2010. február 21., vasárnap

Hiboga habiga- vagyis az én tejföl-lepényem

Előre elnézést kérek a képek minőségéért, de nincs itthon a fényképező masinám, igy csak a telefonomra voltam kénytelen hagyatkozni, de nem is ez a lényeg. Napok óta mást sem olvasgatok -bármerre barangolok- minthogy XY receptje (amit persze soha sehol sem találtam meg, mármint XY-t, csak az állitólagosan tőle származó receptet) elkészült a "Hiboga-Habiga" --- azaz magyarúl a tejföl-lepény.
Ami azt illeti, kicsi kétségem volt az olvasottak felől, (s még az is megfordult a fejemben, hogy létezik-e XY, és vajon megsütötte-é már? vagy csak egy kép mellé bemásolta a valahonnan elolvasott hozzávalókat), mert én már ettem tejföl lepényt, de valahogy nem emlékeztem arra, hogy ugyanúgy kell-e elkészíteni, mint XY ahogyan azt leírta. Én ma vettem a fáradtságot és elkészítettem, persze kerülve minden nehézkes munkát a tészta és a krém elkészítésével kapcsolatban, amit szintén XY állítólag "végigszenvedett" Én mindent rábíztam az én kis robotmasinára, dolgozzon Ő helyettem is. Én csak adagoltam. Azért készítettem ilyen részletes fázisfotókat, hogy tényleg lehessen látni, hogy mindent a gép csinál, nem kell a faxni, hogy gőzfölött kevergetés, meg pontatlan receptleirás, stb, stb. Nos akkor jöjjön az én tejföl-lepényem receptje és elkészítése, aminek ugyan nagy része a fotókon olvasható.
20 dkg lisztet,
1 mk szódabikarbónát (lisztbe belekeverve)
5 dkg margarint,
5 dkg cukrot,
1 tojás sárgáját
175 gr tejfölt
A robotgép üstjébe tettem és jócskán elkeverte pár perc alatt.
7,5 dl tejet felmelegitettem
10 dkg buzadarát belefőztem (5 percig lassu tüzön, amig ilyen állagu lett)
1 citrom héját belereszeltem, s az
1 citrom levét is belecsavartam a grizbe.
Kiraktam hülni.
Miután nincs magas falu formám, ezért a kerek kapcsos tortaformát vettem elő. Az elkészitett tészta mennyiségét kicsit soknak találtam, ezért csak annyit tettem a forma aljára, hogy ujnyi vastag legyen és mindenütt beteritse. Nem probléma, ha esetleg elszakad, mert sülés közben ugyis remekül összenő. Ami nekem tésztám megmaradt, befóliáztam, hütőbe raktam, és majd holnap valamit kitalálok a tetejére. A receptben megadott tészta mennyisége kb egy 38x27 cm-es tepsibe elegendő.
Amikor kihült a tejbegriz belekevertem
5 tojás sárgáját,
340 gr tejfölt
s félre tettem, amig a gép fölverte a tojásfehérjét habnak.
Ugye, hogy nem kell az a faxni, hogy gőz fölött verjük a tojásfehérjét ? Elvégzi helyettünk a robot és gyönyörü keménységü habot vert.
Amikor felverte a habot, leállitottam a robotom, illetve a legkisebb (keverő) fokozatra állítottam és kanalanként hozzáadagoltam a tojássárgával, tejföllel, citromhéjjal, citromlevével elkevert tejbegrizt. Ezt is szépen önmaga összekeverte, és a hab még csak össze sem esett. Sőőőőt
Amikor pár fordulatot tett a gép, és gyönyörüen összekeverte a habot és a grizt, ráöntöttem a már formába rakott tésztára. (A formát alul sütőpapirral béleltem). A sütőt bekapcsoltam. 200 fokra előmelegítettem és amikor betettem a tésztát visszavettem 170 fokra és összesen 40 percig sütöttem. Mint látszik is gyönyörüen feljött a formába. Nem kell megijedni, hogy amikor kivesszük a sütőből még egy parányit remeg az egész. Olyan, mintha nem sült volna át teljesen. Ez természetes, mert hülés közben még dolgozik a krém. Ezért nem szabad vágni, csak amikor már teljesen hideg.
Tehát nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihülni. Amikor kihült, lekapcsoltam a forma oldalát és gyönyörüen lehetett szelni.
Ittn azért látszik, hogy nem egyenletes a tésztája, de már nagyon kellett sietnem, mert a hab és a krém nagyon hamar elkészült, nem akartam megvárakoztatni. Legközelebb nem nyujtogatom a tésztát, hanem csak szépen beleegyengetem a formába és arra ügyelek, hogy lehetőleg egyforma vékonyságu legyen a forma aljában. Persze ez semmit sem rontott az ízén.
Nagyon-nagyon finom. Teljesen ugy érzi az ember, mintha egy citromos turótortát enne.







11 megjegyzés:

  1. Vikiiii!!!
    Ez kell nekem,amikor csak a "robi" dolgozik.Tudtam,hogy elöbb,utobb eljön az én idöm.Azt hiszem erre rá startolok,a gyerköcökkel már látom mekkora "pusztitást" fogunk végezni.Reszkess habiga,nem lesz többet rabiga.

    VálaszTörlés
  2. Az ám, hazám, Iván!!! eljött a rabiga nélküli idő. És ne tudd meg milyen isteni finom. Na de majd megtudod. Legjobb, ha másfél adaggal kezdtek és remélem Neked van magas falu szögletes tepsid. Nekem nincs, de még lehet !!!! Igy viszont költségkimélő is lehet, mert nekem megmaradt egy fél adag tésztám és holnap kezdhetem ujra a krémet :)))) Minden rosszban van valami jóóóóóóóóóóóó !!!!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Látom a bátyám rákattant a sütidre. Jó az amikor valamit egyszerűbben is el lehet készíteni, mert az idő nagy úr.

    VálaszTörlés
  4. Szia Vali! Bizony jó, de néha nem is az idő, hanem az energia:) s tényleg az a tapasztalatom, hogy nem kellett neki a sok külön munka, igy is nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  5. Ez igen!!! Ezt én is megcsinálom. Már megkaptam hozzá az óriási, négyszögletes kapcsos tortaformát.

    VálaszTörlés
  6. Igen Yldycom! már megcsodáltam. Én nem tudom, hogy az én tüzhelyem belülről miért csak 41 cm? brühühühühü - pedig ugy fáj a fogam rá. (de nem cserélhetek kéthavonta tüzhelyet) :))))Jaj ezt ide kell irnom. Épp belépett a férjuram, s már egyezkedik velem az utolsó szeleten. Mondtam megeheti, mert holnap jön a következő felvonás:))

    VálaszTörlés
  7. Viki, ez gyönyörű egy darab lett! Jesszusom, micsoda magas sütemény!:)

    VálaszTörlés
  8. Szepyke! de már sajnos csak volt:)) folyt.köv., mert még tésztám van a hütőben:)

    VálaszTörlés
  9. Na ez nekem való recept!Nagyon tetszik, én most olvasok nálad erről a receptről először!

    VálaszTörlés
  10. Ottis, örülök, hogy rátaláltál. Próbáld ki, nagyon finom és nagyon egyszerü.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Viki! Én is csak most olvasom ezt a fantasztikusan ínycsiklandozó receptet, muszáj lesz kipróbálnom, mert annyira jól néz ki!

    VálaszTörlés