Vasárnapi ebédünknek is valami nagyon könnyűt, finomat képzeltem el, de nem nagyon jutott eszembe, hogy mi legyen. Még mindíg a fagyasztót ürítem, s így esett a választás a töltöttpaprikára.
Csak a papírdobozos (fél literes) paradicsompürét kellett hozzá adni, de abból is volt itthon.
Még ősszel raktam el a paprikákat -kicsumázva- töltésre készen, bár ezekből szoktam egész télen használni, levesbe, pörköltbe, vagy esetleg egy jó kis komoly tojásrántottás -mindenes- reggelibe.
A töltöttpaprika hozzávalói és elkészítése:
12 db zöldpaprika (fagyasztóból)
50 dkg darált sertéshús (de lehet bármilyen, akár baromfi darált is)
1 teáskanál só,
1 mokáskanál fehér bors,
1 teáskanál köménymag,
1 evőkanál házi piros fűszerpaprika,
2 kisebb evőkanál zabpehely. (rizs helyett)
1 tojás
a paradicsomszószhoz: 2 db fél literes -papirdobozos- paradicsompüré
Édesítő tabletta vagy folyadék, ízlés szerint.
1 szál zellerlevél.
Az egészet a robotgépbe tettem, s pillanatok alatt összekeverte. Egy lábasba kevés vizet feltettem melegedni. Közben előkészítettem a paprikákat (12 db-ot) s betöltöttem a befűszerezett hússal. Még annyi hús maradt ki, hogy 6 db gombóc is lett belőle.
A paprikákat és a gombócokat szépen sorba leraktam a lábasban lévő már langyos vízbe, hozzátettem a zellerlevelet is. A víz éppen csak hogy annyi legyen benne, hogy félig se érje el a paprikákat. (kb fél liter). Üvegfedő alatt gyönyörűem megpuhulnak, megfőnek.
Félig kész állapotában a 2 doboz paradicsompürét belenyomtam, megfelelő mennyiségű édesítő tablettával (folyadékkal) édesítettem.
Kb még 20-25 percig főztem, ezzalatt az idő alatt be is sűrűsödött.
Levesünk is egy igazán könnyű zöldséges grízgaluska leves volt. Erről sajnos nem hoztam fotót, mert az üres tálat mindhiába fotóztam volna le. (-elfogyott-)
Fincsi ebédetek volt nagyon imádom!:-),én nem szoktam csak 2-3 paprikát beletenni,mert nem nagyon szeretjük benne,de azért az íze bele kell hogy főjön:-)
VálaszTörlésDe szeretem!Én is csak 2-3 paprikát teszek bele, mert csak az ízét szeretjük benne.Zabpehely jó ötlet, kipróbálom.:-)
VálaszTörlésAzt hiszem megyek hozzátok ebédelni.
VálaszTörlésja, a levest meg tessék kérem hamarosan újrakészíteni. s akkor ne felejts fotózni, hogy legyen mit megosztani.
VálaszTörlésRendben?
Nyami nyami, ez is elfogyott :)
VálaszTörlésViki én pénteken föztem töltött paprikát :)))
VálaszTörlésNagyon guszta, mi is nagyon szeretjük!
VálaszTörlésÉn az utóbbi időben barnarizzsel készítem, diétás és finom! :)
Hogy én ezt mennyire szeretem
VálaszTörlésJaj! Első pillanatban azt hittem rossz helyen járok, úgy megváltozott a blogod külleme. Meglepődtem, de nagyon szép az új külső is. A töltött paprika az egyik kedvenc ételem, irigyeltelek érte Benneteket. Üdv. Mari
VálaszTörlésViki azt hittem én is hogy eltévedtem. Nagyon szép lett a blogod, gratulálok hozzá!!
VálaszTörlésA töltöttpaprika meg olyan, de olyan guszta!!! Imádom!!! Én csak 2-3 paprikát teszek bele, csak én eszem meg, na utána aztán szenvedek is rendesen.
Dittus! Nálunk csak én nem szeretem a paprikát. Rajtam kivül mindenki. Az íze miatt viszont kell bele.
VálaszTörlésNellikém! Próbált ki. Én mostanában, rizs helyett mindíg zabpelyhet használok. Még a fasírozttba is kicseréltem az áztatott kenyeret erre :))
VálaszTörlés4Gyerek ! Gyere, várlak, maradt még két darab :))
VálaszTörlésVettem a lapot. IGENIS ŐRMESTER - legközelebb zöldborsóleves lefotózva, elhozva, megosztva :)))
Ami ! Kedves egészségedre :)
VálaszTörlésAnyuska ! Biztos hallgatóztam nálad az ablak alatt :)) Nagyon régen ettünk, s olyan jó, hogy eszembe jutott. Be is pakoltunk belőle :)
VálaszTörlésSzemi ! én is főztem már barna rizzsel is, de most a zabpehely volt a soros a kipróbálásban. Bejött.
VálaszTörlésBianka ! én, ill. mi is, nagyon, de nagyon :)
VálaszTörlésMari ! Köszönöm. Én is meglepődtem, amikor belevágtam tegnap éjjel. De annyi bosszantós dolog történt mostanában, hogy meg kellett magam jutalmazzam egy új rucival :)))
VálaszTörlésÉn azt hiszem, hogy a töltöttpaprika az, amit talán minden ember szeret :)
Gizus! Köszönöm, jólesik a dícséret. Kellett már egy kis tavaszi változás a "ruhatárban"
VálaszTörlésNa a paprikával én is éppen így vagyok. Tudok akkorákat epézni utána.
De van egy érdekes dolog, ha méregerős paprikát eszem semmi bajom :))))
Hogy ki érti ezt ??
Ha hiszed,ha nem vasérnap én is töltött paprikát készítettem!
VálaszTörlés