2009. november 29., vasárnap

Lekváros bukta

Ennek a lekváros buktának a receptje már ősrégen a recept-táramban van és mint kelt-tészta alapnak használom. Amikor olvastam Limarad oldalán a lekváros buktáról és láttam a fotót, elhatároztam, hogy na ez a bukta kell nekem :-) Mint kiderült tényleg egyforma a két recept, de azért egyetlen kivétel mégis van, s én ezt most ugyanugy változtattam meg, ahogy Limaránál láttam, illetve olvastam. Az olvasztott vajat valóban csak a dagasztás legvégén adtam hozzá. Valóban sokkal finomabb igy és sokkal foszlósabb lett a bukta tésztája. (El is fogyott az egész a mai gulyás-leves után) :-)

Egyetlen problémám van még, hogy eléggé uj a sütőm (bár ugyanaz, mint az előző), de már másik sütésnél is tapasztaltam, hogy inkább a légkevereséses sütést kell választanom és nagyon alacsony fokozaton.
Hozzávalók:
60 dkg liszt

csipet só
3 ek. cukor
2 tojás sárgája
1 tojás
3 dl tej
6 dkg olv. margarin
2,5 dkg élesztő
lekvár a bukták töltéséhez.

a másik gondom, hogy a fotóapprátomat megbabráltam és nem sikerültek igazán jóra a fotók, de ha az ízüket kellene elmesélni, akkor arra egy szó van: fantasztikus.
Elkészitése:
Az élesztőt pici cukorral és langyos tejjel felfuttattam.
A többi hozzávalót egy tálban összekevertem, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és jócskán "kipofoztam" kézzel (bár ma kétbalkezes voltam, vagyok, mert tegnap leégettem a tenyerem)
Kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem.
Kinyujtottam és kb 8x8 cm-es darabokra szabdaltam, lekvárral megtöltöttem, kivajazott zománcos tepsibe raktam, letakartam és 30 perc pihentetés után tojásfehérjével lekentem.
180 fokosra előmelegitett sütőben 20 perc alatt sült ilyenre.
Legközelebb légkeveréssel (180 fokra felmelegitve) 150 fokon fogom megsütni, hogy olyan szép világos legyen, mint a Limara buktái.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése