2009. szeptember 15., kedd

Sajtkrémes csiga-biga

Hozzávalók a tésztához
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 ek. só
pici cukor
5 dkg élesztő
Sajtkrémhez:
20 dkg margarin
1 tk. só
1 tojás
20-25 dkg reszeltsajt
(ezeket jól kikeverem, de arra vigyázok, hogy a margarin ne nagyon olvadjon meg.)
Elkészitése
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe teszem, (de lehet dagasztógépben is elkésziteni)
Én most kenyérsütőben készítettem.
20 percig dagasztja a gép, majd 5 percet pihentetem és még 10 perc dagasztást adok neki
Finom, lágy tésztát készítek, s utána lisztezett kelesztőtálban jó duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, kiboritom a nyújtódeszkára, két gombóccá osztom.
Egyenként kinyujtom nagyon vékonyra, (kb 80x25-ös nagyságra, majdnem nyujtódeszkányi méretre) Téglalap formájura igyekszem nyújtani ugy, hogy velem szemben -azaz előttem- a keskenyebbik része van.
A sajtkrém egyik felével az egész felületet bekenem.
10 cm x 20 cm-es ujabb téglalapokra vágom (pizzavágóval, vagy jó éles késsel), s a téglalapokat átlósan megfelezem.
A szélesebbik felénél kezdem felkeverni úgy, hogy feltekerés közben kicsit nyújtok a tésztán.
Amikor mindegyiket feltekertem, tepsire teszem és még egy kis sajtreszeléket teszek mindegyik tetejére, de előtte (közvetlenül sütés előtt tojásfehérjével bekenem)
A másik (félretett) gombóccal is ugyanigy járok el
Egy gázsütő nagyságu tepsit sütőpapirra, vagy szilikon alátéttel kibélelek és úgy rakom rá a tekervényeket.
10 percig előmelegített sütőüben 200 fokon kb 18-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
Tapasztalat: NAGYON JÓL FAGYASZTHATÓ, s a második, harmadik adag már hamarabb is sül.
Ha nagyon meleg az idő (mint ez a nyár is volt), akkor a mé sütésre váró péksütiket hütőbe teszem és sütőbe kerülés előtt 10 perccel veszem ki. Igy megelőzöm a túlkelést.  

2 megjegyzés:

  1. Ezeken a sós süteményeken annyira látszik,hogy mennyire-nagyon-nagyon finomak!!!Ki is próbálom mindet!Üdv:Ági.

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági ! Üdvözöllek a blogomon.
    Nagyon jól látod- Ezek tényleg nagyon finomak, s nem tudok soha eleget sütni belőle.
    Kiváncsi leszek, hogy fog nektek ízleni, majd írd meg, ha nem fárasztó. Köszönöm

    VálaszTörlés