2010. március 29., hétfő

Cápaharcsa (Pangasius) zöldségekkel

Valamikor nagyon régen nagyon-nagyon imádtam a halat. Aztán volt egy kemény dolog, ami miatt legalább másfél éve nem tudtam mégcsak ránézni sem. Vasárnap viszont olyan gyönyörüséges Pangasius halfiléket kaptam, hogy azonnal vásárolnom kellett belőle. Óvatosan csak 3 nagy szeletet vettem, mert ha esetleg úgy jár, mint a legutóbbi, hogy a kukában végzi, akkor ne kelljen egy vagyonnal gazdagítani a szemetest. Hála az égnek nem így történt. No persze azért az elkészítése, a hozzávalói is besegítettek abba, hogy ez a halfajta újra visszakerüljön a tányéromra, a mindennapjaimba. Nem bántam meg. Eszméletlen finomra sikerült.
A hozzávalókat 2 személyre készítettem, hogy majd a férjem is kóstolja meg, de miután ma is itt voltak a gyerekek, s nekik sárgaborsópüré főzelék volt füstölt virslivel és diósbejgli, inkább ő is azt választotta. Igy a második adag megmaradt nekem vacsorára. (húúú de örülök neki)
25 dkg pangasius filé,
1 evőkanál olivaolaj,
kb 2 cm gyömbér,
kb 10 cm-es póréhagyma,
1 mk fokhagymakrém (saját készítésü)
1,5 evőkanál szójaszósz
Egy jénai serpenyőbe tettem az olivaolajat, hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát, lereszeltem a gyömbért, s a fokhagymakrémet is hozzáadtam, s az egészt összekevertem. Pár percig igy párolódott, majd meglocsoltam a szójaszósszal és a kettévágott pangasius halszeleteket beletettem a jénaiba. A jénai tetejét rátettem és kb 10 perc alatt teljesen készre puhult és egy picit meg is purult.
Tálaláskor a tányérra igy raktam:
4 levél salátalevélre ráhalmoztam a következőket.
1 fél nyers paradicsomot karikára szelve,
kb 3 cm-nyi nyers sárgarépát megreszelve,
2 közepes -párolt- brokkoli rózsát, majd
a halszeleteket.
A tetejére a szaftból 1 kanállal rácsurgattam.

8 megjegyzés:

  1. Viki, a kedvenc halunk, egyszerűen imádjuk. Sóval, fehérborssal, citromlével izesítve, hirtelen magas hőfokon sütve, joghurt öntetes friss zöldségekkel. IMÁDJUK.

    VálaszTörlés
  2. Yldyco! Nekünk is ez a legfinomabb. Féltem elkésziteni, mert egyszer póruljártam, de már annak vége. Ez nagyon jólesett. S köszönöm az ötleted a következőt így fogom elkészíteni. Jaj de IMÁDOM :) S úgy örülök, hogy most jól is esett. Már nagyon hiányzott a hal.

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom ezt a fajtát. Így még nem készítettem, de ami késik nem múlik. Annyira guszta a tálalás!!!

    VálaszTörlés
  4. Andi! Próbáld ki, nagyon fincsi. Én meg a Te receptedre lennék kiváncsi. A tálalás kénytelen, hogy guszta legyen, igy könnyebb a diéta :):)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon ott van. Imádom a halat. Egyszerű, de annál finomabb étel

    VálaszTörlés
  6. Nagyon gusztán néz ki Viki! Nagyon szeretjük a halat!

    VálaszTörlés
  7. Viki. Hát én csak annyit tudok ehhez hozzászólni,hogy:
    IMÁDOM...kifogni,
    SZERETEM...megenni és még elkészíteni,( meg is pucolom!!!!!!)

    Azzal vigasztalom magam, hogy a hétvégén már a víz melletti tanyámon leszek és remélem hal ügyben behozom a lemaradást (remélem november végéig csak fogok egy nyamvadt keszeget). Majd a felnagyított képével jelentkezem.

    VálaszTörlés
  8. Bianka! ez egyszerüen annyira egyszeü:))) hogy tovább tartott leírni, mint elkészíteni. S valóban nagyon finom, ízletes.(-volt)

    Mary! Én is nagy halimádó voltam, vagyok, csak volt egy közbeeső másfél év, amikor abszolut rá sem tudtam nézni, de ennek az oka is megvolt. Hála az égnek, megtörtem a varázst:))


    Iváááááán !!
    Indujjjjj mán a Balatonra !! s mire én is odaérek addig legalább egy jó nagy - és nem csak keszeget fogsz horogra akasztani. Azért beszánolsz ugye a nagy fogásaidról ?

    Vigyázz, mert júniusban ott fogok körözni és lecsapotn a haladra :))

    VálaszTörlés