2009. szeptember 13., vasárnap

Pulykazúza-pörkölt sertés csülökkel, körömmel

Hozzávalók
6 kg pulykazúza
1 nagy sertés hátsó csülök kicsontozva (kb 2 kg)
4 kg sertés köröm
Fűszerek:
1,5 kg vöröshagyma
2 nagy fej fokhagyma
5 db nagyobb zöldpaprika
5 db nagyobb paradicsom
só,
piros (házi) füszerpaprika
bors
chili paprika
köménymag
2,5 dl üveges sűrített paradicsom
a fotók alapján a húsokat megtisztitjuk, feldaraboljuk
és belerakjuk a bográcsba.
A húsok tetejére rakjuk a vékony karikára vágott vöröshagymákat, fokhagymát, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, sót, borsot. 
A sürített paradicsomot kb 1 óra főzés után tesszük rá.  
A piros fűszerpaprikát csak akkor tesszük rá, amikor már több mint félig megfőtt. Ezt úgy tudjuk meg, hogy megnézünk egy csontos részt (körmöt) és ha már kezd elválni a hus a csonttól, akkor rászórhatjuk a paprikát és igy főzzük tovább.
Technika: főzés közben a hús levet ereszt a bográcsban, ezt leszedjük egy tisztára mosott tálba, s a főzés során, ahogy fővi el a levét, úgy visszapótoljuk.

Ha jól dolgoztunk, és szép lassú tűzön főztük, akkor kb 3 -  3,5 óra alatt elkészül a finom zúzapörkölt csülökkel és körömmel.
Megkóstoltuk, :) nagyon finom. (mint mindíg)  A maradékot pedig ételdobozokba rakva fagyasztóba tettük, felcimkéztük és egy későbbi időpontban elfogyasztjuk.

5 megjegyzés:

  1. Ajjajj szegény fejemnek!!! Már megint itt a kedvenceim egyike. Hűűűű!!!!

    VálaszTörlés
  2. És amíg el nem felejtem, mekkorát tunák kajálni? Atya világ!

    VálaszTörlés
  3. Csavi ! Váljon egészségedre :))

    VálaszTörlés
  4. Még rágondolni is rossz.Megyek hányni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem azóta már jó kihánytad magad és meg is gyógyultál :) kedves névtelen :) Még jó, hogy nem mutatod "összetört, elgyötört" arcodat :)

      Törlés