2009. november 25., szerda

Karfiol kicsit másképp (csirkemell szeletekkel)


Karfiol kicsit másképp, mint köret, de akár egytál/- és főétel is lehet belőle, de akkor neki kell köretet választani.
Ezt a változatát a karfiolnak azért szeretjük, mert nem vagyunk zsemlemorzsa imádók, s a sok zsíradékot sem szeretjük, no és ez még ráadásul tökéletesen füszerszegény, epekimélő, igy nem puffaszt, és mégis nagyon finom.

Hozzávalók:
1 óriási fej karfiol (kb 2 kg-os)
2 evőkanál sómentes ételízesítő (a füszerek között megtalálható)
só,
4 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 púpus evőkanál liszt
olaj a kisütéshez.

Nagyon sok lesz belőle, és hidegen talán még finomabb.
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam és forrásban lévő vizbe (amibe beletettem a sót és a füszerkeveréket) 10 perc alatt puhára főztem.
A karfiolokat kiszedtem egy tálba, és a szépen megmosott 2 db tyukmellet a karfiol főzőlevében puhára főztem. (tovább sózni nem kellett)
Egy nagyobb tálba beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a reszeltsajtot és a lisztet, valamint  a puhára főzött karfiolrózsákat és összekevertem. Közben egy közepes serpenyőben kevés olajat felforrósítottam és evőkanállal beleraktam a karfiolmasszát, s pillanatok alatt mindkét oldalát szépen megsütöttem.
Amikor a karfiolpogácsákat kisütöttem, (addig puhára főtt a két tyukmell) a főtt husit a maradék olajon átforgattam.

Chutney édes-savanyu szószt adtam hozzá.
(bár ezt a szószt sajtokhoz vagy szendvicsekhez ajánlják, de én ezt most megcáfolom)
Ez a szósz egy különleges ízt adott és feledhetetlen élmény volt a nagyon hamar elkészült, könnyü ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése