2009. november 26., csütörtök

Tk rozskenyér


Amire eddig nagyon vártam: - hogy ilyen szép lukacsos - teljes kiörlésü rozskenyér kerüljön az asztalunkra.
A kenyér rozskovásszal készült.
Kovászhoz:
Hozzávalók és elkészités:
1 dl tejbe
1 kk cukrot
2 dkg friss élesztőt és
10 dkg világos rozslisztet
galuskasürüségü tésztává kevertem.
A tetejét jócskán megszitáltam liszttel és 20 percig állni hagytam. Szépen megrepedezett a teteje és ekkor már adható volt a kenyér hozzávalóihoz.
Hozzávalók a kenyérhez:
60 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiörlésü rozsliszt
20 dkg áttört főtt burgonya
15 gr sikér
3,5 dl viz
1,2 dkg só
2 dkg élesztő
Elkészitése:
A kovászt és a kenyérhez valókat dagasztógép edényébe helyeztem és 15 perc keverés, majd 10 perc dagasztás után jócskán lisztezett kelesztőtálban 50 percig kelesztettem.
Amikor jó duplájára kelt, lisztezett nyujtólapon kettévágtam és mindkét adagot megformáztam. Formába helyeztem. Sütőzacskóba huztam és 50 percig kelesztettem.
(35 perc után bevágtam és közben a sütőt is bekapcsolatam, s 200 fokra felmelegítettem)
200 fokon 15 percig, majd 170 fokon 35 percig sütöttem.
Rácson hagytam kihülni.

11 megjegyzés:

  1. Hú, de gyönyörű ez a két kenyér! Te mindig párban sütsz? Ne unatkozzanak a kelő kenyérkék!:D

    VálaszTörlés
  2. Igen Kuktácskám :-) Félne egyedül egy kenyér a sütőben :-) S az én formám nem a kihuzhatós, annál kisebb, igy viszont megoldom, hogy nem kell minden nap kenyeret sütni :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia Viki!

    Végre rátaláltam egy gyönyörű kenyérre! Még a mennyiség is jó, hisz nálunk fogy a kenyér. Azt szeretném kérdezni, hogy a sikér fontos e és esetleg mivel pótolható? Hol lehet beszerezni?

    Még egy kérdésem lenne! A nyanyás kenyérnél dupla mennyiségnél a nyanya is dupla vagyis 40 dkg?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Margó - Szia!
    Köszönöm, hogy ide találtál.
    A sikér sajnos semmivel sem pótolható, hiszen ezzel a liszt minőségét javítjuk olyankor, amikor tk lisztet használunk. (Fehér kenyérnél soha sem teszek sikért) Elhagyható a sikér a tk-nél is, viszont akkor nem biztos, hogy ilyen ritka bélzetü lesz a kenyér. (én sokáig sikér nélkül sütöttem, de akkor nem mindíg teljes kiörlésü lisztet hasznátam)
    BIO-boltokban lehet beszerezni, de én éppen a napokban láttam a mi kisvárosunkban egy "mindenes 100 Ft-os boltban, s rákérdeztem: mire az eladó: amit csak a vevő megrendel, ők mindent beszereznek" Érdemes szétnézni, de a legbiztosabb a bio bolt.
    Nyanya-téma:) 1 kg-os kenyérhez jó ha legalább 25-30 dkg nyanyát adunk, de ha fele-fele arányban van, az csak javít a kenyér minőségén.
    S most még van egy újabb tapasztalatom is. Újabban kovászt készítek -ezt bármelyik mostanában készült kenyeremnél megtalálod- S a kovászt mindig teljeskiörlésü lisztből, (2 dl viz, 20 dkg tk liszt, 1-2 dkg élesztő, 1 tk. cukor --- ez a kovász) plusz még 20 dkg dkg nyanyát is teszek hozzá, ami szintén teljes kiörlésü lisztből készül. Amig hüvösebb az idő -mint még most is- akár egész éjszakára magár lehet hagyni. (vagy nagy melegben akár hütőben is lehet keleszteni) Jó kis savanykás illatú lesz, de ez csak jót tesz neki.
    Én általában 3-4 órát hagyom érni a kovászt, aztán adom hozzá a többi hozzávalókat, s teszem gépbe dagasztani.
    Jó körülményesen, de remélem érthetően leírtam. Ha van még további kérdésed, szívesen válaszolok. Majd irj, ha kipróbáltad a kenyeret.

