2010. június 16., szerda

Kapros zöldbabfőzelék

Akkorát sikítottam ma a konyhában, hogy még én is majdnem megijedtem, ugyanis ránéztem, de csak úgy véletlen az órára -merthogy egész délelőtt sütögettem a sokmagvas bagettjeimet - s az óra mutatók majdnem egymáson voltak, ami azt jelentette, mindjárt harangoznak délre. Halvány fogalmam nem volt mi lesz az ebéd. Pontosan 11 óra 55 perc. Minden egy pillanat alatt átvillant az agyamon, már a zöldbabfőzelék gondolatban kész is volt, de hogy mi lesz rajta, arról még álmodni sem mertem.
Hütőajtó kinyit, ételdobozba bekukkantani, ott kukucskált rám egy darab sonka, aminek az lett a sorsa, hogy az isteni finom zöldbabfőzeléken, mint feltét végezte :)
Volt ám rohanás hütőtől-tüzhelyig, de fél egykor már az utolsókat kanalaztuk a tányérból :)
Hozzávalók:
fél kg zöldbab (ez még fagyasztott)
1 csokor kapor,
izlés szerint só,
2 gerezd fokhagyma,
pár szem édesítőszer
Ezeket gyorsan egy előreforralt vizben puhára főztem (10 perc). Ezalatt az idő alatt elkészítettem egy száraz rántást, amibe parányi piros füszerpaprikát kevertem. 1 dl tejszinnel és egy kispohár tejföllel elkeverve, besürítettem a kapros zöldbabfőzeléket. Mire a rántás elkészült, addig a bab is megpuhult. Zutty bele mindent, egy rottyanás és tálalás :)
Az előfőzött sonkadarabot felcsíkoztam, serpenyőbe raktam. A kezem ügyébe kerülő -de egyébként a tüzhely melletti polcon található- legalább négy fajta olajjal megspricceltem (citromolaj, szezámolaj, bazsalikomos olaj, és mogyoróolaj), s párszor átforgattam a serpenyőben. Az egész olaj nem tett ki két evőkanállal, csak azért raktam a sonkára, nehogy oda égjen. Ezzel kész is volnánk, de fogyasztás előtt még egy parányi ecetet csöpögtettem bele. (Nekem kellett)


Rohanós mai napom volt. Készülünk a hétvégi bulira és már elősütögetek, főzögetek. Ma délelőtt sokmagvas bagetteket gyártottam, összesen 9 db-ot. Közben egy félóra ebédidő - ebédkészitéssel egybevetve - :-) majd utána egész estig sajtos rudakat gyártottam, de erről majd egy másik postban.
Ja!!!! és vacsorára -ha már ugyis meleg a sütő- akkor egy jó nagy adag hurka-kolbász-cingánka sült meg egy hatalmas kacsasütőben. Hát mit csináljunk, ha beköszöntött a kora ősz, s ilyen hidegben jól is esett ez a kicsit komolyabb vacsi :-)

4 megjegyzés:

  1. Tele vagy hasznos és gyors ötlettel! Ebéd is nagyon finom a vacsora meg fenomenális!

    VálaszTörlés
  2. nagyon finom, szeretem bár nem kaporral szoktam készíteni

    VálaszTörlés
  3. Biztos nagyon finom, bár nálunk petrezselyem zöldlik benne. A feltét is találékony:)Igazi sitty-sutty ebéd!!

    VálaszTörlés
  4. Mary! Néha rávisz a kényszer, de tudod milyen jóóóóóóóó, legalább kevesebbet kell izzadni a tüzhely mellett :))

    Bianka, én meg kapor nélkül el sem tudom képzelni,

    Ginkó! petrezselyemmel még nem csináltam. Igazat van, ez tényleg egy sitty-sutty ebéd volt :)

    VálaszTörlés