2011. március 30., szerda

Aranygaluska vanilia sodóval


Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
2 tojássárája
4 dkg olvaszott sütőmargarin
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2,5 dl tej
késéhegynyi só

A töltelékhez

5 dkg sütőmargarin
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj

A vaníliasodóhoz:

1 liter tej
1 csomag vaníliás puding
cukor

Ekészítés:

1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál cukrot elkeverni,  élesztőt belemorzsolni. Kb. 10 percig állni hagymi, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készíteni, és beleönteni a maradék tejjel együtt. Hozzáadnik a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozni (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádni az olvasztott margarint. Pár percig dagasztani, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezni, letakarni, és duplájára keleszteni.

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenni, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatni a tésztát. 
(Én most négyszögekre vágtam és csak két réteget készítettem. Alsó részben leraktam a tészta kockákat, majd megszórtam a cukrozott darált dióval és egy kevés morzsával, közepébe kevés mazsolát és citromhéjat tettem)  A töltelére rárakni a maradék tésztakockákat, s utána  még kb. 20 percig keleszteni, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenni felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütni.

A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk, s a kistányérra szedett aranygaluska (kockákat) jól meglocsoljuk vele.
 
















2011. március 28., hétfő

Medvehagyma és a pulyka

Juhéééééé !!!! micsoda öröm...... Nem kell már azon gondolkodni hogyan is juthatunk hozzá a legfrissebb  medvehagymához. Főleg így nem, ha már a saját kis kertünkben kibírta ezt az óriási telet, minden egyes hagyma, amit egy évvel ezelőtt eldugdostunk kihajtott és már több levélben pompázik. Nap, mint nap lehet szedegetni és élvezettel fogyasztani.
Sok blogon olvastam, hogy nem lehet hozzájutni. Semmi mást nem tettem én sem, mint megvettem pár hagymát, eldugdostuk, és nagy izgalommal vártuk, hogy mi lesz. (mert azért mi messze vagyunk az igazi lelőhelyhez)
Ez lett ! A mi kertünk abszolut pihenőkertté van alakítva, ezért aztán nagy gondot is okozott annak a pár hagymának a helykeresés, de a hátsó keritésünk előtt végig tuják vannak, s a kerítés és a tujasor közé eldugdosott medvehagymák -még a kavicsos talaj ellenére is- csodálatosan érzik magukat.
Tehát: senki se riadjon vissza attól, hogy ne ültessen kiskertjébe, és nem ízlelheti  a finom fokhagyma illatát, mert igenis rácáfolt a medvehagyma. Megterem nálunk is.  




A hétvégi menűben -már nem is az első szedés- jócskán kivette részét ez a finomság. Annyira egyszerű ebéd készült, hogy én magam sem hittem el. Epegörcsök sokaságát leszámítva, a családnak enni kell ! (én most kimaradtam ebből)
Előnyben voltam, mert 4 db pulykaszárny közepet kicsontoztam, a húsokra pulykahús fűszerkeveréket szórtam és egy éjszakára a hűtőbe raktam.
Mivel a pulykaszárnyközépnek van egy jó kis kocsonyás része, ezért még az elkészítés is nagyon egyszerű. Ehhez az ételhez aztán tényleg nem kellett szinte semmi. (se só, se víz)

A  fűszerkeverékkel beszórt pulykaszárnyakat felkockáztam és egy teljesen üres lábasba  tettem. Fedőt rá és közepes erejű hőfokon szépen magától -néha egy-két keveréssel- elkezd puhulni, kis levet ereszteni, majd zsírjára sülni.
Amikor már zsirjára sült, nagyon apró csíkokra vágott medvehagymát rászórtam és szintén fedő alatt még kb 5 percig -legkisebb hőfokon- hagytam, hogy az ízek összeérjenek.

Az összes hozzávaló:
1 lábas - fedővel
4 db pulykaszárnyközép (de lehet bármilyen hús is)
fél tasak pulyka fűszerkeverék
8-10 levél medvehagyma.

Köretnek ízlés szerint ki mit szeret

Ebből készült az ebéd és állítólag -én ugyanis nem ettem belőle, egyéb okok miatt- isteni finom lett. Én csak leszedtem a medvehagymákat, és megfőztem az ebédet :)

Kenyértészta mi lett belőled ? :)

Bolyongásaim alkalmával találtam a neten ezt a receptet, de akkor csak elmentettem a fotóját, mert a formázása nagyon megtetszett. Nem is gondoltam rá, hogy egyszer kenyértésztából elkészül. Vannak elképzeléseim vele más formában, más alaptésztával.
Viszont ha rábukkanok  arra az oldalra ahol találtam, akkor még be is fogom linkelni :)


Még a mult héten történt egyik napon, amikor kenyér (Bagett, zsömle) sütésnél kicsit soknak találtam a tésztát, s már ettünk volna valami mást is.
Egy egyszerű grahamlisztes kenyeret kevertem be, aminek a receptjét ITT olvashatjátok, s mielőtt megformáztam volna a bucikat, elvettem belőle 30 dkg-ot. Kinyújtottam, s 12 kockára (szerettem volna, de téglalap lett belőle) vágtam.



