2009. november 16., hétfő

Almás-meggyes


Hosszu évekig nem voltam hajlandó sem megenni, sem megsütni az almás sütiket, semmilyen formában.
(ennek persze voltak okai, de ez már maradjon a múlt, mert a rosszra soha sem emlékezünk, vagy legalábbis igyekszünk elfelejteni, vagy esetleg helyette egy sokkal, de sokkal jobban késziteni)
A tésztához LIMARA almáspite receptjét használtam fel és a magam izlésére bővitettem ki meggyel és még egy kis aprósággal:)
Limara oldalán nagyon sokszor elolvastam ezt a receptet és végre  hagytam magam rábeszélni, hogy elfelejtsem az ősrégi "almáspitére" sem hasonlitó sütemény-t, ami miatt soha sem tudtam magam meggyőzni, hogy elkészüljön ez a finomság.
Megtört a jég és most már azt hiszem nagyon sokszor el fogom késziteni, mert fantasztikus ize van és nagyon könnyen elkészithető.
De akkor most lássuk a hozzávalókat: 
50 dkg liszt
1 tasak sütőpor
25 dkg vaj (én sütőmargarint használtam)
csipet só
2 ek. cukor
2 tojás sárgája (eredeti recept szerint 1 egész tojás és 1 tojás sárgája volt)
tejszín  0,5 dl
Elkészitése:
A lisztet elmorzsoltam a hideg margarinnal, a sütőporral  és a közepébe készitettem egy kis fészket, amibe beletettem a többi összes hozzávalót.
Jól összedolgoztam az anyagokat és amikor szép sima lett a tészta, akkor ketté vágtam. Az egyik cipóm egy parányit (kb 5 dkg-al) nagyobb volt mint a másik.
A nagyobbik adagot kiknyujtottam és egy jó nagy tepsit sütőpapirral kibéleltem, s a kinyujtott tésztát ráhelyeztem.
majd a töltelékkel beteritettem.

Töltelékhez:
1,5 kg alma
Annyi szem magozott meggy, ahány kockára számitok (kb 50 szem)
2-3 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor (eredeti receptben 1 csomag volt)
fahéj
3 szem szegfüszeg (ez nem volt az eredeti receptben)
Töltelék elkészitése:
Az almákat megmostam és egy nagyobb tálba lereszeltem.
Jól kinyomkodtam az almareszeléket.
A kinyert almaléhez (kb 4 dl)
még hozzáadtam 2 dl meggylét, elkevertem benne a két csomag vaniliás pudingot és lassu tüzön besüritettem, hozzáadtam a lereszelt almákat, elkevertem, majd kihütöttem.

Az egész pudingos almareszelékkel beteritettem az alsó tésztát és szépen ráraktam a magozott megy-szemeket.
Kinyujtottam a második tészta-gombócomat és betakartam a tölteléket.
A tészta tetejét tojásfehérjével megkentem és egy villával sürün, (a tepsi aljáig) jócskán megszurkáltam, hogy a gőz el tudjon távozni a töltelékből.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem,
Betettem a tésztát, a hőfokot 170 fokra visszavettem és 25-30 perc alatt ilyen szépre megsütöttem. Amikor kihült, vaniliacukorral elkevert porcukorral megszórtam.

Isteni finom lett ez az almás-lepény.

7 megjegyzés:

  1. Én is így voltam régen.Utáltam az almával készült ételeket,csak nyers almát ettem.Most meg még a pitét is megeszem,pedig azzal ki lehetett volna üldözni a világból.
    Guszta a sütid,biztos ki lesz próbálva a télen.

    VálaszTörlés
  2. Belly, örülök neki, és tényleg ajánlom, mert ha már én egyszer megkóstoltam hosszu évek után az elmásat és még izlett is, akkor csak azt tudom mondani, hogy biztos fincsi :-) Sok sikert hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Most találkoztam először a blogoddal, nagyon tetszik. Egy fontos- nekem - kérdés: hol veszed ezeket az igazi békebeli liszteket?
    Sziszi

    VálaszTörlés
  4. Sziszi, bocsáss meg, hogy csak most vettem észre kérdésed. Egyszerüen Tótkomlóson a Malomban. (50 kg-os kiszerelésben, de az üzletükben kapható már 20 kg-os zsákos is. Ára mindkettőnek egyforma)
    Remélem még visszanézel, s bocsi.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ, sajnos nekem Tótkomlós egy kicsit messze van. Gondolom lisztküldéssel nem foglalkoznak. Mióta nem lehet Pesten és környékén békéscsabai lisztet kapni, azóta nem olyan szépek a kelt tésztáim, a kenyerekről nem is beszélve.
    Sziszi.

    VálaszTörlés
  6. Szia Sziszi! Csak egy apró megjegyzés: A Tótkomlósi Malom olyan hihetetlenül jól áll a dolgokhoz, ha ne adj isten a környékeden van üzlet, vagy valami pékség, ahol tótkomlósi lisztet forgalmaznak, esetleg abból sütnek, s oda szállitanak is. Nekem is felajánlották a lehetőséget, hogy -kérésemre, megbeszélve a megrendelőivel- betesznek egy-egy zsáknyi lisztet és máris nem kell Tótkomlósig utazni. Hátha rábukkansz valahol ilyen helyre a környékeden. Én kivánnám Neked, hogy sikerüljön.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a remek ötletet, szétnézek a közeli pékségekben.
    Nagyon tetszik a blogod,remek receptek vannak benne.
    Sziszi

    VálaszTörlés