2017. szeptember 29., péntek

Cukkini-karfiol "sajt"

Nálam is elkészült az első növényi "sajt" 
Nagyon régen keresem, körözöm a violife sajtot, de a mi kis városunkban, és a környékünkön sem találtam rá. Interneten megrendelni nem lehet, mert a nyári melegre való tekintettel nem szállítanak, miután nem tudják biztosítani a megfelelő hűtést. 
Így aztán nekiláttam.................... Mit mondjak? - nem bántam meg. Igaz, hogy messze nem igazi sajt ízű, de hogy nem először készült, az is biztos. Persze elegendő lesz legközelebb a fele mennyiségből is, mert ez egy hatalmas adag. (azért biztos, hogy nem fogjuk kidobni, el fog fogyni) S még tovább fogom fejleszteni, mert ezután jönnek majd a színezések, a kicsit fűszeresebbek. 



Hozzávalók:

440 g tisztított cukkini
180 g karfiol
500 g víz
160 g kókusz krém
20 g himalája só 
60 g étkezési zselatin

Az  elkészítése nagyon egyszerű és nagyon kevés munka van vele. Mindent elő kell készíteni és csak akkor hozzáfogni, mert pillanatok alatt elkészül. 



Fogalmam nem volt milyen ízűnek kellene lennie, de a fenti hozzávalókat adtam hozzá. Amikor elkészült és mielőtt formába öntöttem megkóstoltam. Majdnem rosszul lettem, mert olyan sósnak bizonyúlt.....................
De minden jó, ha a vége jó................... 



A cukkinit megtisztítottam, a karfiolt megmostam. Elővettem Bözsit a Rabszolganőt és elkezdtem belerakni a zöldségeket. Felöntöttem a vízzel, megsóztam. és beállítottam a gépet 100 fok 15 percre, 3 fokozaton.



Amikor az idő lejárt, 5 másodperc turbó fokozatra kapcsoltam, majd hozzáadtam a 3 csomag (összesen 6 g) étkezési zselatint és újra 2 x 5 másodperc turbó fokozattal elkevertem. 


A formákat: 

1 db tupperware kiöntő forma,
1 db jó nagy fagyis kehely és 
4 db szilikon muffin forma

vízzel kiöblítettem, beleöntöttem az összeturbózott krémszerűséget, s hagytam kihűlni.



Amikor már majdnem kihűlt, hűtőszekrénybe raktam egy éjszakára, hogy megdermedjen. 


Alig vártam hogy reggel legyen. Izgultam: kijönnek-e a formából, megdermedtek-e eléggé, és vajon mennyire sóztam el................

Őszintén mondom kicsit félve fogtam hozzá, hogy megszabadítsam "sajtjaim"-at a formáktól, de sikeresen leválasztottam őket :) 

Éééééés hát a sósságával sem volt semmi probléma. Hogy hova lett az esti sós íz? - fogalmam sincs, de így ahogyan a hozzávalók írják, ez a mennyiség a hozzáadott mindennel együtt tökéletes lett. 

S akkor jött a ma reggel..................
Saját készítésű fokhagymás bőrös császár szalonna, saját készítésű kolbász csirke mellből, és a növényi "sajt"-om :) ami cukkiniből és karfiolból készült.  Nagyon jól debütált. Minden nap az asztalon a helye. 


Ma zöldborsó krémlevest főzött Bözsi a Rabszolganő. Férjem kakaós csigát kért a leves után. Én pedig egy Szafi lángos lisztkeverékből aprócska lángosokat sütöttem, amit a vadi új sajtommal kentem meg. Azt hiszem ma is elmarad a vacsora :) 

5 megjegyzés:

  1. Kedves Viki! Nagyon tetszik a növényi sajtod ! Szeretném elkészíteni én is. Kérlek, ird meg,légyszives hogy a kókusz krém hol kapható.Köszönöm előre is ! Nekem csak kókusz olaj van itthon és kókusz reszelék.A pépesítést csak botmixerrel tudom csinálni, remélem az is megteszi. A csirkemell kolbász is fantasztikus jól néz ki. Nagyon ügyes vagy ! sok puszi rabim

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marikám! A kókusz krém most minden TESCO-ban kapható, csak más csomagolásban, mint ami nekem itt a fotón van. Le fogom fotózni az új csomagolásut és elviszem Margit oldalára. A botmixer is tökéletesen megfelel. A lényeg az, hogy krémes legyen. Azt hittem hogy óriási mennyiséget készítettem és nem fog elfogyni jó ideig, de amiót elkészült reggel-este esszük :) tényleg finom. Puszillak. Majd jelentkezem délután.

      Törlés
  2. Vikikém, köszönöm előre is! Még azt szeretném kérdezni, hogy Te miért választottad a cukkinit és karfiolt ? Ezek helyett még milyen zöldségfélét lehetne kipróbálni ?Nagyon tetszik nekem ez a fajta sajt. Örülök, hogy megosztottad velünk Margitnál is.sok puszi : Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marikám! Nem fogyaszthatok tej és tejterméket, a növényi sajtot pedig még a környékünkön sem lehet megkapni. Interneten lehetne rendelni, de nem vállalnak felelősséget a minőségéért, mert az úton nem lehet hűtést megoldani. Teljesen magam elgondolásából választottam ezt a két fajta zöldséget. Cukkini sajtról már olvastam sokat, de gondoltam megspékelem egy kis karfiollal. Majd ezután következik a különböző ízesítése. Most fotóztam és megyek Margitka oldalára és ott beteszem neked.

      Törlés
  3. Drága Vikim ! Köszönöm szépen a gyors segítséget!Alig várom, hogy elkészüljön a sajtom.Nálunk csak én fogom enni. A férjem nem szereti a zöldségfélét. A legkisebb unokám és a menyem nem ehet fokhagymát, tejet,kókuszt, tojást.Fél év múlva megy a kicsi kontrollra, és akkor kiderül, hogy javult-e valamit. Amikor a vizsgálatot végezték, még szopott. Szeretném azt hinni, hogy ha már önállóan eszik, akkor nem kell lemondania ezekről az ételekről. Nekem már nem kell a szoros diétát tartanom a hasnyálmirigy gyulladás miatt. Ami tilos : a nagyon zsíros, csípős étel, és az alkohol.Ezeket könnyen betartom, mert eddig is mértékletes voltam. Neked sem lehetett könnyű lemondani a tejes ételekről, és a többi tiltott ételről. Mióta áttértél a diétádra, jobban érzed Magad ? Nagyon szép hetet kívánok, és köszönöm a fotókat is!sok puszi :Marika

    VálaszTörlés