Minden egyes szeletre ráfektettem egy csík backon szalonnát, amit először kétfelé vágtam.


(Kicsit nagyobbra kellett volna nyújtanom a tésztát  -így utólag- vagy kisebbre vágni a szalonna szeleteket)


Sajtszeletelővel -hogy egészen halvány vékony szeletek legyenek, levágtam 12 fél szeletet és a szalonnák tetejére raktam, aztán feltekertem, mint egy aprócska bejglit. (Jó nagy kerek füstölt házi sajt volt)


Három helyen -jó éles késsel - bevágtam, hogy egyforma nagyságúak legyenek


aztán egy darabot teljesen leválasztottam, A kettes részt összehajtottam úgy, hogy a nyitott része legyen felül


Papírkapszlikkal kibéleltem a muffin sütőt és a kis tekercseket beleraktam. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25-30 percig sült.


Ez "csak" egy próba volt, de ha már alkalmas leszek mindenre :) :) - akkor ugyanezt a verziót, csak nem kenyértésztából -bár ezzel is isteni finom volt- hanem egy kelt-tészta variációval újra megsütöm. Azt hiszem nem kell mondani, hogy  a 12 db kis akármit bereggeliztük, egy forró tea kíséretében. Az igazság az, hogy nem voltak ezek olyan óriási falatok, de nagyon ízletesek. El tudom képzelni kelt-tésztából akár sósan, akár édesen, más-más töltelékkel.  Biztos, hogy ez következik hamarosan................

Lett volna egy jó hétvégi ajánlatom.......helyette: Látvány okozta epegörcsök

Esküszöm, s most jobb kezem a bal oldalon szívem fölött:- igazat mondok :) tehát, esküszöm, hogy én csak elmentem, kiválasztottam, kifizettem, hazahoztuk, felvagdostam, fagyasztóba raktam


.......de sajnos enélkül nem tudom elképzelni azt, hogy én egy jóízű finomságot süssek,  főzzek. Ne higyje senki, hogy most aztán nekiestünk, felfaltuk és megártott :) :) ááááááááááááááááá nem, vagyis nem annyira.... csakhogy egy falat sem ment le a torkomon, merthogy nem is ez volt a cél.  Csupán annyi, hogy bevásároltunk, s szépen elvagdostam, légmentesen lezártam, csíkokban fagyasztóba raktam, hiszen ez a húsos-szalonna mennyiség biztosítja egész évben a magyaros  ételek ízvilágát konyhámban.




Ez pedig igazán csak egy kis kóstoló, mert ebből aztán sokkal több is elfogyna, de nem részemről. Én nem vagyok annyira kolbász/- szalámi barát, megvagyok nélkülük.


Ez itt pedig már az a mintapéldány, ami miatt mindezeket a finomságokat be kellett szerezni, haza kellett kozni, hiszen jön  a húsvét, mégiscsak fel kell készülni valahogy, nehogy egyetlen évben is kimaradjon a megszokott agyonzabálási procedúra. Mert szerintetek valaki észrevenné, ha esetleg nem tartanánk magunkat a hagyományos húsvéti szokásokhoz ? --- ááá senki ! akkor meg minek ez a sok felhajtás. (sok éves tapasztalat, hogy általában azért, hogy teleegyük magunkat, utána napokig kajára sem tudunk nézni, s jó nagy része esetleg a kukában végzi, bár nálam ez nem szokás, mert általában továbbhasznosítom a maradékokat.)
Na ez is csak eszmefuttatás, mert nálunk már évtizedek óta, "csak" megemlékezünk arról, hogy húsvéti ünnepek, jönnek, vannak. Tesszük a dolgunk, főzünk, finomakat, de könnyűt   -s hogy  a hagyományhoz is hűek legyünk, van némi sonka, tojás, kolbász, egyéb apróság, de a húsvéti ünnepek miatt nem rakjuk  rogyásig az asztalt különböző olyan ételekkel, amelyeket azért csinálunk, (na nem mi, hanem úgy általában a szokás hatalma alatt élő emberek), mert így kell, vagy mert nem akarunk lemaradni a szomszédok, az ismerősök, esetleg a barátok megrögzött   dolgaitól.
Erről mi már rég leszoktunk. Ennek ellenére, mindíg van sonka, van tojás, van kolbász, de csak éppen annyi, amennyit egy-két evéskor el is fogyasztunk. (a többi megmarad és majd máskor elfogy)  E tömény ételek helyett előnyben részesítjük -a ma már nem is olyan ritka- hidegtálakat, s inkább azokat diszítjük ezen finomságokkal)
Nem hízlalda ez kérem :)) :))