    VálaszTörlés
  5. Szia Viki!
    Tegnap megsütöttem a kenyeret. Vettem sikért, burgonypehelyt. Minden adott volt.Aztán, mikor csinálni akartam akkor döbbentem rá, hogy nem főztem burgonyát. Ezért ugy döntöttem, hogy a Tk rozskenyeredet csinálom. Nos, ki is mértem mindent. Nincs folyadék mennyiség írva a receptedben. Én tettem 3 dl vízet, de ez az 50 dkg lisztekhez kicsit sok volt, igy még tettem bele lisztet. Szóval közel se lett ilyen szép. Jobb volt, mint a korábbi kenyereim, de ennyire nem volt lyukacsos. A következő sütésnél már ezt a kenyeret sütöm és lesz burgonya is. Nagyon szépen
    köszönöm a segítséget!

    Szép napot kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  6. Bocsi, de az előbbiről lemaradt a nevem!

    VálaszTörlés
  7. Bocsi? de az előbb lemaradt a nevem!

    VálaszTörlés
  8. Szia Margó! Nagyon aranyos vagy, és köszönöm.
    Elolvastam a receptet, nálam a 3,5 dl viz ott van ! S az én lisztmennyiségem 60 dkg.
    A főtt burgonya nem feltétlen kell bele. Jobban jársz, ha csak burgonyapelyhet teszel bele, ez javit a kenyér állagán. A főtt burgonyától maximum puha lesz, s a teteje nem igen cserepesedik ki. Én csak akkor szoktam néha tenni bele, ha megmarad egy is krumplipüré :))
    Az hogy, kicsit (vagy talán nagyon is) lágy a tészta semmi gond vele. Volt már olyan, hogy a kezemet liszteztem, hogy meg tudjam formázni a kenyeret. Gondolj itt arra, amikor dagasztás nélkül készitünk kenyeret, ott a tészta nagyon hig nokedli állagu.

    VálaszTörlés
  9. Viki, én ezt a kenyeret sütöttem: 30 dkg kenyérliszt, 20 dkg rozsliszt, 1,8 dkg só, 1 mk cukor, 2 dkg élesztő, 2 dkg b.pehely, 0.5 dl olaj, 3 dkg sikér és 20 dkg nyanya. Itt nincs megadva a folyadék mennyisége. Nekem se volt cserepes a teteje. Még eddig csak a dagasztás nélküli kenyereim lettek cserepesek. Mindig visszatérek hozzájuk. Gyorsan elkészül és finom! Te sütöttél már ilyen kenyeret?
    A hibernált kenyeredet szeretném megsütni. Valami szép!

    Üdv: Margó

    VálaszTörlés
  10. Margó! utána nézek a rozskenyereim között, és köszönöm, javitani fogom. Én egyszer sütöttem dagasztás nélküli kenyeret. Családomnak nem nyerte el a tetszését, igy nem is folytattam.
    A hibernált kenyeret pedig bátran ajánlom, mert ez nekem is nagy "ajándék" volt.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Viki.... évek óta sütök kenyeret, de mióta megtaláltalak téged és a blogodat csak a tiedet sütöm és sok ismerősömet is megfertőztem... mindig csodálatos, napokig finom, nem morzsálódik ... igaz nem ezt a rozsost hanem a fehéret ami zsemlékkel együtt van sütve van hogy én zsemivel csinálom van hogy csak kenyeret.... köszönöm, hogy megtanítottad és átadtad a tapasztalatodat... üdv Vali

    VálaszTörlés