2009. augusztus 16., vasárnap

Rácsos almásom

Nagyon kedves nekem és nagyon szeretem nagymamám régi receptjeit előszedni, s ujra érezni azokat az illatokat, amelyeket annak idejént két kis szorgos kezével készitett nekünk: unokáknak.


Hozzávalók
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 vaniliacukor
2 evőkanál tejföl
Töltelék
1- 1,5 kg alma
2 evőkanál cukor
fél citrom leve
Elkészités
A lisztbe belekeverem a sütőport, a cukrot és a 25 dkg margarinnal elmorzsolom.
Közepébe készitek egy kis helyet, ahova a tojás sárgákat és a tejfölt beleteszem, s egy könnyen kezelhető lágy tésztát készitek. Amikor összeállt a tészta, akkor egy gombóccá alakitva folpack-ba teszem és lehütöm 30 percig. (Nagymamám annak idején -főleg nyáron- beletette a tésztát egy hófehér vászon zacskóba és leeresztette a kutba) - Télen nem volt ilyen gond, mert csak kirakta a hideg kamrába.
Amig a tészta pihen, elkészitem az almatölteléket.
Az almákat meghámozom és nagy luku reszelőn lereszelem. Citrom levével meglocsolom.
5-8 perc után a lereszelt almát kicsavarom hozzáadom a cukrot.
A kicsavart lébe 1 db lapzselatint melegitek, s amikor kihült összekeverem a reszelt almával.
A tésztát ketté osztom. Kétharmad részét tepsi nagyságura nyujtom (lisztezett deszkán) és kibélelem vele a gázsütő legnagyobb tepsijét.
Az almatölteléket rásimitom.
A megmaradt egyharmad tésztából csikokat gyurmázok és fonottan berácsozom a tészta tetejét.
Közben a sütőt 10 perc alatt előmelegitem, s 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra megsütöm.

2 megjegyzés:

  1. Szia Viki! Nagyon finom volt az almás! Köszönjük.
    ui: mikor rakod fel Jani kuglófját,ami annyira izlett neki? Millió puszi neked!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Kriszta ! csak tegyem föl, vagy meg is süssem ?? :) Ird meg mikor jöttök. Szerintem a szeptember első hete erre alkalmas lesz.

    VálaszTörlés