2010. február 8., hétfő

A 10 legegészségesebb étel, amit nem mindig eszünk

Most, hogy a derekam az ágyhoz köt, nem a konyhában ténykedem, hanem barangolok a "világban" s nicsak mire találtam. Először kicsit furcsa volt, amikor elolvastam, hiszen nagyon sokan használjuk, főzzük, vagy akár nyersen fogyasztuk. Azért gondoltam, mégis megosztom veletek, amit találtam. Innen tovább idézem.........
Ami egészséges, általában drága, vagy nehezen beszerezhető, vagy csak nem is hallottunk róla, gondolná az ember, de azért ez nem mindíg így igaz. Mert többségük karnyújtásnyira van tőlünk, mégis elég ritkán kerül az asztalunkra, tányérunkra.
A neves táplálkozás szakértő és iró: Jonny Bowden már több hosszu listát állitott össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene mégsem tesszük. Néhány dolog kedvencei közül, mint pl. a portuláka, guava, vagy a goji bogyó, szinte beszerezhetetlen még a hipermarketekben is, nemhogy a sarki közértben. Ezért a New York Times újságírója megkérte Dr Browdent, hogy a 150 legegészségesebb étel a világon c. könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, amely olyan egészséges és létfontosságu ételeket tartalmaz, amelyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni.
Lássuk az ajánlatot
KURKUMA. Gyulladáscsökkentő és segit megelőzni a rákot.
Izesitsük vele a reggeli rántottát, de bármelyik zöldségfélével kiválóan passzol
Káposzta: tápláló és egészségvédő anyagokban gazdag és egy olyan -viszonylag ritka- szerves kénvegyületben is, mely serkenti a rák legyőzésében nagy szerepet játszó enzimek termelését.
Fogyasztása: Csináljunk egy jó kis csipős kinai káposztasalátát (természetesen, a nálunk is kapható hagyományos magyar káposztasaláta is alkalmas erre) vagy tegyük házikészitésü hamburgerbe, szendvicsbe.
Mángold: Ez a leveles zöldség tele van karotinnal, amely segit megvédeni a szemet az öregedéstől. Hazánkban nehezebben beszerezhető ez a növény, de nagyobb hipermarketek polcain biztos megtaláljuk.
Alkalmazása: tépkedjük darabokra, és néhány percre dobjuk felhevitett oliva olajba.
FAHÉJ: segit kordában tartani a vércukrot és a koleszterint.
Fogyasztása: szórjuk a kávé tetejére, vagy izesitsük vele a reggeli müzlit.
GRÁNÁTALMA-LÉ: kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és nem kevés antioxidánst tartalmaz.
Fogyasztása: csak igyuk a reggeli narancs mellé, vagy akár helyette
ASZALT-SZILVA. Antioxidánsokban nagyon gazdag és segiti az emésztést.
Fogyasztása: tekerjük érlelt sonkába (nem fogyókurázók bacon-be is tekerhetik) és rakjuk be pár percre a sütőbe.
TÖKMAG. - A tök legtáplálóbb része, amelyben rengeteg magnézium és ásványi anyag van.
Fogyasztása férfiaknak fokozottan ajánlott, mivel segit megelőzni a prosztata gondokat.
Nassként, vagy salátára szórva fogyasszuk.
FAGYASZTOTT ÁFONYA. Bár a fagyasztás során a tápanyagok egy része lebomlik, a fagyasztott áfonya mégis nagyon jó választás, hiszen egész évben kapható és nem romlik meg. Az áfonyában lévő anyagok segitik a friss memória megőrzését.
Fogyasztása: keverjük össze joghurttal, vagy öntsünk rá egy kis (csokis vaniliás) tejet és szórjuk meg őrölt mandulával.


KONZERV SZARDINIA. Magas omega3 és kalcium tartalma mellett, vas, magnézium, foszfor, cink, mangán és a B vitamin különféle fajtái is megtalálhatók benne.
Fogyasztása: Minden féle képpen olyan szardiniát válasszunk, amelyet oliva olajban, vagy saját levében tettek el.
Ehetjük magában, salátába keverve, piritossal, vagy egy kis mustárral, citrommal, borssal, hagymával kikeverve, szendvicsre kiválóan alkalmas krémet kapunk belőle.
A CÉKLA, amelyre ugy kell gondolni, mint a vörös spenótra, tele van folsavval (B9 vitaminnal)
és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását.
Fogyasztása: nyersen, mivel mint sok más gyümölcs és zöldség főzés közben, a hő hatására elveszti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.

6 megjegyzés:

  1. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a kurkuma nagyon jó epegyógyszer (az olívaolajjal és mentával egyetemben). (Az epegyógyszerek nagyrészében megtalálható.) A családomban majdhogynem gyógyszerként kezelték, én máig teszek a húslevesbe, zöldséglevesbe, gyakran a rizsbe is, noha nemcsak ezért.
    Szépen színez is, és nagyon kellemes az íze.

    VálaszTörlés
  2. Vörösbor! nagyon örülök a kiegészítésedhez. Epetémában külön oda fogok figyelni. Köszönöm Neked.

    VálaszTörlés
  3. Csak jelzem, hogy a vörösbor kimaradt!Azt mondják, hogy az is jóóóóóót tesz!:)

    VálaszTörlés
  4. szepyke! Lehet igazad van, de hogy nem látsz jól az is igaz, merthogy fölötted van "VÖRÖSBOR" :))) Na ezt nem lehetett kihagyni.

    VálaszTörlés
  5. Szepyke, de még milyen jót! Vagy jóóóóóót, igen, gyógyítgatja is magát az emberiségnek az a fele amelyiket a másik támogat haza kezelés után...

    (De ha már ez érdekel, a tokaji is gyógyszernek minősült valamikor, volt olyan is, hogy patikában árulták.)

    VálaszTörlés
  6. És ne felejtsük már ki a mézet sem! Sok nyavalyára lehet gyógyír.

    VálaszTörlés