2010. december 3., péntek

Palacsinta tej nélkül - narancslekvárral

Én eddig a palacsintát mindíg úgy készítettem, hogy fele-fele arányban tej és szódavíz. Soha eszembe sem jutott volna, hogy a tej kimaradjon a nyersanyagból. Olyan már történt, hogy nem volt itthon szódavíz, akkor viszont az egészet tejjel kevertem ki. 


Már többször olvastam különböző helyeken arról, hogy egyszerüen ki kell hagyni a tejet a palacsinta tésztából és elég ha csak szódavízzel keverjük ki. Hááááát mit mondjak? - voltak kételyeim..........


Mindenesetre kipróbáltam. Íme ilyen lett. A nyersanyag hozzávalói:

3 db egész tojás - csipet só - fél liter szódavíz, vagy buborékos ásványvíz - kevés olaj -  lisztet nem mértem, de úgy adagoltam hozzá, hogy egy jó sűrű palacsinta tésztát kapjak.

Nem tévedés, hogy kimaradt az édesítő, vagy a cukor, de én a palacsinta tésztába soha sem szoktam cukrot tenni, sem édesítőt.

Teflon palacsintasütőben, olaj nélkül sültek ki.



A kisült palacsintákat narancslekvárral töltöttem meg. Amit viszont tapasztaltam, hogy ebből a fajta palacsintából csak annyit szabad sütni, amit azonnal el is fogyasztunk. Ezt onnan tudom, hogy maradt 3 db, s másnapra teljesen kiszáradt, töredezett, s nem is volt olyan finom, mint frissen.


Ha  csak annyit sütünk, hogy aznap elfogyjon, akkor tényleg megéri, főleg azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejet, tejterméket. Bevallom nekem is könnyebb volt a palacsinta után a gyomrom, mint amikor a jó kis tejes, turós palacsintából belakmározom :-)



5 megjegyzés:

  1. De jó, még én sem próbáltam tej nélkül! Úgy néz ki, mint egy "normális" palacsinta:) Guszta nagyon!
    Ide írhatsz: ildike2008@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Én sosem teszek bele tejet, így nem is tapad le. Kb hat éve készítem így és már el sem tudnám képzelni másképpen. Nagyon guszta a palacsintád :)

    VálaszTörlés
  3. Ildy! próbáld ki, azóta már másodszor is sütöttem, de a maradékot folpackba tettem és nem száradt ki :)) -- még az "öreglány" (mármint én) is tanul :))

    ÓÓÓhhhhhh Bianka! A mesteszakácsok nagyasszonyától ez egy óriási elismerés. Kicsi pirulás, szerény meghajlás, és nagy-nagy köszönet :)))))

    VálaszTörlés
  4. Viki, először is bírom a humorodat... nagyon!:-)))

    Másodszor meg, szuper, hogy feltetted ezt a posztot, én ugyanis például még sosem sütöttem palacsintát tej nélkül, pedig volt rá alkalom, hogy pont azért nem tudtam készíteni, mert nem volt itthon tej!
    De ez szuper, hogy így is lehet!!!!
    Nagy köszönet Neked, hogy megírtad és gyönyörűek a palacsintáid, enném!:-)

    VálaszTörlés
  5. Latsia! Köszönöm, de tudod én meg a humorom már elmult 6 évtizede, hogy együtt vagyunk, már igazán összecsiszolódhattunk ennyi idő alatt :-)

    A tej nélküli palacsintát meg tessék szíves kipróbálni, mert nagyon fincsi, s azóta már én is megoldottam, hogy másnapra nem szárad ki, mert a folpack segített :)

    VálaszTörlés