
Ahogy, s abból ami itthon volt, s ahogyan én készítettem:
2 kg narancs (de ebből 3 db hiányzott, igy konkrét dekát meghatározni nem tudok)
3 nagy rúd fahéj
1 kg cukor (legközelebb sokkal kevesebbet tennék, mert nagyon édes volt a narancs)
4 evőkanál rum
2 db citrom és a lereszelt héja
Ahogyan készitettem:
A narancsokat alaposan megmostam, héjukat leszedtem és apró kockára vágtam, majd egy 2 literes befőttes üvegbe raktam és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Az üveg tetejét rácsavartam és jó 24 órát ázott a narancshéj a vizben.
Másnap elővettem az üveget, leöntöttem, a narancshéj levét. Egy nagyobb (kb 5 literes) lábasba tettem a narancshéjakat és annyi tiszta vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Fedőt tettem a lábasra és 1 órára otthagytam. Gyönyörüen (kb kétharmadig) megpuhult ennyi idő alatt a narancsok héja. Akkor hozzáadtam a két citrom reszelt héját, a 3 db nagy fahéjrudat, majd a narancsokat és a két citromot négyfelé vágtam, s ezeket is beletettem a lábasba. Tetejére szórtam az 1 kg cukrot, s igy főztem tovább még fél óráig. Ezután kivettem a fahéjrudakat, beletettem a 4 evőkanál rumot és egy botmixerrel összeturmixoltam, s tovább főztem kb fél óráig. Ekkor már jó kis lekvársürüségüvé vált a masszám.
Amikor négy üveget megtöltöttem a narancs-sárga csodával, akkor jutott eszembe, mi lenne, ha a maradékba egy kis csokoládét belecsempésznék. El nem ronthatja. Vettem a bátorságot és a hütőszekrényben lévő 10 dkg csokoládét (mert csak ennyi volt itthon) beletördeltem a maradékba és egy gyönyörü barna szinü, eszméletlen izü csokis narancslekvárom is lett (ebből is 2 üveggel) Köszönet az ötletért Chéf Vikinek - Köszönöm druszám :)))))))) Este már azt is vacsoráztunk. Azt hiszem ismételni kell, vagy nagyon eldugni a polc mélyére :))
Ez maga a kísértés Viki! Nagyon fini lehet!
VálaszTörlésUgye, hogy az elkárhozás? Rettentő gyengém a narancsos csoki :-))
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik Nektek!!! Jobbulást a sajgó deréknak!!!
Egész hasonló: www.maxkonyhaja.blogspot.com és www.garffyka.blogspot.com
Ezt hívják járványnak :-)))
Mary ! kivánom, hogy fertőződj meg Te is :)))
VálaszTörlésChef Viki ! Eeeeeeeez aaaaaz!!! Igazi járvány, de milyen jó fürödni benne :DDD Köszönöm a további linkeket, náluk még ugy sem jártam, épp ideje :))
VálaszTörlésKipróbálom a receptedet,nagyon guszta.Mi történt a derekaddal?
VálaszTörlésSzia Liza! de még milyen fincsi is!! Majd számolj be. Feltétlen kóstold meg a narancsot mielőtt készited, mert ha nagyon édes, akkor nem kell bele ennyi cukor. Nekem nagyon édes lett. Derekam??? -- egy ronda és hosszantartó lumbágó, de majd elmulik :-)
VálaszTörlésNálad is gyönyörű lett!:)
VálaszTörlésEngem is elcsábított a narancslekvár, és a felét csokisra csináltam. Nem nagy munka , és valóban finom. :)
VálaszTörlésJudit! örülök, hogy Neked is bejött. Mi is épp tegnap nyitottunk egy újabb üveget :) :) Még szerencse, hogy ezt télen-nyáron be lehet főzni :)
VálaszTörlés