2010. december 7., kedd

Göngyölt pulykamell majonézes krumplisalátával


Már hetek, hónapok óta látható volt és figyelemmel lehetett kísérni azt az óriási kezdeményezést, amit a Kifőztük Csapata indított mindazokért a szegény sorsú gyermekekért és szüleikért, akiknek nemhogy nagy ünnepekkor (mint pl a Karácsony is),  de még a hétköznapokban sem jut étel az asztalukra. A Kifőztük csapata  (és még 100-an), összesen 115 blogger összefogásával elindult a lázas készülődés, hogy az arra rászorulóknak adománygyüjtést kezdeményezzenek.
Már csak két hét van december 20-ig, az adománygyüjtés lezárásig, s már itt az ideje, hogy a bloggerek bemutassák azt az ételféleséget, amellyel résztvettek e nemes cél megvalósításának érdekében. 

Én:   Göngyölt pulykamell, majonézes krumplisalátával  igyekeztem hozzájárulni ehhez a nemes kezdeményezéshez, s ez a receptem szerepel a Kifőztük Karácsony c. újságban is.  



Hozzávalók 10 személyre

1 kg pulykamellfilé 40 dkg szeletelt, füstölt bacon

a töltelékhez:
1/2 dl olaj
50 dkg csirkemáj
2 közepes vöröshagyma (15 dkg)
1 kávéskanál fehér bors
2 kávéskanál majoránna
2 kávéskanál só
3 zsömle
2 dl tej
1 csokor petrezselyemzöld

a burgonyasalátához:
1 kg krumpli
3 közepes alma (vagy 2 nagy)
4 dl tejföl
2 dl majonéz
2 evőkanál mustár
2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
 
 
Elkészítése:
Egy 24 cm átmérőjű, kuglófbetétes, kapcsos tortaformát kibélelünk a baconszeletekkel. A pulykamellet vékonyra felszeleteljük és egyenként kiklopfoljuk. A formában lévő baconszeletekre szorosan rárakosgatjuk a pulykaszeleteket úgy, hogy azok a szalonnát mindenhol takarják. Néhány szelet húst hagyjunk meg: ezzel fogjuk beborítani a betöltött masszát.



A töltelékhez a serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát. Közben előkészítjük a májat: több vízben kiáztatjuk és amikor már tiszta a leve, lecsöpögtetjük és késsel elkaparjuk, hogy a hártyákat eltávolítsuk belőle.


A zsömléket beáztatjuk a tejbe. Az előkészített májat hozzáadjuk a hagymakockákhoz. Amíg a máj kicsit kivilágosodik a serpenyőben, addig jól kinyomkodjuk a zsömléket és ezt is hozzátesszük a serpenyőben lévő hagymás májhoz. Sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a majoránnát. Ilyenkor érdemes megkóstolni és ízlésünk szerint fűszerezni, de számítsunk rá, hogy a bacon igencsak sós. Még 1-2 percig kevergetve összepirítjuk az egészet. Levesszük a tűzről és hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az előkészített tortaformába kanalazzuk a masszát, egy evőkanállal lenyomkodjuk, simára elegyengetjük. A tetejére a meghagyott pulykamellszeleteket olyan csíkokra vágjuk, hogy ezzel be tudjuk fedni a tölteléket, majd erre hajtogatjuk vissza a baconszeleteket. A tortafomát egy tepsire rakjuk és így tesszük be az előmelegített sütőbe. 180 fokon 40-45 perc alatt szép pirosra sül.


Fél órán át hagyjuk hűlni, ekkor ráborítjuk a tálaló tányért, együtt megfordítjuk, és levesszük a kapcsos formát.


A körethez a krumplit meghámozzuk, karikára szeleteljük, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az almákat meghámozzuk és nagyon apró kockára vágva adjuk a krumplihoz. A majonézt, a mustárt és a tejfölt összekeverjük, cukorral ízesítjük. Ráöntjük a salátára és óvatosan elkeverjük. Tehetünk bele vékony karikákra szeletelt lilahagymát is.


S akkor jöjjenek a fázisfotók, lépésről-lépésre.  
















 










6 megjegyzés:

  1. Nagyot nyeltem így ebéd előtt!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda finomság! Yamy!
    Mindenből kérek!
    Krumplisaliból duplát!!!

    VálaszTörlés
  3. Bianka, az volt, volt, volt............ húúúúúúúúúúú de régen volt :-)

    Dia! még én is mindigm ha ránézek, nagyon szertjük az ilyen fajta kis összeállitásokat, :))

    Juci! Tied, vigyed :)))) most nekem is jól jönne :)))

    VálaszTörlés
  4. Hű, ez egy nagyon komplett, finom ünnepi étel!

    VálaszTörlés
  5. Trinity ! Igen ez az, s általában karácsony egyol napján biztos hogy ezt fogyasztjuk, de ha elmaradna, akkor áttesszük szilveszterre, mint hidegtál-

    VálaszTörlés