2017. szeptember 22., péntek

Házi kolbász csirke mellből

Mondhatnám, hogy disznót vágtunk, de nem tettük. Viszont ettől függetlenül a kolbász mégis elkészült. Hogy miből? hát csirke mellből egy kis hasa alja szalonnával, igazi finom fűszerezéssel. Ha már egyszer a családtagok nem igazán díjazzák a csirke mellett, (mert száraznak tartják) hát akkor itt egy új lehetőség, legyen kolbász...............
Lett..... A főpróba sikerült. Fantasztikus illat lengte be a konyhát kolbászgyúrás közben. Holnap lesz az igazi kóstoló. Egy "enyhe" tökfőzelékkel fogjuk "megszégyeníteni" a finom kolbászt? - ki tudja! Lehet, hogy így még a tökfőzelék is belopja szívét a család minden tagjának szívébe? - úgy legyen! 


S akkor mi is kellett hozzá? 

2 kg csirke mell (mert ennyit sikerült filézni, majd ledarálni)
0,8 kg sertés hasaalja szalonna  (bőr nélkül) 
6 dkg só
6 dkg édes fűszerpaprika
3 teáskanál chilli paprika krém (mert nem volt itthon erős paprika)
6 dkg fokhagyma
1 teáskanál fekete bors
3 teáskanál köménymag

A poszt végén 10 kg-ra megadom a pontos hozzávalókat! A melle húst és a hasa alja szalonnát ledaráltuk, a fokhagymát péppé zúztuk. 
A ledarált hús tetejére kentük és hozzáadtuk az összes fűszert.
Egy pár férfi kéz kellett hozzá, aki jól összedolgozta a kolbászhúst.Összekeverés után ilyen szép színe lett. 


Mielőtt hozzáfogtunk az elkészítéshez, megfelelő mennyiségű sertés vékonybelet (jelen esetben 3 szál volt) fél órára langyos vízbe beáztattunk, majd vízzel feltöltöttük, hogy látni lehessen nem lukas-e a bél. Majd kifordítottuk és újra átmostuk. Visszafordítás és.............

Indulhat a "nagy" munka, jöhet a töltés. 


Megpróbáltuk egyforma adagokra tekerni :) de nem mindig jött össze..... Majd legközelebb! 
3 db-ot raktunk zacskóba és indultak a fagyasztóba. Így ebből a mennyiségből 7 alkalommal fogunk nagyon finom kolbászt enni különböző formában. Megállapítottuk, hogy sokkal finomabb lesz, mint a száraz csirke mell és a fasírozottnál is sokkal jobb lesz, mert ezt legalább zsír nélkül süthetjük meg........ 

S akkor írom a 10 kg-ra megadott fűszer mennyiséget!

10 kg kolbász hús 60/40 % arányban (60 százalék hús, 40 % zsírszalonna)
1,7 dkg só  (minden kiló húshoz)
2    dkg édes fűszerpaprika (minden kiló húshoz)
0,43 dkg erős fűszerpaprika (minden kiló húshoz)
8    dkg fokhagyma 10 kiló húshoz
2,5 dkg köménymag 10 kiló húshoz

Sertés vékony vagy vastag bél, attól függ milyet szeretnénk tölteni. 


3 megjegyzés:

  1. Jó a recept. A részletes felsorolásból kimaradt a fekete bors, ami nem kötelező, ha van erős paprika. A köménymag őrölt, vagy egész, mert én mind a kettőt belekeverem a masszába.

    VálaszTörlés
  2. Szia névtelen! Igen a 10 kg-os adagnál kimaradt a fekete bors, mert egyébként sem szoktunk bele tenni, csak miután nem volt itthon csípős fűszerpaprika ezzel a parányi adag borssal ízesítettük. A köménymagot mi mindig egészben tesszük bele, de aki nem szereti, hogy ropog a foga alatt, az őröltet használ. (Egyébként, ez az ősrégi eredeti Csabai kolbász receptje) :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet. Régebben sertéshúsból mi is készítettünk ami nagyon finom volt. Tetszik ez a recept csak ne lenne annyira drága a csirkemell!

    VálaszTörlés