s mivel ragaszkodtam hozzá hogy ilyen hasáb alakút süssek azóta is (sőt már legalább egy éve ) megfelelő formát kerestem. Múlt csütörtökön végre kaptam a Lidl-ben. Nos azóta harmadszor sütöttem meg. Szerinted tetszik ? :)))
    Boldog házassági évfordulót !
    Üdv.

    VálaszTörlés
  11. Szia Judit! Most olyan zavarban vagyok, hogy azt el sem tudom mondani. Annak nagyon örülök, hogy sikerrel sütöd a kenyérkédet, mert én is imádom őket, de hogy a BLOGODAT SEHOL SEM TALÁLOM!!!! --- na ezért szégyenlem is magam elég rendesen. Megirnád merre vagy található! Segits légyszi.
    ---- Viszont nagyon-nagyon örülnék, ha megnézhetném. Erre én is nagyon kiváncsi lennék, de ahogyan irod, az már egyszer biztos, hogy nagyon jó és szépre sikerülhettek. Jól gondolom ?
    Köszönjük a jókívánságokat.

    VálaszTörlés
  12. Judit! hát most számolok utána a napoknak :):):) Csütörtök óta alig telt el egy pár és már a harmadik kenyeret gyürtétek le??? eeeeeeez igen :) Na most már tényleg kiváncsivá tettél. Remélem van Blogod? - ha nincs, akkor e-mail-ben kérem szépen elküldeni ezt a hamar fogyó kenyérkét :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Viki !
    Blogom nincs, én csak egy afféle gasztroblogfüggő potyautas vagyok. :))
    A hármas számú megcsonkolt kenyérkét már nem fényképezem le , de hát lesz itt még negyedik és sokadik is. Merthogy az én kis családomban nincs az a kaja mennyiség ami el ne fogyna. Férj+3 nagyfiú+3 hozzájuk tartozó barátnő+ én+ 1 kutya. :)))
    És van a csapatnak étvágya !
    Szóval majd ha lesz egy dicsekvésre méltó fénykép, jelentkezek.
    Üdv.

    VálaszTörlés
  14. Judit! igy már megnyugodtam, mármint a blogot illetően. Azért egyszer jól jönne tőled egy fotó, olyan jó lenne visszalátni az örömöd. Ami azt illeti, hogy mi "csak" ketten vagyunk (lennénk) de soha sem szabad, hogy kifogyjon valami, főleg a kenyér nem, mert ha betoppannak a gyerekek -s hálistennek sokszor, szinte napi szinten- akkor itt kenyérnek kell lenni minimum asz asztalon.
    Jó egészséget a nagy családnak, Neked pedig sok-sok örömet a sütögetéshez. S csak legyél továbbra is potyautas, én szívesen felveszlek a "vonatom"-ra :):)

    VálaszTörlés
  15. Kedves Viki!

    Tegnap megsütöttem a kenyeret, Nagyon jól sikerült. Kefírt tettem bele, mivel az volt itthon. Ami viszont bosszant: nekem nem lett cserepes a teteje. Miért? Igaz, én BL55-ös lisztet használtam.

    VálaszTörlés
  16. Judit! Nagyon szívesen:)

    Kedves Névtelen! Ajánlani tudom, ha BL55-ös -azaz finom- liszted van, akkor 60 %-ban BL55-ös, mig 40 %-ban réteslisztet használj. Amig nem tudtam kenyérliszthez hozzájutni én is így készítettem. A cserepesedésre pedig én is iszonyu sokat vártam. De ez valami megmagyarázhatatlan dolog, hogy mitől nem és mitől jön elő. Viszont van egy olyan tapasztalatom, ha kicsit több burgonyapelyhet, vagy főtt krumplit teszek a tésztához, akkor biztos, hogy nincs cserepesedés, mert ez puhitja a kenyeret.
    De hogy valójában tényleg mi az oka annak, hogy egyszer cserepesedik, máskor nem! - arra tényleg nem tudok mit mondani. Én már ujabban nem is foglalkozom vele, mert a kenyér íze, formája feledteti és nem is hiányoljuk. Kis türelem biztos kell hozzá, de ez nem magyarázat. Sok sikert és jó próbálkozást kívánok Neked.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Eddig többnyire a dagasztásnélküli kenyereket sütöttem és bizony azok ropogós héjjal sülnek. Türelmes leszek!

    Kellemes ünnepet kívánok Neked és Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Névtelen! No látod, én meg a dagasztás nélküli kenyérhez nem nagyon mernék hozzáfogni, s hogy miért ? - hát nem tudom. Ha egyszer majd nagyon ráérek, lehet hogy belevágok egy próbába.
    Köszönöm, s Neked és családodnak én is kívánok nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket.

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm a receptet!
    Elkészítettem! :)
    http://farcialkot.blogspot.com/2011/04/kenyerke-oszibarack-dios-kalacs.html

    VálaszTörlés
  20. A mostaniak így sikerültek:
    http://farcialkot.blogspot.hu/2013/05/kenyer.html

    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  21. Sajnos ,hogy csak most leltem rá erre a csoda kis kenyérre ,amit nagyon szépen köszönök.Nagyszerű,gyors és nicsen vele sok macera .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért örülök, hogy rátaláltál és nagyon nagy tisztelettel ajánlom és kívánom, hogy sok sikered legyen a kenyérsütés során. Köszönöm, hogy ellátogattál szerény kis blogomba.

      Törlés
  22. Nagyon meg tecet a kenyér szeretnénk énis sűtni de nem kapok sűtőformát nagy tepsibe raktam de nemvoltjó mijen formát vegyek hogy széplegyen ez nagyon guszta köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves névtelen. Ha mindenképp ezt a formát szeretnéd megsütni, kérlek irj nekem egy e-mailt, s ott több helyet tudok neked mutatni, hol kapsz hozzávaló tepsit. E-mail cimem : iraziviki@gmail.com

      Törlés