2010. december 13., hétfő

Marhahúsleves csigatésztával

Olyan gyönyörű marha oldalast sikerült vásárolni, hogy ilyen nagy darab színhusokat tudtam levágni róla, s ez egyértelmü volt, hogy ebből csakis egy jó kis marhahúsleves készülhet.

Hozzávalók:
60 dkg (kb) marhahús
Zöldségek (sárga és fehér répa, zellergumó és zellerszár, 1 tv paprika, 1 paradicsom, 1 fej egész vöröshagyma, 4-5 nagy gerezd fokhagyma, pár szem fekete bors, mokkáskanál köménymag, erőspaprika (ebből csak egy kevéske), szerecsendió,
Só (a leves mennyiségétől függően)

Először a húst jól kiáztattam, cseréltem alatta a vizet legalább kétszer,  s csak ezután  tettem fel (melegvízbe)  főni annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Fedővel letakartam és nagyon alacsony fokozaton kb 1/2 óráig főztem. A leves meg sem mozdult, csak az üvegfedő alatt gyönyörűen jó félig megfőtt, ekkor tettem bele az összes zöldséget, s utána már csak  addig főztem, amíg a zöldwségek megpuhultak.  Úgy látszik fiatal volt ez a marha, mert nagyon hamar megpuhult a húsa :))))
A lassú főzés miatt szűrni sem kellett a levest, gyönyörű tiszta maradt a leve, amelyből egy kisebb lábasba kiszedtem, s ezt tovább forralva kifőztem benne a csigatésztát.

A levest csigatésztával, míg a főtt marhahúst almamártással fogyasztottuk.


9 megjegyzés:

  1. Viki ismét egy csodálatos,guszta étel,nagyon szép a színe a levesednek,úgy gyöngyözik mint egy új házityúk leves:),szóval nagyon szép!

    VálaszTörlés
  2. Ditta! Köszönöm szépen. Nagyon szeretjük, de ritkán lehet hozzájutni nagyon szép marhahushoz. Most sikerült.

    Mary ! Köszönöm Neked is .

    VálaszTörlés
  3. Gyakran készül nálunk, a férjem imádja a marhahúsból készült ételeket.
    Ha egyedül megy a mészárszékba mindig vesz.Egy pár éve kisborjút vettünk, lett is 25 kg tiszta hús.Készítettem én annyi bécsit és pörköltet, hogy na...Tartott egy pár honapig.

    VálaszTörlés
  4. Imádom, ilyen hidegben nagyon jól esik

    VálaszTörlés
  5. Juci ! jól felcsigáztál, s komolyan el is gondolkodtam a kisborjú vásárlását, de szerintem nálunk ilyet lehetetlen vásárolni, pedig az igazi borjúhúsnál nincs finomabb a világon. Ha megy a férjed a mészárszékbe, igazán rendelhetne nekem egy borjút :-))) jóóóó jóóóóó ez vicc volt, hiszen olyan messze vagyunk egymástól, meg az a ronda határ is ottvan, hogy nem is engednék át, de most sikerült a nyálnedveimet megmozgatnod :))

    VálaszTörlés
  6. Bianka! Bizony, bizony nagyon jó is volt, olyan jó kis erős, de mégsem zsíros leves. :)) Szeretjük.

    VálaszTörlés
  7. Erinacea ! Igen! szerintem is beleillik egy ünnepi menűsorba is.

    VálaszTörlés