2009. november 10., kedd

A pogácsák koronázatlan KIRÁLYNŐJE


Már napok óta szemezek ezzel a recepttel, de ugy látszik most jött el az ideje annak, hogy rászánjam magam az elkészitéséhez.
A receptet LIMARA oldalán láttam, olvastam, s egyből beleszerettem.
Nagyon keveset változtattam a recepten. Tulajdonképpen csak annyit, hogy összesen 2 fej lilahagymám volt itthon, s ennyi került bele.
Nagyon ízletes, nagyon könnyü, nagyon kiadós, és ha nem dugtam volna el és nem lenne már ilyen késő, akkor talán mindazt a 150 db-ot ami ebből az adagból kisült, el is fogyasztjuk ?!
Még jó hogy késő este van és ilyenkor már nem illik ennyit enni.
Jöjjön hát a recept.
Hozzávalók
1 kg liszt
50 dkg  margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy doboz tejföl
csipet cukor
5 dkg élesztő
7 dkg vaj
3-4 fej lilahagyma
Elkészitése:
A tejet meglangyositottam és kevés cukrot adtam hozzá, majd belemorzsoltam az élesztőt. 10 percig futtattam.
Addig a lisztet a margarinnal -egy nagy tálban- elmorzsoltam, hozzáadtam a sót, összekevertem.  Közepébe egy kis fészket készitettem, amibe beletettem a tejfölt, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt.
Összegyurtam a tésztát, majd fóliába tettem és 2 óra hosszára a hütőben kapott helyet.
Addig elkészitettem a hagymát. Egy serpenyőbe kevés olajon megpiritottam (én 2 fej hagymát) a félbevágott, majd vékony szeletekre szelt hagymákat.

A hütőből kivettem, kinyujtottam, a közepére helyeztem a piritott hagyma egyharmad részét. Ezt követően a szemközti oldalát ráhajtottam a hagymás részre, rákentem a hagyma második harmadát, majd a felőlem eső részét a tésztának ráhajtottam a hagymás részre, s a hagyma utolsó harmadát itt kentem rá a tésztára, s utána hajtogattam a következő képpen.

Utána még -a tégla lap alaku tésztát- először szembe összehajtottam, majd az egészet még félben egymásra boritottam, s pihentettem 1 órát.

Ekkor jött a malőver, mivel tényleg nincs pogácsa szaggatóm.
A tésztát bő 1 cm-esre kinyujtottam és ezzel a kis aranyszélü parányi pohárral kiszaggattam.

összesen 150 db-ot :-)
Sütőpapirral bélelt tepsire tettem, s hagytam picit pihenni.
Közben a sötőt 200 fokra felmelegitettem, a pogácsák tetejét tojásfehérjével megkentem és beraktam sülni.

Ilyen gyönyörüen emelkedtek a magasba a pogácsák.

10 percig 200 fokon, majd további 2 percig légkerveréses fokozaton készre sütöttem.
Hála LIMARA-nak egy isteni finom pogácsát vacsorázhattunk, amit innen is nagyon köszönök Neki.
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokszor kerül az asztalunkra.
Nagyon sokat sütöttem már életemben -pogácsát is- , de ilyen finomat még nem ettem.

No itt már nincs meg a 150 :-) mert azért közben nem birtuk ki és majdnem egy fél tepsivel becsipegettünk.

6 megjegyzés:

  1. HU,jo sok lett Viki:))))Nagyon gusztak,jutna belole nekem is ;)

    VálaszTörlés
  2. Edó ! Hozzam? amennyit csak szeretnél :))) nagyon fincsi

    VálaszTörlés
  3. Viki! gyönyörűek lettek! :))

    VálaszTörlés
  4. Limara! köszönöm- ez nagyrészben a TE érdemed :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Viki! Igazán finomak voltak a pogácsák,én már csak tudom....Jól bekajáltam,-tunk Robikával,a kis szerelmemmel.

    VálaszTörlés
  6. Dukita akkor nem csodálkozol ugye, hogy már egy darab sincs ? Robikáé volt az utolsó 4 db (is)

    VálaszTörlés