Ezt pedig csak úgy grátisz tették a csomagunkhoz, hogy "jó lesz majd egy bablevesbe".........(Igaz, azt tudni kell, hogy évek óta ettől a családtól vásárolunk, amióta mi nem vágunk télen disznót, ami alól kivétel volt a mult év, de hát azt sem mi vágtuk, hanem a gyerekeink, csak éppen nálunk volt földolgozva)   A bablevesbe való mellé még egy nagyobb zacskó kb fél kiló  friss tepertőt is kaptunk, jó húsosat.  Csak néztünk egymásra a férjemmel, hogy még ilyen is van ? Általában  ha vásárolni indulunk:  nem levesznek az árakból, hanem inkább megnyomják egy kicsit a mérleget :)


Szalonna szabdalás közben azért le kellett vágni egy ekkora szeletkét,  mellé kellett tenni a grátisz tepertőből, és a jó kis kolbászból, hogy mégis megnézzük mit is vásároltunk. Tökéletes!!!! -  állapítottam meg, de ekkor már erős sejtéseim voltak, hogy elég volt a látvány, s nem kell hozzá enni, sőt egy jó ideig rá sem tudok majd  nézni.
S hogy mi lett a vásárlás, csomagolás, hütőbe rakás eredménye ? Egy jó időre el vagyunk látva finomságokkal, de a többi ezután jött:  ----
íme itt alul látható. Nekem nem feltétlen kell enni, elég a látvány. A locsolóknak meg kiírom a kiskapura hogy itt a HELYI  HOSPITAL :)


Ez már nem az örömhír kategória, de most azt hiszem napokig, hetekig ez lesz a főétkezésem, s majd a szemem bekötöm, orromat bedugom, fülemet kinyítom, amikor a mindennapi ebédet elkészítem, mert azért a látvány csak engem kínozott meg, s azért egy egész család nem éhezhet. Húúúúúúúúú de ramaty hétvégém volt, de még most sem vagyok, s ahogy elnézem egy ideig nem leszek a toppon.

Ma jól jártak a gyógyszerészek, volt egy kis plusz bevételük :) :)

Ettől függetlenül nem vagyok szomorú, csak kutyául érzem magam :) :) s lényeg, a lényeg, van/- lesz mit enni majd egyszer.............

Csak egyet kérek: ne sajnáljatok, mert majd elmulik, s jön mááááááááááááááááásiiiiiiiiiik :) :) :) Gondoljatok inkább erre a sok-sok finomságra :) :) Fő a jó kedve, Két görcs között egy jó nagy röhögés, minden gyógyszernél többet ér :) :) csak ne fájna annyira :) röhögéstől a rekeszizmom, látványtól a nemlétező epém :) Fura egy figura vagyok ugyi ????

2011. március 25., péntek

Citromkrémes muffin


A muffin tésztáját egy alaprecepttel kezdtem, s természetesen a sütő bekapcsolásával, mert amíg melegszik a sütő, addig a muffin tésztája is elkészül.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg cukor (aki édesebben szereti, lehet több is)
1 db tojás
1,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Elkészítés:

A lisztet elkevertem a sütőporral és a cukorral Egy másik tálban a tojást simára kevertem  a tejjel meg az olvasztott margarinnal. Beleöntöttem a lisztes keverékbe, és villával gyorsan összeforgattam. Az se baj, ha kicsit csomós marad. Viszonylag lágy tészta lesz. Belekanalaztam a sütőformákba (kb. kétharmadig, mert nagyon megkel).
A habzsákomban maradt a hütőszekrényben egy kis citromos tejbegrizes, vajas torta betét. Fogtam a nyomózsákot és minden muffin közepébe belenyomtam egy adagot, azaz elosztottam 12 muffinba. Kár, hogy csak ennyi maradt, mert nagyon finom ízvilág jött ki belőle.

 Előmelegített sütőben 160 fokon, kb. 20perc alatt megsül.


Gombaleves


Hozzávalók:


20 dkg gomba  (nekem most kivételesen fagyasztóban volt gombamixem, abból használtam)
1 kis fej vöröshagyma
1 ek só és tartósítószermentes szárított vegyes zöldség (ételízesítő)
1 teáskanál pirospaprika
2 csapott ek. liszt
2 ek. olaj
bors
1 dl tejföl

A csipetkéhez  (most kihagytam a csipetkét, mert fogyókúra van) :)
1 tojás
2 ek liszt


Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároltam, majd a tûzrõl lehúzva hozzákevertem a pirospaprikát, a gombaszeleteket, rászórtam a szárított zöldségeket és lefedve addig pároltam, míg a saját levét elfőtte.

