2010. március 17., szerda

Málnahabos

Ő a málnahabos !
S miután egyik süteményhez sem volt konkrét és előre kinézett forma és izvilág, ezért több receptből, és a hütőben lévő gyümölcsökből raktam össze.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás,
12 dkg cukor,
12 dkg finomliszt,
1 kávéskanál sütőpor (amit a lisztben elkevertem)
Az összes hozzávalókat egy edényben, (robotgéppel) készítettem el.
Az egész tojásokhoz hozzáadtam a cukrot és maximumon 4 perc alatt habot vertem. Utána kanalanként hozzáadtam (lassúbb keverés mellett) a sütőporos lisztet. Amikor elkészült, egy kerek tortaformát kivajaztam és beleöntöttem az egészet. 175 fokra felmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül ki (nálam 15 perc volt, de az én sütőm hamarabb süt, mint az előző, ezért irok mindig két értékhatárt.)
Ez az a sütemény, amelyiket barnán is el lehet készíteni, ha így akarom, akkor még a liszthez keverek 2 dkg cukrozatlan kakaóport. Elég magasra sül, igy akár ketté is lehet vágni. Nálam, most egy kerek tortalap volt, nem vágtam ketté.
Málnahab - ami már egy kicsit más, mint ha csak egyszerü málnahabot készítenénk, de abszolut nem macerás és a kezdetét akár el is lehet hagyni. Azért most úgy irom le, ahogyan én készítettem, mert ez viszont az ízén változtatott nagyon sokat és óriási előnyére. Adatott, hogy éppen ezen a napon narancshéjat kandiroztam és most kifejezetten kicsit több vizet öntöttem a narancshéjakra, hogy maradjon nekem narancsizü szirupom. (Hogy mennyi kell belőle? - hát annyi, amennyi van. Nekem kb másfél dl volt, de ez el is hagyható)
Tehát:
1 csomag fagyasztott málnát kiolvasztottam. Kivettem belőle egy jó pár darabot, amelyet később narancs-szirupba mártogattam és ezt tettem a torta tetejére.
A maradék málnát levével együtt a narancsszirupba tettem és egy botmixerrel összevertem.
1 doboz hulalát felvertem habnak és szépen hozzáadogattam a narancsos-málnakeverék felét (a másik felére később lesz szükség, de a hulalából is hagytam annyit, hogy a torta tetejére és oldalára fehér hab kerüljön). Ez bizony jó nagy adag lett, de úgy gondoltam ezt is megoldjuk.
Piskóta kihült. A megmaradt málnaszirupot rákentem a piskótára, majd elkezdtem rápakolni a málnahabot. (mind az egészet) Óriási nagynak tünt és gondoltam még dúsítom egy kicsit. Volt annyi babapiskótám, hogy belenyomogattam egy jó párat. Amikor ezzel kész voltam, a maradék fehér hulalával -kinyomóval- befedtem a torta oldalát és tetejét.
Betettem a hütőbe és kb 1 óra múlva ráraktam a málna szemeket, a "majdnem" félba vágott kivi szeleteket, valamint a közepére a kivi csikokat és a kandirozott narancshéj szeletekből is egy párat. Visszaraktam a hütőszekrénybe és ott várta meg a másnapot.
Ha legközelebb késziteném, sem csinálnám másképp. Ez a több fajta íz valami fantasztikus jó harmóniát hoztak ki önmagukból. Isteni finom volt :)

4 megjegyzés:

  1. Szép, és csuda finom, gyümölcsös lehet, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  2. egycsipet! Ezt így leírni sem lehet, Óriási volt a málna íze:))

    VálaszTörlés
  3. Ifjú korom egyik nagy kedvence a málna habos,a Nagyköruton volt (lehet, hogy még most is megvan) a "Habosütemények boltja,"állandóan ezt ettem,mikor megláttak az eladók,már előre készítették(össze súgtak,"itt jön a habos srác)Lehet, hogy megpróbálkozunk ( nöi nem bevonva) a recepted alapján,(lehet, hogy megint ifjú leszek az evésben.)
    Megj: a "habigádat" ÉN készítettem el,nagyon finom lett.Azzal nem dicsekszem,hogy hanyadik nekifutára sikerült,azt a cicáim tanúsitják a blogomba.

    VálaszTörlés
  4. Iván! Júj, júj, már megint emlékezni kellene ?? Lehet, hogy találkoztunk is annak idején a Nagykorúton? merthogy nekem is nagy kedvencem volt a málnahabos, de azért az egészen más volt.
    Nem olyan bonyolult ám az elkészítése, mint első olvasásra, úgyhogy nyugodtan elküldheted a lányokat fagyizni addig, amíg Te habozol, de inkább azt mondom: ne habozz!
    Habiga ügyben ezek szerint nem voltam Nálad olvasni? na ezt is be kell pótolnom:))))

    VálaszTörlés