Közeleg a Karácsony, s én ilyenkor már elkezdem sütni a bejgliket és amikor kisülnek, kihülnek, folpack-ba csomagolva indulnak a fagyasztóba. (már amennyi ilyenkor november közepén még megmarad belőlük) :-)))
Ma csak dióm volt itthon, mert nem készültem rá hogy sütni fogok, igy a mákos most elmaradt.
Hozzávalók
60 dkg liszt,
25 dkg sütőmargarin,
3 dkg élesztő,
1 dl tej (ebben futtatom föl az élesztőt pici cukorral)
1 evőkanál kristálycukor
1 csipet só,
2 nagyobb (vagy három apró) tojás sárgája
(nekem most nagyon pici tojásaim voltak itthon, igy 3 tojás-sárgáját használtam fel)
Elkészitése:
Az élesztőt az 1 dl langyos tejben (pici cukorral) felfuttattam, s addig:
a lisztet a hideg margarinnal teljesen elmorzsoltam, hozzáadtam a sót, a cukrot, a tojás-sárgákat, és a felfuttatott élesztőt.
Jól összedolgoztam a tésztát, s amikor már szép sima, akkor négy egyforma (kb 20 dkg-os) cipókra vágtam őket. Lisztezett deszkára tettem, konyharuhával betakartam, s jó duplájára kelesztettem.
Hozzávalók a diótöltelékhez:
30 dkg darált dió,
25 dkg porcukor,
másfél reszelt alma (vagy két kicsi)
5 dkg sárga barack lekvár
10 dkg mazsola
A töltelék elkészitése:
0,5 dl vizben felforraltam a cukrot, s amikor már elolvad, akkor adtam hozzá a reszelt almát, a megmosott mazsolát, a baracklekvárt. (lehet még hozzáadni, darabokra vágott birsalma sajtot is.)
Jól elkevertem a tölteléket és félretettem.
A duplájára kelt tésztát egyenként kinyujtottam, s a kihült töltelékkel beteritettem.
A jobb, bal, és szemben lévő oldalát a tésztának tojásfehérjével megkentem, majd a két oldalát szépen behajtottam és jó szorosan feltekertem.
Sütőformára tettem (3 cm-re egymástól). Hagytam még fél óráig kelni.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem, A bejgliket tojásfehérjével jól lekentem, s egy villával teljesen átszurkáltam, hogy a gőz el tudjon távozni a tészta belsejéből.
A felmelegitett sütőbe betettem a bejgliket és a hőfokot 170 fokra vettem vissza.
25-30 perc sülés kell ahhoz, hogy ilyen szép szinüek legyenek
Hú de szépek!:))Én is kezdem hamarosan!
VálaszTörlésMónika, köszönöm. Sok sikert hozzá Neked is.:-))
VálaszTörlés