Ezután megborsoztam, majd vízzel felöntöttem. Néhány percig fõztem így.

Aki szeretne bele csipetkét is tenni, a továbbiakban így készül.

Közben a hozzávalókat összekeverve elkészítem a csipetkét és a levesbe kis kezemmel belecsipkedem. Végül a lisztes tejföllel behabarom a levest. Folyamatosan kevergetve összefõzöm, és petrezselyemzölddel megszórva tálalom.
 

Ebéd után (de inkább előbb tettem volna) egy jó nagy szem bilagit :) :) :) így jár az, aki nem ismer határokat gombaevésben :) Úgy kellett nekem !!!!! :)










2011. március 23., szerda

Reggelire vajas kifli, és ami még benne van :)

Miután Szemi nem várta meg a reggelt, még az éjjel megkívánta az előző posztban megmutatkozó baconba tekert füstlijeimet, kénytelen vagyok egy másik reggelit feltenni azoknak, akik korán reggel erre tévednek :)
Szemi egészségedre a füstliket, de vihetsz ebből is :)  ezzel is jól jársz, garantálom :)







 

Késő bánat, de már akkor jöttem rá, hogy elkövettem egy bakit, amikor a tésztát jó nagy kerek formára kinyújtottam, felcikkeztem. Akkor döbbentem rá, hogy úristen, hiszen ez leveles tészta, hogy fog ez nekem müködni, amikor a háromszögre vágott tészták szélesebbik részébe tettem egy szelet bacon szalonnát és egy darabka sajtot? Mukoggyyy --- és működött !!!! :) :)

Csak semmi pánik, nyugtattam magam, mert ez már reggel 7  órakor volt. A cikkekre vágott tésztákba belekerült a bacon és a sajt. A két szélét a tésztának behajtottam, majd feltekertem, mert gondoltam, hogy ebből aztán -ha ez a tészta szétnyílik a sajt meg kifolyik - de nem így lett ám !!! -
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, tetejét egy felvert egész tojással megkentem. Előmelegített sütőben 160 fokon 15 perc alatt megsültek.



Olyan frissek voltunk, hogy  a frissensült kifliket me is reggeliztük majdnem az utolsó darabig :)  Legközelebb azért ezt még megismétlem, mert isteni finom volt, de akkor nem fogom kiflinek feltkerni, hanem csak négyzetekre vágom, belsejébe teszem a szalonnát és a sajtot, s csak ráhajtom a kocka másik felét, s így fognak megsülni. De akkor azt hiszem jócskán szét is fognak nyílni. :) Nem baj, úgy is jó lesz :))) - csak legyen mellé egy kis frissen főzött csipkebogyó tea :)

Fűszeres füstli reggelire

Gondoltam azokra, akik esetleg korán reggel betérnek a blogra, nehogy korgó gyomorral távozzanak.


Végy 5 db erőspaprikával fűszerezett füstlit, középen, hosszában vágd be majdnem az aljáig. tegyél bele vékony csíkokra vágott sajtszeletkéket, majd az egészet -virslinként- egy szelet bacon szalonnával tekerd körbe.


Szép sorjában tányérra rakod, és a mikrót grillre állítod, s pillanatok alatt készvan egy nagyon fincsi reggeli.


Nekem  a téli időszakokban elengedhetetlen a méreg erős almapaprika, így most sem nélkülözhettem.  Egy jó forró citromos tea kíséretében jóétvágyat kívánok a reggelihez.

A főtt-tojást se feledjétek el a tányérra rakni, mert még mindíg kell az energia :)

2011. március 22., kedd

Lecsós szelet pulykamellből


Lehet, hogy valakinek furcsa, hogy pulykamellből készült ez a finom lecsós szelet, de jobban szeretjük a szárnyasokat, mint a négylábúakat. S egy kis tavasztidéző étel is kellett már a tányérra, mert túlságosan elhúzódik ez a borongós időszak.

