2010. március 12., péntek

Kalács és kenyér

Most még nem, de pár napon belül még az is kiderülhet, hogy miért is sült egy napon kalács és kenyér is :)) Mindenesetre a véletlen és az óriási kiváncsiság gyümölcse ez a két termék.
Már megint "kamraürités" jelszóval, mindenből volt egy kicsi, s ezt gyorsan és azonnal fel is kellett használni :)) Annyira jól sikerült a kandírozott narancshéjam, hogy legszivesebben mindenbe beleraknám. (már nem, mert most az összeset felhasználtam, de holnap már kandírozom a következőt) Most a kalács volt a soros. amibe belekerült ez a finomság. Aztán még az utamba került egy kis darabolt csoki, egy kis őrölt pirított mogyoró, na és egy kis aszalt szilva is. Igy kerültek mindezek bele ebbe a kalácsba.
Kicsit változtattam a hagyományos kalácsreceptemen is, mert még egy kis tejszín is árválkodott a hütőben és már úgy láttam ezt is fel kell használni, bár még lett volna ideje egy kicsit pihenni:) na de ha már egyszer a kezem ügyébe került ?? :))
Hozzávalók: abban a sorrendben, ahogy a kenyérsütőgép üstjébe raktam.
2 dl tejszín,
2 dl tej,
2 tojás sárgája,
60 dkg finomliszt,
1 mk só
12 dkg cukor,
2 nagy evőkanál tejpor,
3 dkg friss élesztő,
Az összes hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem, 15 perc melegítés, 20 perc dagasztás, 15 perc pihentetés és ujra 20 perc dagasztás. Lisztezett kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem, majd egy szintén lisztezett deszkára kiborítottam. A tésztagombócot 3 részre osztottam és téglalap alakura kinyujtottam. Minden darabba külön tölteléket tettem. (aszaltszilva, apróra vágott kandírozott narancshéj, a harmadikba pedig darált pirított mogyoró, s ehhez még hozzáadtam egy kis darabolt csokit is. Mindháron részt feltekertem, mint egy bejglit, és megpróbáltam összefonni, majd abba a "bizonyos" formába raktam, s ujra duplájára kelesztettem. Közben a sütőt 180 fokra felmelegítettem, a kalács tetejét tojásfehérjével megkentem és 150 fokra levettem a sütő hőmérsékletét és 30 perc alatt készre sütöttem.
Akkora kalácssütési lázban voltam, hogy majdnem elfelejtettem, hogy reggel óta a hütőben fagyoskodik egy másik formában a kenyér, de most már késő, meg kellett várni, hogy a kalács kisüljön, és csak ezután kerülhetett sor a kenyérsütésre. Kivettem szerencsétlent a hütőből, bevágtam (amit igy utólag most már tudom, hogy nem is kellett volna), és csak annyit vártam vele, amig a sütő egy kicsit a kalács-sütés után lehül.
Betettem a kenyérkémet (ami egy picit szerintem túlkelt) és ezt is 160 fokon 35 percig sütöttem.
Megpróbálom mindíg jelezni, hogy az én sütőm sokkal rövidebb idő alatt süt, mint más sütők, ezért az itt megadott idők az csakis az én sütőmre vonatkoznak.


12 megjegyzés:

  1. Látom ma sem pihentél..:)
    Nagyon guszták lettek mindketten!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek :)

    Ma délben én is sütöttem kalácsot, de nagyon csúf lett, mondjuk isteni finom, holnap felteszem majd meglátod :)

    Viszont a tiéd maga a tökéletesség

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jol nez ki a kalacsod es biztos finom is :) Holnap en is megsutom a kandirozott narancshejjal. Ma a tiramisnal hasznaltam a narancsmezbol :) Nagyon fincsi lett az is.

    VálaszTörlés
  4. Thrin ! Hát én már csak illllen vagyok :)

    Bianka! megkuksizom a Tiéd is, s majd én megmondom, hogy ronda-é vagy sem. S az ize a lényeg !!!

    Katiza! Hogy Te hogy befutottál? Birja még a családod utánad az iramot tartani ? :)) Én is holnap fogok kandirozni ujra.

    VálaszTörlés
  5. Hú Viki, ez meseszép!
    Gratulálok...

    VálaszTörlés
  6. Vikikém nagyon szép a kalácsod!

    VálaszTörlés
  7. Andi! Köszönöm szépen:)) fincsi is (de már majdnem csak volt) :))

    VálaszTörlés
  8. Mary! Nagyon szépen köszönöm. Tudod mi baja van ennek a kalácsnak??? hogy ez is ugy nő, mint én --- keresztbe :) :) hi-hi vagy brühühü

    VálaszTörlés
  9. De gyönyörűségesek!
    Nálad mindig olyan szépek a kelt dolgok!

    VálaszTörlés
  10. Mestermunka kéremszépen! A kalácsból, ha szabadna egy szeletet!

    Nem is akarom elképzelni se az illatát, se az ízét :-))) Iszonyat finom lehetett!

    VálaszTörlés
  11. Belly! nagyon szépen köszönöm, olyan jól esik a kicsi lelkecskémnek:) olyan símogató:))

    VálaszTörlés
  12. Chef Viki- kedves druszám köszönöm az elismerést, szóltál vóna előbb, küdtem vón egy szeletet. Szerintem se képzeld el, mert ebből csak baj lesz nálunk is, ha sürün ismétlődik:)) pedig asszem fog:))

    VálaszTörlés