2009. november 9., hétfő

Töltött káposzta és a Cserépfazék

Töltött káposzta - cserép fazékban
Hozzávalók:
1,5 kg darált hús
1 kg vecsési savanyu káposzta
0,5 kg vecsési fehérboros savanyu káposzta
1 közepes fej édeskáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál só
2 kk köménymag
1 tk bors
20 dkg rizs
fokhagymakrém (vagy 3 nagy gerezd zuzott fokhagyma)
1 nagy evőkanál piros fűszerpaprika
2 evőkanál liszt
3 szelet házi húsos (enyhén füstölt) szalonna
A fejeskáposzta kivételével minden anyagot egy nagy tálban jól összekeverek és félre teszem, hogy addig, amig a fejeskáposztát megabálom, a hús a füszerekkel  összeérjen.
A fejes édes káposztát forrásban lévő jócskán sós  vizbe teszem, de előtte a csumáját egy jó éles késsel körbevágom és kiemelem.
kb percenként tudok kiemelni egy-egy levelet a forrásban lévő fazékból, s egyenként félreteszem őket, majd amikor mind megpuhult, a kemény részét éles késsel levágom a leveleknek. Arra kell vigyázni, hogy a káposzta levelek ne főjjenek, CSAK PUHULJANAK meg, de csak annyira, hogy ne törjön, hanem szépen csomagolható legyen bele a husi.
A húsok összekeverve egy nagy tálban, a húsos szalonnákat vékonyabb szeletekre felvágom és elkezdem a levelekbe tölteni a husokat.
Ime: így néznek ki betöltve.
Ebből a mennyiségből nekem 24 jó nagy  töltelék lett.
A cserépfazék aljára egy sor apró káposztát tettem, majd 10 db tölteléket ráhelyeztem. Megszórtam piros füszerpaprikával, és egy evőkanál liszttel, s az egyik szelet szalonnát apró csikokra vágva elteritettem a tetején
Utána ujra beteritettem a következő adag fehérboros apró káposztával, és egy ujabb sor töltelék került a tetejére, majd szintén egy kanál füszerpaprika és egy kanál liszt, s a második szelet husos szalonna szeletek következtek. A legtetejére újra aprókáposzta került és a harmadik szelet csikokra vágott husos szalonna.
kb 1 liter meleg vizzel felöntöttem, s hozzáadtam a zacskóban maradt savanyu káposzta levet. Kb jó kétharmadig kell hogy érjen a viz a fazékban. Rátettem a tetejét és a legkisebb lángon főztem. Nem engedem, hogy forrjon, csupán szinte csak gőzben fő az egész káposzta. kb 2 - 2,5 óra kell hozzá. Az nem baj, ha az idő elteltével még nem teljesen puha az aprókáposzta a tetején, mert a fazék tetejét nem veszem le, és a még benne maradó gőzben gyönyörüen megpuhul. Általában előző nap készitem el, mint ahogy enni tervezzük.
Igy fő a káposzta a tüzhely tetején, s a sütőben sül a kacsa a birsalma ágyon.
Egy jó tanács és tapasztalat.
A cserépfazék aljára beleteszem az első sor aprókáposztát, annyi vizet teszek rá, hogy ellepje és ráteszem a tühelyre, s elkezdem melegiteni, hogy amikorra elkészültem a töltelékekkel, már az egész fazék átmelegszik, s amikor az összes töltelék belekerül, már nem kell ujra kivárni a felmelegedést, s nem beszélve arról, hogy időt spórolok meg vele.

Amíg a kacsa sült és a káposzta főtt, addig elkészült az első szezámmagos "Erzsébet" kenyerem, merthogy mindkettőhöz ez dukált :)

1 megjegyzés: