2010. február 5., péntek

Három töltelékes fonott kelt kalács

Ez egy egyszerü -de annál finomabb- kelttészta receptje kicsit megvariálva, a "minden maradékot hasznosítok, felhasználok" jegyében született.
A tészta hozzávalói
60 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
csipet só,
1 evőkanál olaj
4 dkg élesztő
4 dl tej
6 dkg kristálycukor
Töltelékhez
Darált dió
Lekvár (ami éppen van otthon. Nekem vegyes lekvárom volt)
Reszelt alma (2-3 db)
Elkészítése:
A tejből 1 dl-t elveszünk meglangyositjuk, hozzáteszünk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy jól felfusson (6-7 perc)
Az összes többi hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe (vagy a dagasztógép edényébe) tesszük. A felfuttatott élesztőt a tetejére öntjük, elinditjuk a dagasztó programot, ami 20 perc.
Kelesztőtálba (vagy bármilyen már erre alkalmas nagyobb edénybe) tesszük és jó duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt kettévágjuk a tésztát, s egyenként téglalap alakura kinyujtjuk.
A téglalapot képzeletben (hosszában) háromfelé osztjuk. A közepét (amire a töltelék kerül) vastagabbra, mig a két szélét fele vékonyságura nyujtjuk.
A középső részre tesszük a tölteléket, sorban: először a dió, rá a lekvár, s utoljára a reszelt (kinyomkodott) alma. Ha még füszerezni szeretnénk, akkor az alma tetejére parányi fahéjat és egy kicsi reszelt citromhéjat tehetünk. (én ezt nem tettem, mert van családtag, aki nem szereti a fahéjat)
Amikor a töltelékeket rákentem a középső részre, a jobb és bal oldali részt kb 2 cm-es csikokra bevagdostam, s váltakozva hajtottam rá (jobbról, balról) a középső részre.
Ugyanigy jártam el a tészta másik felével.
Nagyobb méretü -sütőpapirral bélelt- tepsire tettem a két rudat, még további 30 percig hagytam kelni. Tojásfehérjével megkentem. A sütőt előmelegitettem és 200 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöttem.

4 megjegyzés:

  1. Képzeld Mary! a gyerekeim elnevezték "Laci-kalács"-nak :)) - na mit gondolsz miért ??? bár lehetett volna akármilyen neve, mert csak addig tartott, amig kisült :))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűűűűűű darab!:)
    Nem kicsit gyönyörűűűűűű!:)

    VálaszTörlés
  3. Szepyke! Köszönöööööööööööm :)))

    VálaszTörlés