2010. február 23., kedd

Tk rozskenyér

Már nagyon régen ígértem ezt a tk-s rozskenyér receptet -sokak kérésére- Végre a mai napon el is ekészült
Hozzávalók:
3 - 3,5 dl viz, (figyelni keverés közben, mert a tk rozsliszt több vizet vesz föl)
30 dkg BL 80-as liszt
20 dkg Tk rozsliszt
1,8 dkg só
1 mk cukor
2 dkg élesztő
2 dkg burgonyapehely
3 dkg búzasikér
0,5 dl olaj
20 dkg rozsos nyanya
Az összes hozzávalókat robotgép üstjébe raktam. 3 perc keverés, 10 perc dagasztás után enyhén lisztezett kelesztőtálban 50 percig kelt. Kivajazott sütőformában (edénnyel együtt sütőzacskóban) még további 50 percig kelt.
Sütőt bekapcsoltam, a tésztát bevágtam, langyos vizzel bespricceltem. Amikor a 200 fokot elérte a sütő, betettem a tésztát. 10 percig 200 fokon, majd levéve a hőfokot 170 fokra, további 30 percig sült.
Sütőből kivéve hideg vizzel lespricceltem. S íme: ilyen lett :)





8 megjegyzés:

  1. Ez igen Viki! Ezt nekem is meg kell sütnöm. Már mentem is a receptet. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  2. Yldyco! Köszönöm. Azért kellett ennyit várni rá, mert már elegem lett a "pupos" evőkanál, meg effajta mérőkék alkalmazásához. Most mindent szépen lemértem grammra, és semmit sem kellett pótolni hozzá menet közben, még lisztet sem. Képzeld, a férjem az egyharmadát bevacsorázta.(pedig ő nem egy nagy evő) Igy aztán azt hiszem holnap után folyt.köv. Azt mondja, isteni finom.

    VálaszTörlés
  3. Azt elhiszem, hogy ISTENI FINOM. Látszik rajta!!!!!! GRATULA!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Yldyco! Azuram megrendelte, egy időre ez lesz a mindennapi kenyerünk:)

    VálaszTörlés
  5. Jaj deorulok ennek a receptnek Vikikem!Na de hogy is van a nyanyus receptje??:)Na,az kene nekem!

    VálaszTörlés
  6. Edó! Örülök az örömödnek. Egyszerüen csináld meg egyszer igy a kenyeret, és vegyél el belőle 20 dkg-ot, tedd el egy dobozba a hütőbe. Igaz ez az első kenyered akkor egy kicsit kisebb méretü lesz, de a következő sütéshez viszont már ott lesz a nyanyuska:))
    Azért nem is irom a rozsnyanyus eddig kisérletezett receptjét, mert eddig ez a legtutibb. Ma nagyon pontosan mértem hozzá precizen mindent és ez tényleg nagyon bejött. Már nem ez az első ilyen kenyerem, de mindig csak "pupos evőkanalakkal adagoltam", ami nem mindig egyforma. ÉLJEN A MÉRLEGELÉS:)) Sok sikert Neked is hozzá.
    Vagy (és ez most jutott eszembe) csinálj egy dupla adag kenyértésztát és annak a felét tedd el nyanyának) Na legközelebb én is igy csinálom:))

    VálaszTörlés
  7. Jaj koszi Viki,na jo akkor,az elsot megcsinalom nyanyus nelkul!De jo,mert mar nagyon szerettem volna egeszsegesebb nyanyat kesziteni,raadasul az a baj,hogy a fel kg lisztbol keszulo nyanyamat sosem tudom elhasznalni,mrt tul sok.Na de igy most remelem jo is lesz!Puszi erte:)Alig varom hogy legyen ra idom,majd beszamolok!

    VálaszTörlés
  8. Edó! Meg fogod látni mennyivel másabb a kenyér is, ha a nyanya is ugyanabból az összeállitásból készül. Holnap este én is kenyeret sütök. Most néztem meg a rozsos nyanyámat a hütőben, valami csodálatos. Majd le is fotózom, hogy lásd mekkora a különbség. Sok sikert és drukkolok Neked.

    VálaszTörlés