2010. január 14., csütörtök

"Ő" a joghurtos (nagyon egyszerüen)

Ez egy végtelen egyszerü kenyér, s a hagymások mellé kell is az egyszerüségével. Viszont a sütésnél olyan dolgokat vetettem be, amitől ilyen csodálatos magasra nőttek a kenyerek. Azt hiszem, ezt a praktikát továbbra is folytatni fogom sütéseim során.
A hozzávalókat 1 db kenyérre adom meg.
2 dl viz,
3 evőkanál (jó nagy) joghurt,
1 evőkanál étolaj,
60 dkg kenyérliszt
2 dkg só,
csipet cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál sovány tejpor (elhagyható)
20 dkg öregtészta (50 dkg lisztből, 2 dl vizből, 1 evőkanál olajból, 1 csipet sóból, 1 dkg élesztőből készül, kenyérsütőgépben. Az összetevőket a kenyérsütő üstjébe teszem és 20 perc dagasztás után leállitom a gépet, majd pihentetem az üstben a tésztát 10-12 órán át. Utána bekapcsolom a gépet, egy pár pillanat alatt gombócot formál a gép, ekkor kiveszem, s az igy elkészült kenyértésztát egy zárható müanyag dobozba teszem és irány a hütőszekrény.) Ebből a tésztából használok néha a kenyerekhez, általában 20, 25 dkg-ot. Az öregtészta (nyanya) akár 10 napig is eláll a hütőszekrénybe, de már ugy is megkönnyithetjük a helyzetet, ha az elkészült kenyértésztából formázás előtt elveszünk 20 dkg-ot, betesszük egy zárható dobozba, majd a hütőbe, és készen várja a következő sütést)
Elkészités:
Az összes összetevőket a kenyérsütő üstjébe tettem (arra vigyázok, hogy alulra kerüljön a viz, és a kefir, az olaj, majd rá a többi) 20 perc dagasztás után a tésztát átraktam egy kelesztőtálba. 20 perc eltelte után átgyurtam egy kicsit, majd jócskán beliszteztem a tálat is és a tésztát is és visszaraktam a kelesztő tálba. Ujabb 45 perc kelesztés következett.
Ekkor megformáztam, sütőformába tettem, s ráhuztam egy sütőzacskót, s ujabb 45 perc kelesztés, majd bevágás, -a sütőt 200 fokra állitottam be és 15 perc után betettem a tepsiket.
S most jön a mai napi praktika. Amikor bekapcsoltam a sütőt, az aljába egy jó közepes tepsibe legalább 1 liter vizet tettem. A sütőzacskó mindkét végét (miután az én sütőzacsim méretre vágható) nyitva hagytam és igy sütöttem meg a kenyeret, légkeverésen, 170 fokon 35-40 perc alatt.
A vizgőz hatására és attól, hogy a sütőzacsi mindkét végén bejutott a gőz a kenyérhez, akkorára nőttek, mintha dupla mennyiségü hozzávalóból készült volna a kenyér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése