2011. február 16., szerda

Házi krémsajt (mascarpone) és a belőle készült vacsora


Kis időre félretettük a húsos vacsorákat, már kívántunk valami kiönnyüt, valami finomságosat. Múlt héten készítettem egy fajta süteményt, amihez mascarpone kellett. Éppen akkor nem volt itthon lecsúrgatott krémsajtom, ezért most kivételesen vettem egy doboz mascarponét. Meg is bántam azóta már ezerszer. Ritkán fogy ki a hütőszekrényből a saját készítésüm, de most így történt.


Viszont volt 2 nagy doboz tejföl és  2 joghurt (450 gr-os), gyorsan belezuttyantottam a csúrgató zacskómba, edényt alá és hagytam csurogni. egy nap alatt lecsurgott és ilyen csodálatos állagú natúr krémsajtom, (házi mascarponém) született. Most nem mértem le, de óriási mennyiség lett belőle. A kicsúrgott savóból pedig holnap fogok valami kenyérfélét, vagy péksüteményt sütni.


 

A házi krémsajtot továbbfejlesztettem, s ez lett a ma esti vacsoránk, meg a holnapi reggelink, meg még ki tudja meddig lesz elég :)  Kifejezettem gondoltam az epebántalmakkal küszködőkre, s ez itt íme egy diétás körözött.

A sajtom felét egy tálba tettem, volt még 2 kanál tejfölöm azt is beletettem, egy teáskanál házi piros fűszerpaprika, és egy mokkáskanál köménymag kerűlt még bele. Jól elkevertem és máris lehetett a bagettszeletekre kenni.




Ezekre a szeletekre éppen a mára elkészült napraforgó csírát tettem, míg egy másik adagra, napraforgó és lucerna csíra is került.


Egy igazán jó és finom gyümölcsteával, nagyon jól bevacsoráztunk.  Nem ám kinevetni a coca-colás poharamat !!!!!! én csak ebből tudok teát inni :)))))))))

34 megjegyzés:

  1. Viki ez nagyszerű vacsora lehetett!!! Tutira nem nevetlek ki a poharad miatt, mert "nem olyan családból származom" én. A viccet félretéve, fenséges vacsitok volt. Már régen készülök kipróbálni ezt a sajtkészítést, de kitudja miért eddig mindig elmaradt.Van itthon, vödrös tejfölöm, holnap elkezdem csepegtetni. Addig meg veszek a te bagettedből, és iszok a finom gyümölcsteádból, de egye fene másik pohárból kérem nem pedig a kedvencedből.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viki! Sajnos nem találtam, meg hogy külön Neked hová tudok írni! Két kérdésem is lenne.Az egyik hogy csak joghurtból is el lehet készíteni a sajtot? A másik, sehol nem látom, hogy hűtőben vagy hol, és meddig kell csurgatni? Előre is köszönöm a válaszodat ,amit kissé türelmetlenül várok! További szép napot kívánok!

      Törlés
    2. Szia! Nem tudom ki vagy, de ez annyira nem is érdekes. Mindjárt az első szakaszban benne van minden. Beásolom, de irom is. Igen el lehet joghurtból is készíteni! Belerakod egy tiszta pelenka szerű csurgató anyagba, nem kell hűtőben csurgatni, s az is oda van irva, hogy egy nap alatt lecsurok. De bemásolom ide: "Viszont volt 2 nagy doboz tejföl és 2 joghurt (450 gr-os), gyorsan belezuttyantottam a csúrgató zacskómba, edényt alá és hagytam csurogni. egy nap alatt lecsurgott és ilyen csodálatos állagú natúr krémsajtom, (házi mascarponém) született. Most nem mértem le, de óriási mennyiség lett belőle. A kicsúrgott savóból pedig holnap fogok valami kenyérfélét, vagy péksüteményt sütni."

      Törlés
  2. De jó! Ezt a sajtkészítést nem ismertem, de kipróbálom!! Csak arra lennék kíváncsi, milyen anyagból van a csurgatód? Valami gézlap, vagy egyszerű tiszta konyharuha?

