2010. március 31., szerda

Tönkölybúzás kenyérkém még mindig tupperben (és a jövőben is)

Azt hiszem végre sikerül közelítenem a tiszta tönkölybúzás kenyér elkészítésére. (azért egyszer úgyis kipróbálom) Bár ez még nem az, de már-már nagyon hasonlít hozzá. Valahogy még mindíg nem merem elkészíteni az egészet tönkölybúza-lisztből, de nem tudom, hogy miért. Illetve talán azért, mert meg kell alkudnom azzal a helyzettel, hogy kettőnk közül csak én ragaszkodnék ehhez, míg a férjemnek tökéletesen megfelel ebben az arányban. Most is szeretném hangsúlyozni, hogy kenyérsütő-formát váltottam, s nincs az a kincs, amiért visszatérnék akár a jénais, akár a formakenyérhez. Ez nekünk tökéletesen megfelel. Nagyon megbízható. Nem kell állandóan figyelgetni. Amikor megkel, beteszem a nagyon rövid időre előmelegített sütőbe, 180 fokon hagyom és 40 percig nyugodtan csinálhatok akármit is, a kenyerem gyönyörü és mindíg tökéletes, amióta a tupperben sül. Nincs semmi faxni, nem kell spriccelni sem sütés előtt, sem sütés után. Nem kell használnom semmiféle sütőfóliát és még az edényt sem kell kikenegetnem.
Hozzávaló és elkészítése:
20 dkg teljeskiörlésü tönkölybúza liszt,
2,5 dl langyos viz,
2,5 dkg frissz élesztő
2 kk barna nádcukor
ezeket mind összekevertem, s hozzáadtam
20 dkg teljeskiörlésü tönkölybúza-lisztből készített nyanyát.
A tetejére vékonyan lisztet szórtam. Az edénykémet letakartam és a mikróba tettem, s kb fél óra alatt gyönyörüen jócskán duplájára emelkedett, szépen megrepedezett a tetején lévő liszt.
A kenyérsütő üstjébe sorba igy helyeztem a további hozzávalókat:
2 dl viz
2 evőkanál olaj
Az elkészült nyanyás kovászom,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt
2 kk só
2 evőkanál burgonyapehely
1 fél evőkanál sikér
Elindítottam a kenyérsütőt, s 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, ujra 20 perc dagasztás után kivettem az üstből. Gyurólapon picit átmozgattam, Tupper kelesztőtálban 40 percig kelesztettem. Amikor jócskán duplájára kelt, levágtam belőle 20 dkg-ot (ezt eltettem egy jól zárható dobozba a hütőbe - ez lesz a következő nyanyám)
A visszamaradt tésztát enyhén átforgattam, s egy parányit a tupper sütőedényemet beliszteztem (szerintem elhagyható), tetejét rátettem és újabb 40 percig kelesztettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd három helyen a tésztát bevágtam. 10 perc sütőmelegités után betettem a kenyeret és 40 percig 180 fokon készre sütöttem. Addig rá sem néztem.
Ami a furcsa nekem, hogy amióta tupperben sütöm a kenyereimet, már a sülés alatt kezd kicserepesedni. Alíg vártuk, hogy eljöjjön a vacsora ideje. Nagyon finomra sikerült. S a most eltett 20 dkg nyanyának készülő tésztamennyiségem már sokkal sötétebb, mint az előző volt, ezért aztán ugy gondolom, hogy egyszercsak utolérem magam és elkészülhet a tönkölybúzából frissen őrölt lisztből készülő kenyerem. Nagyon várom már. Bérszerkezete nagyon könnyü, laza és valami fantasztikus ize van.


12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kenyér!! Sajna lemaradtam a tupperes formáról..Milyen???

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett.
    Arra a formára én is kíváncsi lennék.

    VálaszTörlés
  3. Csodásan szép kenyér. Nagyon formás

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a kenyered! :)

    VálaszTörlés
  5. trinity! biztos lemaradtál? Igaz, hogy áprilistól katalógusi ára van, de adjam esetleg az e-mail cimet? vagy azt is megtehetem, hogy én rákérdezek, hátha van még a készletben. Nagyon szívesen megteszem.

    Bridge! Köszönöm. Éppen most kértek fel egy játékra, hogy "mutassam meg, mi van a konyhámban"... arra gondoltam, hogy ide fel fogom tenni, s ha lesz időm még ma.

    Bianka! Köszönöm! Hát legalább olyan formás, mint amilyen majd én leszek :):) - legalábbis igyekszem és imádom ezt az (életformát

    Ami! Köszönöm szépen, én is így látom, s élveztem a ma reggelit is vele nagyon :)

    VálaszTörlés
  6. Viki nagyon szép kenyér! Ügyes vagy nagyon!:)

    VálaszTörlés
  7. Mary! az igaz, hogy én is beletettem anyait, apait, meg az összes szeretetem, de én még mindig azt mondom, hogy azóta van -nemcsak kinézetre, hanem finomsára- ilyen kenyerünk, amióta a tupperben sül. Köszönöm az elismerést.

    VálaszTörlés
  8. Viki ez gyönyörű lett!
    A formára én is kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép a kenyér!
    A formát én sem ismerem...
    Egyébként mindig tiszta tönköly-liszttel sütöm a kenyeret, 20 % teljes őrlésű, 80 fehér tönköly, nagyon meg vagyok vele elégedve, és szépen kisül. (Kacsasütőben..)

    VálaszTörlés
  10. Ezen az oldalon sok kenyeret találsz, és mindegyik tupperban van sütve.
    http://p-iren.gportal.hu/gindex.php?pg=19280198
    Gratulálok az oldaladhoz. A kenyereid pedig nagyon szépek.

    VálaszTörlés
  11. Moha Köszönön szépen. A formát pedig már láthatod. Én egyszerüen imádom.

    Kati! Köszönöm szépen a linket, meg is fogom nézni, mert nagyon érdekel. A dicséretnek pedig nagyon örülök.

    VálaszTörlés
  12. Receptgyüjtő! Köszönöm a dicséreted. A formát már láthatod. A kacsasütővel nekem egy problémám van. Iszonyatos nehéz nekem. (s ez most komoly. nem birják a kezeim) Ellátogatok Hozzád egy kis kenyér és egyéb látogatóba.:)

    VálaszTörlés