2010. december 30., csütörtök

Kocsonyáztam

A mi családunkban és ismerőseim körében is csakis a natúr kocsonya készítése a szokásos, míg már nagyon sok helyen olvastam és hallottam róla, hogy füstölt húsból készítik. Hát én most megvartáltam az egészet, és fele-fele arányban nyers és füstölt körömből és csülökből készült az idei szilveszteri kocsonya.

A hozzávalókat megtisztítottam, és szép sorjában egy jó nagy kuktába raktam.

3 kg kocsonyahus volt fele friss, fele füstölt köröm és csülök vegyesen
4 szál sárgarépa,
2 szál kisebb fehérrépa
2 nagy fej tisztított fokhagyma,
2 fej tisztított vöröshagyma,
1 db nagyon, de nagyon csipős paprika

Az egész húsmennyiséget a kuktába raktam, s annyi vizet öntöttem rá, hogy jócskán ellepje, mert nálunk sok lével szereti mindenki a kocsonyát.
Amikor már jó félig megfőttek a húsok, akkor raktam bele a zöldségeket és a sót.
Nagyon hosszu ideig, kb 3 óra hosszáig főztem a legalacsonyabb hőfokon úgy, hogy a kocsonyalé meg sem mozdult, csak éppen a gőzben puhult. (egyébként a húsleveseket is igy szoktam főzni) Soha sem kell leszürni, mert gyönyörű tiszta marad, és mégcsak hab sem keletkezik a tetején.

Mikor teljesen megfőtt, akkor a levét leszűrtem egy másik edénybe, és kitettem a hidegre, hogy a tetején a zsír dermedjen meg, ugyanis én ezt le szoktam szedni róla.

Addig a húsokat szépen kicsontoztam, és elosztottam a kocsonyás tálakba.

A kihült léről a zsírt leszedtem, s szépen apránként adagoltam a tálakba a húsokra, s ezeket is gyorsan hideg helyre tettem. Nagyon hamar megdermedt.
A külön tálba szedett kocsonyaléből visszamaradt egy kevéske, amit picit meglangyosítottam, s a már -tálakban- megdermedt kocsonyára öntöttem, s piros erős füszerpaprikával megthintettem.
Ez lesz az alja a kocsonyának, amikor kiborítjuk egy tányérra :-)


Ma reggelre tökéletesen el is készült, s a férjem a főkóstoló és főkocsonyaevő ma már azt reggelizett. Nála elengedhetlen a ráfacsart citromlé.


S mindemellé a finom kocsonya mellé tegnap még egy kenyeret is sütöttem, de most már ezen is variáltam, mert növelem lassacskán a grahamlisztet a kenyérhez. Ehhez már a kovász is teljes mértékben grahamlisztből készült és a 45 dkg BL 80-as liszthez már 15 dkg grahamliszt került. A többi hozzávaló ugyanannyi, mint a mostanában sütött kenyereimé.




S hogy ne legyen mindíg egyforma a kenyerünk, most még nosztalgiáztam is egy kicsit és igy készült el a formakenyér, amely felszeletelve is elég mutatós és nagyon finom.



5 megjegyzés:

  1. Csodás a kenyered, Viki!!
    A kocsonyát imádom, bár az idén nem készül, talán majd januárban, pótlólag.:)

    VálaszTörlés
  2. Vikikém,nagyon guszta kocsonyát készítettél,füstölt hús,natúr hús,minden egy helyen tuti a sikere:-),na meg saját készítés kenyér,gyönyörű lett :-)nyami,jöhet belőle:-)
    Ezúton,kívánok Neked,és a családodnak,sikerekben gazdag új évet!

    VálaszTörlés
  3. Juj mesésen finom lehet és a kenyér csodálatos
    Sikerekben Gazdag Boldog Újévet Kívánok

    VálaszTörlés
  4. Boldog Új Évet kívánok neked és kedves családodnak :)

    VálaszTörlés
  5. Ildy ! Köszönöm szépen. A kocsonya jó lesz az majd amikor már a gyomrunk is éhes lesz :-)

    Ditta! Köszönöm szépen.
    Hát: vagy mindent vagy semmit, ahogy én akarom.......... :))))

    Bianka! Ez valahogy tényleg jobb lehetett, mint az előzőek? - ugyanis már nincs is belőle, most sül a következő.

    Juhász Andi !
    Köszönöm szépen, Nektek is sok-sok szerencsét bőség legyen, de ne derékba, inkább a pénztárcába :)))))

    VálaszTörlés