    VálaszTörlés
  3. Gizus, de tündér vagy :)))) Tényleg csak ebből tudok inni teát, pedig talán van 1 db teáscsésze a háztartásban :)))))

    A csücsköket meg viheted, kend meg aztán rendesen, nem sajnálom :))

    Szerintem, ha kipróbálod a csurgatást, meg fogod látni mennyivel finomatt, mint a bolti mascarpone. Én mindíg natúran készítem, s ha kell inkább utána ízesítem, mert soha sem tudom, hogy sós körözött, vagy esetleg édesen süteményben végzi :))

    VálaszTörlés
  4. Marcsi ! A géz nem éppen a legmegfelelőbb, átmegy rajta a java.

    Nem is konyharuhán, bár az is jó.
    Egyszerüen varrtam egy zacsit, ami jó sűrű szövésű, olyan mint régen az angin volt, ha Te egyáltalán emlékszel erre, mert Te még olyan fiatal vagy :)

    Megvarrtam a zacskót, de úgy, hogy az alját nem csúcsosra, hanem lekerekítettem. A szájánál pedig visszahajtottam és ebben egy zsinórfélét füztem, ez a lógatója :))) Alá szoktam tenni egy nagyobb méretű műanyag kancsót és ebbe csöpög le a savó, amit tovább hasznosítok.

    Próbáld ki, isteni finom.

    VálaszTörlés
  5. Viki!A csíráztatásról kérdezhetlek kicsit bővebben?Email-ben megírnád nekem?
    Sajtot én is szoktam készíteni,mindenféle ízesítéssel.Nagyon, nagyon finom!!!:-)

    VálaszTörlés
  6. Nellikém! mit szeretnél tudni róluk ?

    http://vikkokucko.blogspot.com/2011/02/csiraztatunk-csiraztatunk-reggelizunk.html

    itt már írtam, amikor elkezdtem, de ha bővebben kell, akkor mondd meg, hogy mire vagy kiváncsi, s azonnal leírom Neked.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Viki!Én is magam készítem rendszeresen a mascarponet...azzal a különbséggel,hogy belezuttyantom egy műanyag edénybe az egy,vagy két doboz 20 százalékos tejfölt és 3-4-5 percre 400 watton melegítem a mikroban..,majd leszűröm gézen,így hamarabb szétválik a savótól és pár órán belül(volt mikor kettő)már tudtam is használni!A savót pedig sütibe,kenyérbe teszem.

    VálaszTörlés
  8. csurgatni már nekem is volt szerencsém. mikor ízlett, mikor nem. szerintem az alapanyag sokat nyom a latban.

    Nelli, Viki: ne már átmenjetek emilbe a csíráztatással. Tessék azt is a csíráztatáshoz írni, vagy újabb posztban. vannak itt még tanoncok (pl. jómagam) akik kíváncsiak mindenre az említett témában.
    köszönöm.
    vagy ha nem, akkor kérek szépen másolatot a levelezésről. komoly.

    VálaszTörlés
  9. A csíráztatás engem is érdekelne:o)
    A csurgatást már én is csináltam, nagyon finom lett a végeredmény. Ezt a mikrós dolgot is ki fogom próbálni, van is alapanyagom épp hozzá.

    VálaszTörlés
  10. WOW WOW WOW! :)
    Szuper sajt (kipróbálom ezt a verziót is, eddig csak tejfölből készítettem) szuper étel!

    VálaszTörlés
  11. Vikuci,nagyon fini volt a vacsorád.én is szoktam tejfölt lecsöpögtetni,de joghurtot nem szoktam beletenni,akkor lehet vegyesen is készíteni,milyen tasakba szoktad tenni,jó akár egy harisnya is?:-)

    VálaszTörlés
  12. Most találtam rá a blogodra! Nagyon sok jó receptet és kipróbálni való ötletet látok itt. "Egyszerű" konyha-én is abszolút ennek a híve vagyok, előnyt élveznek az egyszerű, hagyományos ételek. Tegnap éppen hájast sütöttem és rácsodálkoztam milyen kevés alapanyagból milyen nagyszerű dolog készült, egy kis munkával megfejelve. Persze az új ízeknek is kell teret engedni, de imádom azokat főzni, sütni amiket a nagymamáink is készítettek.

