2011. március 4., péntek

Szarvasi betyárleves

Levesimádóknak (mi nagyon azok vagyunk)  egy jó kis tömör betyáros, ami mellé jöhet egy fincsi tésztaféleség.


Hogy mitől is betyáros, és mitől is szarvasi ? Attól, hogy majdnem azokból az alapanyagokból tevődik össze, amit annó a betyárok az erdőben megtaláltak. No persze mi már egy kicsit módosítottunk rajta, mert kinek van kedve ilyen zord időben az erdőben barangolni egy kis elejtett vadért, no meg a gomba sem bujt még ki a hó alól :) A betyárok tarisznyájában azonban mindíg volt hagyma, jó kis húsos szalonna (amit ma császárszalonnának nevezünk) egy jókora füstölt szalonna, egy kis darbka kolbász, s mindjárt kész is a leves.

De azért nézzük a mi változatunkat, ami egy kicsit barátságosabb ebben a télben, viszont jó kis melegítős leves.

Hozzávalók

50 dkg kockára vágott sertéshús (lehet marha is, vagy akár pulykából is elkészíthető)
15 dkg füstölt szalonna,
15 dkg füstölt császárszalonna,
50 dkg csont (a legfinomabb a borjúcsont, amihez nagyon nehéz hozzájutni)
10 dkg  kolbász,
1 mokkáskanálnyi piros fűszerpaprika
1 közepes fej lereszelt hagyma,  (nálam fehér hagyna)
1/2 dl olaj,
2 db babérlevél, 
2 dl tejföl,
só,
bors, (nálam fehér bors)
2 kanál liszt,
1 csomó zöldpetrezselyem, (én kihagytam)
15 dkg gomba.

Elkészítés:

A vöröshagymát üvegesre pároljuk a kisütött, feldarabolt füstölt szalonnán, felöntjük 1 liter vízzel, beletesszük a babérlevelet,  ebben megfőzzük a húst. Amikor megfőtt, a babérlevelet eltávolitjuk.
A csontot külön sós vízben főzzük meg, és rászűrjük a húslevesre. Hozzáadjuk a kockára vágott császárszalonnát, majd kóstoljuk, s ha kell, akkor még utána sózzuk, borsozzuk.
Egy kevés olajban megpároljuk a gombát, teszünk rá egy kis piros fűszerpaprikát (keveset, mert a kolbász megszinezi) fölengedjük egy kevés csontlével, majd a húslevesbe öntjük.
Világos rántással berántjuk, beletesszük a karikákra vágott füstölt kolbászt, és tejföllel elkeverjük. 


19 megjegyzés:

  1. A betyárját... Ez most rögtön a kedvemre való lenne. :))

    VálaszTörlés
  2. Na most laktam jól Illéskrisz sztrapacskájával, erre meg itt betyárkodsz az éterben!:-DD
    Istenien néz ki, de jó lenne ezt is megkóstolni!!

    VálaszTörlés
  3. Én annyira fázom most, jólesne egy tányérkával belőle!:-)

    VálaszTörlés
  4. Aztabetyárszarvasimindenségit!
    Mai gyerekzsúrra pizza van tervben a pizzafun gyermekem kedvéért, de azért magunknak Oldalbordával jöhetne 1-1 tányér ilyen finomság. Mert itt még javában téééééél van.

    VálaszTörlés
  5. Hmmm, isteni finom lehet, imádom az ilyen leveseket!

    Más: bagettsütő formára itt találtam, hát, elég borsos az ára:

    http://www.ecsy.hu/index.php?page=2&lang=hu

    VálaszTörlés
  6. Nea ! meg a betyárnéééjááát :) Nekem is, akár most reggelire is :)

    VálaszTörlés
  7. Latsia ! Te fodítva eszel ???

    Azt tudod, hogy a sztrapacska is egy tót (szlovák) étel - hát persze, hogy tudod. S itt nálunk a lakosság majdnem 100 %-a szlovák, na és akkor ehhez gyün a betyárleves, amit a Kondorosi Csárdából húztak át ide :) a betyár lovai :))

    VálaszTörlés
  8. 4Gyerek - sírva mondom, nem maradt :) pedig ahogy ránézek összefut a nyál a számban :)

    VálaszTörlés
  9. Nöné --- iiiiiiigen nagyon fincsi.

    Köszönöm Écsiék linkjét, éppen velük voltam tárgyalásba és kérték, tegyem a logójukat az oldalra.

    Ők nagyon borsos áron árulnak és ráadásul a méretek is nagyipariak.

    Én a KOOKTÁ-nál vettem annak idején, akkor sem volt olcsó, de eszméletlenül megéri.

    Én kezitcsókolommal köszönök neki :))

    VálaszTörlés
  10. Hű leveses vagyok és szeretem a hasonló finomságokat

    VálaszTörlés
  11. Vikuci,nagyon jól néz ki isteni lehet ,befalatoznám!:-)

    VálaszTörlés
  12. Már megint csorog a nyálam!Viki köszi a lelőhelyet csak sajnos már nem forgalmaznak ilyen sütőt, de nem adom fel!!!

    VálaszTörlés
  13. francia linket már kaptam.
    valaki?
    vagy belgát.

    VálaszTörlés
  14. Viki, csak onnan tudom, hogy anno, amikor "gyerök vótam", állandóan Szlovákiába jártunk síelni és ott Anyukámék állandóan ezt (is) ették... én meg utáltam, mert sztem (már bocsánat) hányás szaga volt...:-)
    Aztán megnőttem, okosodtam és azóta imádoooom a sztrapacskát.
    Tehát eljött az idő a Betyárlevesre, a lovak közés csapok és elkészítem majd!:-))

    VálaszTörlés
  15. Bianka ! Osztozom a véleményeden :)

    VálaszTörlés
  16. Dittus ! Gyere kanalazzunk együtt :) hátha nekem kevesebb jut :))

    VálaszTörlés
  17. Rozi ! Most vitték föl a szalvéta és a papirzsepi árát, ne tedd ezt velem :) :)


    Most kaptam az infót, hogy a KOOKTA megrendeli, elküldi ha nincs is éppen a weboldalukon. Az ott lévő e-mail cimre kell nekik irni és küldik.

    Na én is felkeresem újra őket, mert nekem meg perforált pizza sütő kell, de az nagyooooon ! :))

    Nem adjuk fel :)

    VálaszTörlés
  18. 4Gyerek !Egyelőre ötlethiányban szenvedek, de ezt sem adjuk fel :)

    VálaszTörlés
  19. Latsia :)))))) ---- pedig az a finom, és tökéletesen érett, amelyiknek ilyen szaga van :)

    Persze ezt én is már felnövő koromban tudtam meg. Mi imádjuk, de nagyon. S mindenféle juhturós, illetve brindzás dolgot.

    Gyíííííí --- csapj a lovak közé - nem fogod megbánni :))

    VálaszTörlés