Hozzávalók és elkészítés

Személyenként 1 szelet pulykamell,  (sertés, vagy akár csirkemellből is elkészíthető)
1 nagyobb fej fehérhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
1 evőkanál olaj,
só, 
fehérbors
2 zöldpaprika (nekem fagyasztóból)
2 paradicsom (ez is fagyasztóból)
1 teáskanál piros fűszerpaprika,

Köretnek 
1 csomag hosszúszemű előfőzött tasakos rizs

A húst kiklopfoltam, picit megsóztam, félre tettem.
Egy akkora edényt vettem elő, amelyikbe mindkét szelet husi belefér. Az olajat kicsit melegítettem, a hagymát apró kockára vágtam, és olajon üvegesre pároltam, sóztam, borsoztam és a felszeletelt paprikát és paradicsomot, a köménymagot,  fűszerpaprikát  hozzáadtam. Fedő alatt kb 10 percig pároltam. Amikor kész volt, egy botmixerrel pürésítettem és beletettem a hús-szeleteket. 2 dl húslével (lehet vizzel is) felengedtem, s addig főztem fedő alatt, amíg a leve teljesen elfőtt és már jól besűrűsödött.

Amíg a hús párolódott a lecsóban, addig a tasakos rizst egy külön lábasban (dupla annyi  sós vízben, mint a rizs) 12 percig főztem, majd rajta hagytam a fedőt.

Amikor minden elkészült, akkor a lecsós szaftba elkevertem a rizst, a hús-szeletet tányérra raktam, mellé a rizst, és a maradék lecsót a hús szeletekre kanalaztam.   


2011. március 21., hétfő

Új tavasz - Új díjak

2011. március 21 - a tavasz első napja:



Várnai Zseni: Csodák csodája

Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.

Az, ami volt, már elmúlt, már nem él,
hol volt, hol nem volt, elvitte a szél,
s a holnapom? Azt meg kell érni még,
csillag mécsem ki tudja meddig ég?!
de most, de most e tündöklő sugár
még rám ragyog, s ölel az illatár!

Bár volna rá szavam vagy hangjegyem,
hogy éreztessem, ahogy érezem
ez illatot, e fényt, e nagy zenét,
e tavaszi varázslat ihletét,
mely mindig új és mindig ugyanaz:
csodák csodája: létezés… tavasz!

- o - o - o - o - o -

Rám is rámköszöntött a tavasz, mégpedig egy óriási csokor díjesővel. Már napok óta készülök posztolni, de valahogy mindig más jött közbe.

Akiktől kaptam:






Őszintén köszönöm, hogy rám gondoltatok, s nem is tudok szóhoz jutni a meglepődéstől, mert csak kapkodtam a fejem, hogy hol ide menjek, hol oda nézzek be............... Most aztán egy kicsit jobban oda is figyeltem, és ahogy valamelyik blogról üzenetet kaptam, hogy nézzek be, azonnal mentettem dokumentumba, nehogy úgy járjak ezzel is, mint az előzőekben kapott 1-2 díjjal, hogy mire eljött az idő, hogy felrakom, elfelejtettem kitől is kaptam. Most ez a veszély nem fenyegetett, mert az egymásrafigyelés a legfontosabb dolog a barátságok között.

A továbbadással viszont bagy bajban vagyok, mert ez a díj is, mint a többi, már végigszaladt a blogokon, s ahogy tegnap éjjel végigjártam a kedvenc helyeim, már szinte mindenütt találkoztam ezzel a trióval.
Szerintem senki sem fog megharagudni, ha viszonzásul, - mert nekem Ti is a legkedvesebbekké tartoztok -  ezeket a díjakat Nektek visszaajánlom, de azért nuindazzal a tudattal, hogy vannak ám még kedvenceim. Bár a döntés nagyon nehéz, mert szerintem, aki már eleve hozzáfogott egy blogíráshoz, s szinte naprakész is vele, az mind, mind megérdemli.

Mégis akinek pluszban továbbadnám:


Köszönöm azoknak, akiktől én kaptam, és tiszta szívvel adom azoknak akiknek én szántam. Nem sorolom, hogy miért, csak, mert szeretek hozzájuk járni, s érdeklődéssel tölt el, amit ott magamba szívok és gyarapítom saját tudásom, vagy esetleg jókedvre  derülök egy-egy jó kis vicc olvasásán :)



Babgulyás marhahússal


Babgulyás marhahússal ???? azáááááám, mert még mindíg tél van, és kell az energia :) A friss salátával még várnunk kell, mert nem lesz erőnk kiszedni a földből :) félre a tréfával, jöjjenek a hozzávalók  és az elkészítés:

Egy bögrényi  (kb 2 dl) száraz barna babot este beáztattam, s reggel folytattam az ebédfőzést.
Először is egy közepes (kb 4 liters lábasba vizet forraltam)  
30 dkg marha lábszárat felkockáztam, a
zöldségeket (1 szál fehérrépa, 2 szál sárgarépa) felkarikáztam.
A majdnem forró vízbe raktam a kiáztatott babot és a marhahúskockákat, valamit egy jó nagy fej megtisztított fehérhagymát, a felkarikázott zöldségeket. Megsóztam, s még annyi vizet öntöttem rá, hogy éppen csak hogy ellepje. Fedővel letakartam és lassú főzés mellett kb egy óra alatt készre főtt. Az egész hagymát eltávolítottam a lábasból, s 1 evőkanálnyi lisztből olaj nélküli szárazrántást készítettem. (a lisztet világos sárgára pirítottam) Félrehuzva a kislábast, piros fúszerpaprikát tettem bele, majd vízzel felhigítottam és a leveshez adtam. Egy rottyanás és kész.

