2011. március 30., szerda

Aranygaluska vanilia sodóval


Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
2 tojássárája
4 dkg olvaszott sütőmargarin
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2,5 dl tej
késéhegynyi só

A töltelékhez

5 dkg sütőmargarin
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj

A vaníliasodóhoz:

1 liter tej
1 csomag vaníliás puding
cukor

Ekészítés:

1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál cukrot elkeverni,  élesztőt belemorzsolni. Kb. 10 percig állni hagymi, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készíteni, és beleönteni a maradék tejjel együtt. Hozzáadnik a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozni (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádni az olvasztott margarint. Pár percig dagasztani, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezni, letakarni, és duplájára keleszteni.

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenni, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatni a tésztát. 
(Én most négyszögekre vágtam és csak két réteget készítettem. Alsó részben leraktam a tészta kockákat, majd megszórtam a cukrozott darált dióval és egy kevés morzsával, közepébe kevés mazsolát és citromhéjat tettem)  A töltelére rárakni a maradék tésztakockákat, s utána  még kb. 20 percig keleszteni, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenni felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütni.

A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk, s a kistányérra szedett aranygaluska (kockákat) jól meglocsoljuk vele.
 
















14 megjegyzés:

  1. Imádom!:-)Most tudnék egy tányérkával enni!Tudom jó késő van!

    VálaszTörlés
  2. Maradt még egy kevés?
    Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Én is kérek! :D

    VálaszTörlés
  4. még nem reggelizteeeeeeeem.
    áh, bíttos elfogyott, ha meg nem, megették a korábban érkezők.

    VálaszTörlés
  5. Édes Vikikém!
    Fogadj tőlem szeretettel egy "jó szót", cserébe a sok-sok finom receptedért és az önzetlen segítségért.
    http://eszterszappan.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  6. Nagy kedvencem, de még nem szántam rá magam a készítésre. Bár lehet azért szeretem annyira, mert ritkán jutok hozzá.

    VálaszTörlés
  7. Vikuci,ha még maradt,akkor engem sem hagyjál már ki légy szíves a sorból:-)

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Én tegnapelőtt csináltam. Egyik kedvencünk.

    VálaszTörlés
  9. Nálunk is nagy kedvenc, és milyen régen volt már!! Köszi Vikikém, hogy adtál egy szuper ötlete. Azért kicsit belekóstoltam a tiedbe.:))

    VálaszTörlés
  10. Megszeretném köszönni az "Egy jó szót" amit töled kaptam, s mivel nagyon tetszik a blogod szeretném viszonozni,fogadd hát nagyon nagy szeretettel:)
    S hát ami ezt a remek desszertet illeti ,simán jöhet a dupla porció:)

    VálaszTörlés
  11. Hú, de jól néz ki, nagyon szeretem! :)

    VálaszTörlés
  12. Vikikém!Merre jársz?Hiányzanak a finomságaid!:-)Remélem jól vagy!

    VálaszTörlés
  13. Lányok !

    Mindenkinek nagyon szépen köszönöm.

    Az "Egy Jó Szót" hozók és kapók/- nak pedig külön köszönetem, bár azt hiszem ebből én most kimaradok "be nem tervezett" időhiány miatt.

    Mindenkinek köszönöm :)

    VálaszTörlés