    VálaszTörlés
  13. Tényleg neki kellene már állnom ennek a házi sajtkrém gyártásnak, készülök már rá egy ideje. Nagyon kíváncsi vagyok milyen.

    Köszönöm a szavazatot:)))))

    VálaszTörlés
  14. Fantasztikus vagy, főleg hogy ennyi energiád van

    VálaszTörlés
  15. Jucc ! köszi az újabb infót. Ez sem rossz. Én mindig felesben csinálom és hagyom had csurdogáljon. S én varrtam neki egy zacsit, hogy lótni is tudjon, ne csak lustálkodjon :))))))) A savót én is felhasználom sütéshez.

    VálaszTörlés
  16. 4Gyerek ! megígérem, hogy összekapom magam és posztolni fogom minden oldaláról a csírákat. A pozitiv és a negativ oldaláról is, mert hogy van negativja is a drágának :))))))

    VálaszTörlés
  17. Nöné ! egy kis időt kérek és összehozok egy posztot fotókkal a csíráztatásról. Most éppen üres a csíráztató tálam, holnap akarom a következő adagokat beáztatni. Ahogy haladok velük, úgy jelentkezem.

    VálaszTörlés
  18. Ami ! szerintem is próbáld ki, én mindíg keverem, s a tejfölöm is, és a joghurtom is csak 12 %-os, mert vigyázok a vonalaimra :)))))) - amit husz évvel ezelőtt már elvesztettem valahol, de ki tudja hol ???? --- na majd megkeresem :))))

    VálaszTörlés
  19. Dittus! Neked is csak azt tudom mondani, mint az előzőekben, mindig vegyesen csinálom.

    A sajátgyártmányú maszek zsákomat meg majd lefotózom és beteszem, De ha megnézed a sajt tetejét, milyden formájú - nem csúcsos - igy van lekerekítvde a zacsi alja. És anginból - régen párnahuzatot csináltak ebből az anyagból - varrtam.
    A harisnya nem jó, főleg, ha már volt a lábadon is :)))) húúúú ezt nem hagyhattam ki :))))) --- de azért közelitesz a cikk-cakkos megoldáshoz. Majd azt is beteszem a fotók közé.

    VálaszTörlés
  20. Bianka ! Bocsi, de túl szaladtam Rajtad :))) Energia ??? húúúú az nekem nincs !!!!!!! --- csak vasakarat !!!!

    VálaszTörlés
  21. Éva ! Szeretettel köszöntelek, mint rendszeres olvasót is, és mint első kommentelőt is. Köszönöm a megtiszteltetést.

    Igen ! én is inább a hagyományos dolgok híve vagyok, s olyan jól is esik visszaidézni a régi jó falatokat.

    Nem mindíg a puccos, jó drága ételek a legfinomabbak, amik ugyan a tányéron jól mutatnak, de a régi íz varázsát nem adják vissza.

    Köszönöm mégegyszer hogy vagy, és a dícséretet is bezsebeltem :))

    VálaszTörlés
  22. Mézeskalács ! Hoppsza, neki rajta, gyorsan :)))))) Szerintem meg fogod szeretni. Én soha sem ízesítem addig, amíg csurog, csa utána, mert általában felezem. Egyik részét sósnak, másikat süteménybe édesnek használom föl.

    A bolti mascarpone elbújhat mellette, s ráadásul jó drága is :))

    VálaszTörlés
  23. Viki én eddig ugy tudtam, hogy csak a 20 %-os tejfölből jó csinálni. Ezek szerint nem. Csak egymásra boritod a tejfölt és a joghurtot? Tudtommal nem lehet keverni, törni. Még csak tejfölből csináltam eddig.

    Amugy én sűrű szövésü függöny darabba szoktam csepegtetni.

    VálaszTörlés
  24. Margó ! én tényleg mindig 12 %-os-ból csinálom, mind a tejföl, mind a joghurt. LIDL-be szoktam vásárolni a tejtermékeket.