Csipetkével, vagy nagyon apró nokedlivel szoktam még dúsítani, de ez most elmaradt, mert így is elég sűrű volt.  (Jaaaa!!! és nagyon fincsi) !


Értesítés !!!!


ha már "rám" klikkelsz, akkor is az új címemre kapom meg a levelem :)


Elnézést kérek mindenkitől, hogy bemásolom ide azt a körlevelet, amit ma szétküldtem azoknak, akiknek az e-mail címük le volt mentve a dokumentumomba. Viszont úgy érzem, hogy elég sokan kimaradtak, ezért érzem azt, hogy itt és most jelentkeznem kell a változással.

- o -  o - o - o -

Tárgy: ÉRTESÍTÉS mail cím változásról



Kedves levelező partnerem !


Szerepelsz a levelező listámban, ezért:


Értesítelek, hogy az összes létező levelező rendszerem összeomlott, s ezzel együtt a mail fiókok is meghiusultak.


Megszünt a citromail-es, a globonetes postafiókom.


Egyetlen mail címen vagyok elérhető jelen pillanatban, s ez a következő.


megsemmisült mail cimeim:


urbanviki@globonet.hu
vicco@citromail.hu


Ezt a fenti két címet töröld, s helyette az  
Kérlek szépen, hogy javitsd át a cimlistádban, ha szeretnél továbbra is velem levelet váltani.
címre várom leveled.


Ha esetleg kétszer, vagy esetleg többször kapod meg az értesítő levelem az csak azért van, mert a rendszer minden kezdőbetünél megjegyzi a nevedet,
Ha többször kaptad meg ne vedd zaklatásnak, elég belőlem egy is  :)


Köszönettel:
Urbánné Irázi Viktória
(Viki)

2011. március 19., szombat

Filézett pulykaszárny, medvehagymás gombás mártásssal

Addig is, amíg "lelkileg" helyrerázódom, s végre megtaláljam az elvesztett dokumentumaim, gondoltam, hogy kikapcsolódásképpen elhozom Nektek ezt az isteni finomságot, ami egy óriási csellel készült el, ugyanis Petra -legkisebbik unokánk- állítólag nem szereti a gombát. Na ná, hogy nem szereti, ha látja, hogy az ételben van !!! Na de nem azé van ám a nagyannyája, hogy azt ki ne találja, hogy ezt a finom és nemes ételt hogyan lehet bevinni a szervezetbe ? :))) és jóétvággyal elfogyasztani még annak is, aki állítólag nem szereti ! J 


Először is, egészen másnak indult ez az egész pulykaszárnyközép história. Mégpedig úgy, hogy egészben besózás, füszerezés, patakiba berakni, rá a tetejét, be a sütőbe, és rákapcsolni másfél órára a sütőt, aztán csak süljön meg magától. ÓÓÓÓ de hát ez túl egyszerű lett volna, meg akkor még el sem fárad az ember lánya rendesen a konyhában, meg akkor hogyan is lesz hozzá az az imádott gomba ?

Lett, és megszületett.

Személyenként 1 db (hatan voltunk, s általában hétvégén mindíg ennyien vagyunk) pulykaszárny közép. Ezeket szépen kifiléztem, mert egy másik elkészítendő ételhez zöldséges csontlé szükségeltetett. Igy két legyet egy csapásra verzió.


Tehát a pulykaszárny kifilézve, tálcára kiterítve, és pulykafűszerkeverékkel enyhén beszórva. Igy pihentek egy fél napot a hütőben.


 

A befűszerezett filézett szárnyakat kockára vágtam. Kevés olajon 1 óriási fej hagymát apró kockára vágva megpuhítottam, majd a fűszerezett husokat beletettem. Egyszerűen csak egy fedővel lefedtem és nagyon lassú lángon, -hogy még kevergetni se kelljen sokszor- egy jó háromnegyed óra alatt megpuhultak, és zsírjára lesültek.

