2010. február 11., csütörtök

Savós-sajtkrémes kiflik

Teljesen rákattantam a savó felhasználására a mindennapokban, s szerintem nagyon jól bevált akár tej, akár viz helyett. A mai kifli hozzávalói is igy indult.
Hozzávalók:
1,5 dl savó
3-4 evőkanál joghurt
1,5 dl olaj
1 mk só
1 csipet cukor
2 db tojás
70 dkg finom liszt
1 csomag friss (LIDL-s) élesztő (ez kb 4,4 dkg)
A sajtkrémhez:
25 dkg margarin
20 dkg reszelt trappista sajt
2 dkg só
A kiflik kenéséhez 1 db tojás
Elkészitése:
A tésztához valókat robotgép edényébe tettem és a gép addig keverte, dagasztotta, amig szép sima nem lett.
(Azért nem irok időt, mert most tesztelek egy uj gépet, s nekem a dagasztási idő mindössze 2x5 perc volt, közben pihent 3 percet)
Kenyérsütőben történő dagasztásnál kell a 20 perc dagasztás.
Amikor a robotgép megdagasztotta a tésztát, átraktam egy enyhén kilisztezett kelesztőtálba és duplájára kelesztettem. (ez kb 45 perc)
Amig a tészta kelt, addig elkészitettem a sajtkrémet.
A margarint, a sót, és a reszelt sajtot szintén a robotgépbe tettem, s mindössze 20 másodperc alatt krémmé varázsolta.
A megkelt tésztát lisztezett felületre boritottam, és 8 egyenlő részre osztottam.
A gombócokat egyenként kinyujtottam kerekre, és az elkészült sajtkrémmel megkentem, majd szimetrikusan 8 részre elvágtam és feltekertem őket. (ezekből lett a kiskifli)
Sütőt 200 fokra előmelegitettem, az aljába egy edénybe kb 1 liter vizet öntöttem, és a kiskiflik 12 perc alatt szép pirosra sültek.
Ezek a nagyobb méretü kiflik. Itt amikor a gombócot kerekre kinyujtottam és megkentem a sajtkrémmel, akkor csak négyfelé vágtam és úgy tekertem föl. Mindkét kifliformát sütőpapirral kibélelt tepsire raktam és még további negyed óráig kelesztettem. Sütés előtt tojásfehérjével lekentem és (a nagy kiflik esetében) 200 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusosak a kiflik :)

    VálaszTörlés
  2. Zsiri !
    Thrini !

    Kóstoljátok meg :)))

    VálaszTörlés
  3. Szuper, mindig annyi savóm marad a sajt után!:)

    VálaszTörlés
  4. szepyke! ha nekem még ennél is több van, le szoktam fagyasztani :)) vagy meginni és futni a szerencsém után :))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek, éppen a húsvéti savós mákos-diós-stb. kalácsban gondolkodom, legalább valahol látom az arányokat is. (Végre egy értelmes savós kelt tészta recept.) A joghurt miért jó? Olvastam, hogy a savótól tovább marad friss, a joghurt is ezért van? Vagy ostoba a kérdésem? Lehet... Okulok, amig vagyok :)))

    Köszi

    Kati
    http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati ! Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszettek a kiflik. Igen a savóval tovább frissen maradnak a sültek, de nálunk nem igen van ideje megszáradni. Én azt tapasztaltam, ha joghurtot teszek az összetevőkhöz, akkor lazább, könnyebb, a tésztám. Nem volt ostoba a kérdésed :)
      Meglátogatlak a blogodon, köszönöm hogy ide írtad az elérhetőséged.

      Törlés