2010. január 22., péntek

Együnk halat - mert egészséges :))))

Együnk halat, mert az egészséges, mert az finom, mert az könnyü étel, na de így is ???? --- hát persze, ugyanis ebből és az így elkészített halból nem kell, illetve nem tudunk megenni annyit, amennyit egyébként egy frissen nyúzott, frissen elkészített halféleségből tehetnénk. Viszont a két hal között -ízében, zamatában- is akkora az eltérés, hogy azt csak megkóstolni lehet, illetve kell, azt kihagyni nem szabad, illetve vétek.
Nem kell hozzá más, mint egy jó nagy méretre nőtt Afrikai fekete harcsa és egy jó szomszéd, akinek még füstölője is van. Aztán már csak az élvezetek jöhetnek sorba, mert ez egy kuriózum. Aki még nem kóstolta, tegye meg, mert ez tényleg kihagyhatatlan.
Azt ugyan még nem tudtam eldönteni, hogy reggelire, hideg ebédre, vagy esetleg vacsorára -egy jó nagy szelet házi kenyérrel- illik fogyasztani. Nekem jöhet bármikor, akár egy gusztusos hidegtál elengedhetetlen része is lehet.
Nem kell mást tenni, mint a harcsát hasánál kettéhasítani, belsejétől, fejétől megszabaditani, lemosni, leszárítani, közepesen átsózni, s pár napig sóban érlelni, majd a sót lemosni, egy kampóra felakasztani és mehet is a füstre. Amikor elérte a kellő színt, jól átvette az igazi kis füstös ízt, leszedni a füstről és mehet a kamrába, legjobb, vagy legrosszabb esetbe a speizbe, s lehet csemegézni belőle. Tényleg "csak" csemegézni, mert bármennyit meg lehetne belőle enni, de ez önmaga egy fenséges étek, így aztán inkább a hozzáadott körettel akár főételnek is fogyaszthatjuk. Ha viszont csak reggelire, vacsorára, önmagában kivánjuk tányérra tenni, akkor olyan mintha egy jó kis füstölt sonkát ennénk. (s micsoda illatok a tárolt helyen??? !!!)
A megfüstölt harcsát szép vékony szeletekre vágjuk, bőrétől megfosztjuk és máris tálalhatjuk. Igazi füstölt sonka íze van, de mi kipróbáltuk egy kis héjában főtt krumplival, főtt sárgarépával, nyers salátával, és egy kis chilli paprikával ------ bevált, jöhet, finom, fantasztikus.

8 megjegyzés:

  1. Ezt mindenképp kipróbálom majd!
    Hátha a párom is rákap, mert eddig nem sikerült rávenni a halevésre.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ugyan harcsát még nem ettem füstölve, de pisztrángot és makrélát igen. Egyszerűen rákentük vajas pirítósra, és mennyei volt!

    VálaszTörlés
  4. Jucy! Ennek így inkább jó kis füstölt sonka, mint hal íze van. Szerintem fog neki ízleni.

    Mary! fincsi is nagyon :)

    Kata! Ne is mondd, mert mindjárt megyek vacsizni és már el kell tiltanom magam tőle :)))

    VálaszTörlés
  5. Szia Viki anyukam!
    Hat ez mar nekem is sok:-)
    ugy folyik a nyalam eztnem teheted velem:-)))))
    koszonom a fanksutesi tanacsokat!!!
    Vokkom nincs de eddig mindig azt olvastam hogy a fankhoz sok olaj kell ezert kerdeztem :-)

    Roni:))))

    VálaszTörlés
  6. Mizu Kislányom? Valami baj van a hallal??? nem jó helyen van a kampója? Nyugodtan vedd el, ami még nincs felszeletelve :))))
    Off: ha lábasban sütöd a fánkot, akkor is elég annyi olaj, hogy 3,5 - 4 cm magasan legyen az edénybe. Na jó, ha 20 literes lábasba teszed, akkor persze, hogy sok :)))

    VálaszTörlés
  7. A kampoja nagyon rossz helyen van itt kellene Lennie a konyhankban:-)
    20 literes labas:-))))))
    szolok mar Laci papanak hogy nagyon szurkalodsz:-)


    Roni

    ja es varom
    majd a leveled:-)))

    VálaszTörlés
  8. Jól kinéz nem mondom, kár hogy nem vagyunk halrajongók.

    VálaszTörlés