Jött a következő lépés:
1 újabb nagy fej fehér hagymát apró kockára vágtam. Wokban kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam két doboz apró szeletekre vágott csiperke gombát, majd ezt is fedő alatt összefőztem. Amikor már a gomba is szépen megpuhult, elfeleztem.  (A kiszedett felét egy külön kis edénybe raktam, s ez volt az egyik csel)

A Wokban maradt hagymás gombára öntöttem 0,5 liter tejszínt, belekevertem egy fél pogácsa apróra vágott medvehagymát és összefőzés után egy botmixerrel összesűrítettem. Igy eltünt a gomba látszata, de az íze bizony benne volt ám . (Na ez volt a másik csel, hogy ne lehessen látni a gombákat) Ezt a láthatatlan, de mégis gombás szószt kapta Petra unokám, aki -már mondtam- állítólag nem szereti a gombát.

Ezalatt az idő alatt egy külön fazékban sós vízben kifőztem a makarónit, amit öblítés után tányérra szedtem, rápakoltam a huskockákat, majd 5 tányérra a félretett gombákat elosztottam, s mellé raktam a gombás, medvehagymás, tejszínes nártást.  (Petrát pedig megnyugtattuk, hogy csakis az Ő adagján nincs gomba, mindenki másén igen) Tökéletesen két óriási tányérral bevágott. :)


Ékes csalás, de megérte :)

Kitől kaptam ? - segítsetek !!!!!!!

Szomorú is vagyok, meg örülök is !!! Szomorúságom oka kettős is, ezért aztán inkább úgy döntöttem, hogy a mai délelőttömet, amit a saját blogomon eltöltöttem azzal, hogy megkeressem kitől is kaptam ezt az édes kis bloggerdíjat? - s na persze hogy a sok bejegyzés közül egészen februárig visszamenőleg nem találtam rá, inkább segítségül hívom azokat, akiktől kaptam, s akkor már tovább tudok lépni. Annyira még emlékszem, hogy magamról kellett elmondani képekben valamit, valami érdekességet, vagy talán azt kifejezni képekben, hogy mit szeretek, milyen vagyok ? - na szóval nem tudom.

Csak annyit tudok, hogy amikor ezt a díjt kaptam - és nem is egy valakitől - akkor igencsak zsúfolt volt körülöttem a világ. Soha sem csináltam még ilyet, hogy a dokumentumomban nem mentem el ezeket a fontos feljegyezni, és nem elfelejteni valókat. Most ez is megtörtént !!! --- szomorúúú - erre már oda kell figyelnem
J  J
Lehet, hogy erősen hatott rám a március 15-e ??? --- háááát mán megint ugrott egyet az éveket mutató óra, hogy nem tud egyszer lelassulni már.............. 
J  J
 Na mindegy. Tény, hogy nem tudom, és nem is találtam meg. (-de még a kavintonomat sem-) :)) az pedig már öreg hiba.



Ettől függetlenül akiktől kaptam, azoknak nagyon szépen köszönöm, s ha még azt is sikerül megtudnom, kik voltak, akkor azt is leírom, amit képekben kellett (volna) elmesélnem.
Beterveztem én ennek a díjnak a blogon pótlását, de valahogy minden elkanyarodik mostanság, s már azon vetten észre magam, hogy egy újabb díjhalmaz-szaporulat gyült össze, ezért aztán össze kell kapnom magam ahhoz, hogy a lemaradásaimat tisztességesen behozzam, és a szíves kötelességnek is eleget tegyek.

Segítsetek. :) 

UPDATE !!!!

Mézeskalács segített kideríteni, hogy Ő volt az egyik, akitől kaptam, s itt szeretném megköszönni neki ezt az édes, kedves kis díjat.

Ha lesz egy kis időm még bepótolom a fotókat, hogy valójában megmutathassam milyen is vagyok én, vagyis mit szeretek :)


J  J



2011. március 17., csütörtök

A sör nem a korsóban landolt :)

Tudom, tudom, tudom, hogy már napok óta nem jelentkeztem. Sajnos a betervezett hosszú hétvégénk egészen másképp alakult, mint ahogy azt elképzeltük, s nem is csak egy nap volt hanem majdnem tökéletesen kitöltötte az öt napot. Aztán mire hazaértünk olyan hulla fáradtság lett rajtam urrá, alíg bírtam összekapni magam. Na de most már itt vagyoooooooooooooook  J



S hoztam is nektek egy kis kóstolót. J


Lehet, hogy már unjátok a bucijaimat ? - nem baj, de ebben a buciban most szívem, lelkemen kivül, az összes itthonlévő - és megmaradt 2,7 dl sör is benne van. J  S mi már nem is nagyon akarunk visszatérni a kenyérre, mert úgy beleszerettünk ezekbe a kis magvas kiflik-bucikba.