    A joghurtot jócskán -egy hosszú kanállal - kikapargatom, de a tejfölt azt valóban beleborítom úgy, hogy a fekenét kicsit összeroppantom és belecsusszan a zacskóban.

    Felváltva szoktam tenni: 1 joghurt, 1 tejföl, és igy tovább, vagy forditva :)

    Igen, én is hallottam már többféle zacsi verziót.
    Nekem itthon volt ez az anyagom, meg a varrógép is, Igy aztán adott volt mindkettő.

    S még visszatérve a 20 vagy 12 %-ra. Én valóban nem szoktam 20 %-osat venni, mert az nekem már nehéz.

    A sajtom viszont mindíg kiváló, de én hagyom hogy csöpögjön le magától, nem mikrózom.

    VálaszTörlés
  25. Szia Viki!Én is most csurgatom a "Házi krémsajtot".Ami lecsöpög savó azt a víz helyett teszed bele a kenyérbe?Nem akarom kiönteni a savót,ki szeretném próbálni,hogy milyen ízű a kenyér tőle.Ja és én egy textil pelenkában csurgatom le a tejföl és joghurt keverékét,csak ahogy Moha is írta,ne használjunk öblítőt a kimosásához,mert könnyen átveheti az illatát a sajt.
    Válaszoltam az e-mail-re,remélem megkaptad(Kenwood alkatrészekkel kapcsolatban)

    VálaszTörlés
  26. Köszi a sajt receptet, nem is gondoltam, hogy ennyire könnyű az elkészítése! Hamarosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  27. Juci konyhája !

    Teljes egészében lecserélheted a vizhet savóra a kenyérhez, de bármilyen kelttésztához is, legyen az akár sütemény is.
    Ha nincs elegendő mennyiségü savód, akkor pótold vizzel.

    Nekem könnyedebb a kenyértésztám és talán finomabb is a kenyerem. Bár én nem igen szoktam egyfolytában egyhfajta kenyeret sütni. Mindig variálok valamivel :))

    A textilpelenka is jó, de én már megszoktam a zacsimat :)) Amikor én kiveszem belőle, (kiborítom egy tányérra) a sajtkrémet, akkor hideg vizzel leöblitem és egy kicsit beáztatom. aztán kicsavarás és szárítás. Öblitőt tényleg tilos használni.

    Húúú ennek az e-mail-nek utána nézhek, mert nem emlékszem rá, pedig valamelyik nap üritettem a postaládámat.

    Köszönöm, remélem csak eldugta valahol a levelezőkém :)

    VálaszTörlés
  28. Juci ! én ajánlom, hogy próbáld ki, mert óriási különbség van a bolti mascarpone és az általunk gyártott között. De nem csak süteménybe lehet használni, hanem tovább ízesítve körözöttnek, vagy bármilyen olyan ételhez, amihez turó, esetleg valami lágy sajt kell.

    VálaszTörlés
  29. Viki!Köszi a választ,majd a holnapi kenyeret savóval fogom elkészíteni.Kb.2 adagra való lesz belőle.Egy kis adag krémsajtba tettem egy kevés sót és tisztára olyan mint a bolti vajkrém,de ez attól sokkal finomabb.
    Ha nem lesz meg az e-mail akkor majd még egyszer elküldöm a linkeket.
    Üdv.Jutka

    VálaszTörlés
  30. Juci ! Mondtam én Neked, hogy érdemes kipróbálni. Én abszolut nem szeretem a vajat, de oly annyira, hogy ránézni sem tudok, ezért nem is nagyon fordul elő a konyhánkban.

    A családom viszont már annyira rászokott erre a fajtára, hogy nálunk ez soha sem fogy ki.

    Szoktam különböző zöldfűszereket is tenni bele. Remélem nem soká itt a tavasz és minél több vitamint tudunk belecsempészni.

    VálaszTörlés
  31. Nagyon szép lett a sajtod!
    Nekem is kéne megint csinálnom egy adagot...
    Én textilpelenkát használok erre a célra. :)

    VálaszTörlés
  32. Szemi ! Köszönöm. Nekem egyből a zacskóvarrás jutott eszembe, (miért is ne alkossak?!) pedig van itthon új textilpelenka is.

    VálaszTörlés