2009. november 7., szombat

Töltött kacsa, birsalma ágyon


A kacsát jól kiáztattam, megtisztitottam és mellénél hosszában felvágtam, kiteritettem, lecsurgattam, majd a még benne maradni akaró levet egy arra alkalmas konyharuhával felszivattam, hogy a töltelék ne vizesedjen.

Hozzávalók:
1 db kb 2-3 kg-os pecsenyekacsa

Töltelékhez:
kevés olaj
apróra vágott sonkahagyma
a kacsa mája + egy 10 dkg-os májpástétom
2 kicsi dobozos, szeletelt gomba
 kb 5-8 dkg apró kockára vágott husos szalonna
só, bors, majoranna, 3 db egészséges birsalma

A serpenyőbe tettem a kb 1 evőkanál olajat, az apróra vágott husos szalonnát, a szintén apró kockára vágott hagymát, a szeletelt gombát, a kacsa saját máját elkaparva, valamint a májpástétomot.
Megsóztam, borsoztam, 2 kk majorannát is hozzátettem, s 1 dl vizzel fölöntöttem, s addig kevergettem, amig a viz elpárolgott alóla

Amikor a töltelék a serpenyőben picit összepárolódott a következőket adtam még  hozzá:
4 db egész tojás, 15 dkg kukoricakása, 2 kk só, 10 szem felszeletelt aszaltszilva.
Összekevertem az összes hozzávalókat.
Egy jénai kacsasütőt a negyedekbe vágott birsalmával körbe raktam és ráültettem -a hasán- kettévágott pecsenyekacsát, s az elkészült tölteléket beleraktam.
3 vékony szelet, bevagdosott husos szalonnaszeletet raktam rá, s a kacsasütő tetejével zártam le.

A sütőt 220 fokra felmelegitettem, és amikor betettem a kacsát, a hőfokot 150 fokra vettem le és 2 óra hosszáig. -nagyon lassu sütés mellett- ilyen gyönyörüségesre sütöttem.
Először gondoltam, hogy köretnek főtt krumplit és dinsztelt lilakáposztát adok hozzá, de a kacsa körül sült birsalma, és a töltelékbe belesütött aszaltszilva mellé ezek már nem hiányoztak.
Isteni finom.

4 megjegyzés:

  1. Jesszus,ez istenien nez ki Viki!!Bar ehetnek belole,utoljara a Balatonon ettem kacsat,jo par eve,nagyon izlett,sajnos nalunk nincsen:(

    VálaszTörlés
  2. Edó! sajnálom, hogy nektek nincs, küldök Neked ezerrel, Éppen most vacsiztunk be belőle, azok az ízek???? a kukoricakásával, meg mindennel. Jaj nem is fokozom.

    VálaszTörlés
  3. Ide figyelj drága Barátném! ha ma este nem tévedek be Limarához, akkor sosem tudom meg, hogy gasztroblogolsz! Kicsit meg is vagyok ám sértödve!!! :((( -áááá´! csak viccelek! Örülök Neked és millllllió psuzi - L-nak is! Majd nézz be hozzám is, ha lesz egy kis idöd, meg kedved!

    VálaszTörlés
  4. Pedig tudod hányszor irtam a régi blogodra???? - s nem is válaszoltál :) ---- halihó,,, azért nagyon örülök Neked. Millió puszi. Megkeresem az uj oldalad cimét, mert a régi már nem müködött nálam. Macusnak óriási puszi.

    VálaszTörlés