A hozzávalók most sem változtak, csak éppen nem vízzel, és nem tiszta fehér liszttel készültek, de az elmaradhatatlan kovász ott van venne J

35 dkg BL 80-as liszt

15 dkg graham liszt
30 dkg kovász
2,7 dl sör (hozzáadás előtt legalább 3 órát pihent a kinyitott dobozban)
1 pupos teáskanál só
1 csipet cukor
1,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag 7 gr-os por élesztő)


Az összes hozzávalókat a robotgép 10 perc alatt összeállította, 20 percet pihent, majd újra egy 5 perces dagasztás, majd egy 40 perces kelesztés következett.
Kelesztőtálból kivéve 15 egyenlő részre osztva, megformázva kerültek a sütőlemezre, s egy nejlonzacskót ráhúzva a tepsire, mentek éjszakázni a hűtőbe.
Reggel sütés előtt egy órával kivettem a hűtőből, de a zacskó még rajtuk maradt.
Közben a sütőt bekapcsoltam, előmelegítettem, a bucik ekkorra már jó duplájára nőttek. Tetejüket egy kis tejjel lekentem, s a magokat, és nagy szemű sót raktam a tetejükre.
160 fokon, 20 perc alatt sültek készre. Rácson hűltek ki.

2011. március 9., szerda

Sorsoltunk..........

2011. február 27-én egy kis furfangos  JÁTÉK -ra hívtalak Benneteket. Célja volt ennek a játéknak, hogy az elmult év augusztusában ünnepelte a blog az egy éves évfordulóját, majd nem olyan régen elérte a 100. rendszeres olvasót, de azóta már mindegyik a másfélszeresére nőtt. Volt oka az ünneplés elmaradásának, de erre már nem szeretnék kitérni, ha valaki kiváncsi rá, akkor a JÁTÉÁK indításáról szóló posztban egy mondatban olvashatja.

A játék lezárult, s ezennel itt szeretném megköszönni minden kedves -rendszeres- olvasómnak, a blogra  "csak" betérőnek, s minden kedves vendégnek, barátomnak, hogy ezt az eredményt közösen elértük, mert ahhoz, hogy ez megszületett Ti is  kellettetek.

Nagyon köszönöm a sok-sok látogatót, az e-mailben érkező kedves leveleket, az azóta már szinte barátsággá alakuló kapcsolatokat.

Nem akarok a számokkal versenyezni, vagy dicsekedni, azok önmagukról beszélnek. A 153 rendszeres olvasó, s a közel másfél év alatti 522 bejegyzés, amelynek minimum 90 %-az ételekről szól, ezt mind-mind nagyon szívesen hoztam, s remélem ezután is  lépést tudok tartani önmagammal.

S akkor kezdődjön a sorsolás............



A sorsolási "bizottság" először is összeült, s megtárgyalta, hogyan, s miképpen.......... Papa a sarokban úgy összehúzta magát, mintha valami óriási dolog történne. Az is történt :)  Robika (a kiskutyánk) vette talán a legkomolyabban a játékot. Olyan fegyelmezetten ült Adrikánk (unokánk) ölében, mintha neki kellett volna kihúzni a cetliket a kiskosárból, de ez a feladat Adrikánkra hárult.



 32-en vettek részt a játékban, aminek nagyon örültem. Én egy papírra összeírtam a listát, s Adrikám készítette a cetliket, s rakta a legkedvesebb kis kenyérkosaramba..


Ezután kezdődött az izgalmas játék, a sorsolás.


Az első cetlin GIZI neve szerepel :)))



Gizi nyerenénye, amihez tiszta szívből gratulálok.



Második húzás...



A cetlin NELLI neve szerepel :))))



Nelli nyereménye. Ehhez is tiszta szívből gratulálok !


A harmadik húzás.......

Miután két dolgot ünnepeltünk - blog születésnap, és a mára már 153 rendszeres olvasót - először úgy döntöttem, hogy két díj lesz, de olyan lelkesen és jóhangulatban játszottunk, hogy öröm volt olvasni, ezért úgy éreztem, hogy egy vigaszági díjat is kisorsolunk, aminek tartalma még mindíg legyen meglepetés........




A vigaszági nyertesünk TITI :))))   Neki is tiszta szívből gratulálok.




Titi ne haragudj, de tényleg egy kedves kis meglepetést állítottam össze Neked :))))



Nagyon szépen köszönöm mind a 32 résztvevőnek ezt az igazán jóhangulatú kis "társasjátékot". Köszönöm, hogy velem játszottatok!!

S itt köszönöm meg mégegyszer minden kedves olvasómnak, hogy az én szerény kis konyhámat - látogatásukkal - megtisztelik.

Kérem a nyerteseket:

GIZI -t,

NELLI -t,

TITI -t,

hogy keressenek meg e-mailben, hogy a kapcsolatot fel tudjuk venni és az ajándékokat tudjam továbbítani.
Sok szeretettel gratulálok a nyerteseknek. :)