2010. március 17., szerda

baconba csomagolt pulykamell fincsi töltelékkel, flambirozott körtével

Baconba csomagolt pulykamellek, érdekes töltelékkel, flambirozott körtével, és köretnek rizibizivel. A tepsi közepében pedig szintén bacon-be csomagolt csirkemáj, pici pulykamelldarabkák és a tekercsek tölteléke, s még egy kicsi füstölt, illetve trappista sajt.
Hozzávalók (azért nem súlyban határozom meg, mert itt egy elég nagy adag készült. Hat személyre készítettem, de mégis kétféleképpen kellett megcsinálnom, mert családom egy-két tagja a májat (belsőséget) nem szereti. Azért kitaláltam ám, hogy mindenkinek jó legyen :))
Személyenként két szelet pulykamellet számítottam és pluszban a göngyölt csirkemájak, mert azért a többség részére ezt is szerettem volna produkálni.
A pulykamelleket kicsit elvékonyítottam (folpackba csomagolva kiklopfoltam) megsóztam, fehérborssal megszórtam, egymás tetejére tettem és félre raktam addig, amig a töltelék elkészült.
Töltelék: (abszolut füszermentes)
1 serpenyő
6 db diót megpucoltam, durvára vágtam és
1 dl extra szüz olivaolajon megpiritottam, majd amikor elkészült, kiszedtem a diókat és
1 fej lilahagymát apró kockára vágtam, az olajon megfonnyasztottam.
Hozzáadtam két kanál kukoricadarát, (áztatott zsömle helyett)
4 db apróra kockázott főtt-tojást, utána sóztam, s fehérborssal izesítettem.
Amikor ez elkészült, akkor két személyre való tölteléket kivettem, a többibe
tekercsenként 1 pár csirkemájat elkapavarva hozzátettem, s addig hevitettem, amig a máj kivilágosodott. Ekkor félrehúztam a tölteléket és apróra vágott zöldségzöldjét, valamit kb 7-8 dekányi reszelt sajtot tettem hozzá.
A tepsi aljára halvány vékonyra szeletelt házi husos kis szalonnacsikokat raktam, mert a pulykamell elég száraz, igy nem állt fenn az a veszély, hogy minden falat után inni kell :-)
A pulykaszeleteket egyenként kiterítettem, ráraktam egy kanál tölteléket és a töltelékre 1 db aszaltszilvát apróra vágva.
3 db bacon szalonnát egymásmellé helyeztem, majd a feltekert pulykamelleket ráhelyeztem és belegöngyöltem a bacon-be, s a tepsiben jó szorosan egymás mellé, a szalonnacsikokra raktam.
Következik a csirkemáj bacon-ba csomagolása:
1 szelet bacon szalonnát kiterítettem, ráhelyeztem egy fél csirkemájat, majd egy teáskanálnyi tölteléket, egy negyed aszaltszilvát és egy apró kocka sajtot, s így tekertem fel. Ezeket nem fektetve, hanem talpraállítva raktam a tekercsek közé.
Maradt még töltelékem, s ezt is szerettem volna fölhasználni.
Pulykamell-csemegéből (üzletben ilyen néven kapható, de nálunk itt a pulykagyár, ott vásárolom) 5 szeletet levágtam, ugyanugy betöltöttem a töltelékkel, sajtot tettem a tetejére és elhelyeztem a tepsibe, ahol még hely volt.
A sütőt 10 percre maximumra bekapcsoltam, a tepsit alufóliával letakartam és kb 40 perc alatt megpuhult. Ekkor levettem az alufóliát és még további 5 percig bennhagytam a sütőbe és ilyen gyönyörü pirosra sültek. Nagggggyyyyyyyon fincsi, és iszonyatosan laktatós.
Köretnek rizibizit készítettem mellé, s körtét flambíroztam.
Rizibizi:
fejenként 2 kisebb evőkanál rizst olajos, sós vizben kifőztem. Külön megpároltam a zöldborsót és a sárgarépa kockákat. Amikor mindegyik elkészült, óvatosan összekevertem, vizbemártott fagyikanállal raktam tányérra.
Flambirozott körte:
3 óriási körtét meghámoztam, kb 1 cm széles szeletekre vágtam.
5 dkg vajat felhevitettem egy serpenyőbe,
A körte szeleteket kristálycukorba mártottam mindkét oldalukon, s amikor a vaj már melegt volt, akkor a cukrozott körteszeleteket a serpenyőbe tettem és addig "sütöttem" mindkét oldalát, amig gyönyörüen karamellizálódott. (Isteni illata volt)
Tálaláskor a megrakott tányérok mellé helyeztem a flambirozott körteszeleteket, kis alkoholt locsoltam rá és egy gyors mozdulattal meggyújtottam. Isteni kék lánggal tálaltam :) Természetesen a gyerekek adagjára nem került alkohol.



6 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon guszta, most csorog a nyálam

    VálaszTörlés
  2. Bianka! Hozzak gyorsan egy szelet finom kenyeret is hozzá?? - merthogy alatta az az isteni kis zsíííír :))))

    VálaszTörlés
  3. Jaj nagyon finom lehet! Torták is nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  4. Azt az egész tányért szeretném...úgy ahogy van!!! Nagyon jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  5. Mary! fincsi is volt, s azóta már ismételni kellett, csak hidegfogyasztásra.

    VálaszTörlés
  6. Andi! Nosza, rajta, Tied vidd, nem jársz rosszul :))

    VálaszTörlés