2017. szeptember 14., csütörtök

Hagyma egész évre

Egész évre megoldva a hagymapucolás, s nem kell minden főzésnél -amihez hagyma kell- sírni! 👌


Vöröshagymát egy évben egyszer vásárolunk, így szeptember tájékán. Annyira jó dolog, hogy nem kell sokat sírni hagyma pucolás közben. Mi elég nagy mennyiséget elfogyasztunk, így meggodolandó, hogy minden nap, vagy egy évben egyszer hagymázunk :)  Általában 7-8 kg vöröshagymát rakok el üvegbe. Természetesen itt már a tisztított mennyiséget számolom. 
Előző este beáztatom a hagymákat és másnap csak kettévágom, leszedem a héját. Hogy miért kell beáztatni? azért, mert így nem csalogatja elő a könnyeim. 
A megtisztított hagymákat konyhai robotgépben összevágom. Kilónként 20 dkg parajdi sót adok hozzá. Összekeverem. Hagyom állni egy kicsit (fél óra is elég), hogy a só elolvadjon. 
Jól átkeverem és üvegbe rakom. Befőző fóliát csak azért raktam a lapkák alá, mert ezek a kedvenc üvegeim, és nem szeretném, hogy a só lemarja a belsejét. Egyébként semmi jelentősége. Ahogy megteltek az üvegek, be lehet rakni a kamra polcra. 


Főzésnél általában a hozzáadott hagyma sóssága miatt nem sózom az ételt, inkább közben megkóstolom. Van mikor kell pótolnom, de sokszor elég a hagyma sóssága. 


Összehasonlítva a jelenlegi és az egy évvel ezelőtt eltett hagymákat csak színében van kevés változás. Ízében, zamatában semmit sem változott. 

6 megjegyzés:

 1. Ez nagyon tetszik nekem. Mi is nagy hagymafogyasztók vagyunk! Egy ideje fokhagymát már teszek el így sósan. De erre még nem gondoltam. Tényleg eláll és nem lesz semmi szín, íz vagy egyéb problémája?! Ki kell próbálnom. Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Horimarika! Nem kell félni tőle, semmi baja nem lesz. Némi kis barnulás, de csak nagyon kevés egy év alatt előfordul, persze ez nem jelent semmi hátrányt sem ízében, sem zamatában. Lefotóztam neked a tavalyról még megmaradt fél üvegnyit és az ideit egymás mellett. Be fogom majd ide szerkeszteni.

   Törlés
  2. Köszönöm a választ is és a képet is! Ki fogom próbálni... már gyűlnek az üres szép üvegek.

   Törlés
  3. Marika! Tökéletesen megfelelnek akár a nescaffes -műanyag tetős- üvegek is!

   Törlés
 2. Hát, mi ennek a sokszorosát fogyasztjuk egy év alatt, de üvegben még sosem tettem el. Ellenben fagyasztottam. Ősszel, miután kiszedjük a hagymát, mindig vannak oylan példányok, amelyek esetleg megsérültek, vagy picit hibásak, netalántán túl aprók ahhoz, hogy eltegyük friss felhasználásra, és ezeket szoktuk egyszerre meghámozni és összedarabolni. Zacskóba tettem, és a fagyasztóba. Mivel darabos, nem fagy túlságosan össze, annyit veszek ki belőle, amennyi éppen kell az ételhez. Mindenesetre, nagyon jó dolog, amikor szupergyorsan kell valamihez, és még hámozni, aprítani sem kell. Ki fogom próbálni ezt az üveges változatot is, ugyanis idén nem igazán van helyem ilyesmire a fagyasztóban. Köszi az ötletet.

  VálaszTörlés
 3. Editkém! Ez még nekünk is csak egy része, csak egyszerre ennyit csináltunk meg. Én évek óta így készítem és nincs gond, s valóban nem foglalja a sok helyet a fagyasztóban. S ha felbontok egy üveget még csak hűtőben sem kell tárolni.

  VálaszTörlés