2011. március 19., szombat

Filézett pulykaszárny, medvehagymás gombás mártásssal

Addig is, amíg "lelkileg" helyrerázódom, s végre megtaláljam az elvesztett dokumentumaim, gondoltam, hogy kikapcsolódásképpen elhozom Nektek ezt az isteni finomságot, ami egy óriási csellel készült el, ugyanis Petra -legkisebbik unokánk- állítólag nem szereti a gombát. Na ná, hogy nem szereti, ha látja, hogy az ételben van !!! Na de nem azé van ám a nagyannyája, hogy azt ki ne találja, hogy ezt a finom és nemes ételt hogyan lehet bevinni a szervezetbe ? :))) és jóétvággyal elfogyasztani még annak is, aki állítólag nem szereti ! J 


Először is, egészen másnak indult ez az egész pulykaszárnyközép história. Mégpedig úgy, hogy egészben besózás, füszerezés, patakiba berakni, rá a tetejét, be a sütőbe, és rákapcsolni másfél órára a sütőt, aztán csak süljön meg magától. ÓÓÓÓ de hát ez túl egyszerű lett volna, meg akkor még el sem fárad az ember lánya rendesen a konyhában, meg akkor hogyan is lesz hozzá az az imádott gomba ?

Lett, és megszületett.

Személyenként 1 db (hatan voltunk, s általában hétvégén mindíg ennyien vagyunk) pulykaszárny közép. Ezeket szépen kifiléztem, mert egy másik elkészítendő ételhez zöldséges csontlé szükségeltetett. Igy két legyet egy csapásra verzió.


Tehát a pulykaszárny kifilézve, tálcára kiterítve, és pulykafűszerkeverékkel enyhén beszórva. Igy pihentek egy fél napot a hütőben.


 

A befűszerezett filézett szárnyakat kockára vágtam. Kevés olajon 1 óriási fej hagymát apró kockára vágva megpuhítottam, majd a fűszerezett husokat beletettem. Egyszerűen csak egy fedővel lefedtem és nagyon lassú lángon, -hogy még kevergetni se kelljen sokszor- egy jó háromnegyed óra alatt megpuhultak, és zsírjára lesültek.

Jött a következő lépés:
1 újabb nagy fej fehér hagymát apró kockára vágtam. Wokban kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam két doboz apró szeletekre vágott csiperke gombát, majd ezt is fedő alatt összefőztem. Amikor már a gomba is szépen megpuhult, elfeleztem.  (A kiszedett felét egy külön kis edénybe raktam, s ez volt az egyik csel)

A Wokban maradt hagymás gombára öntöttem 0,5 liter tejszínt, belekevertem egy fél pogácsa apróra vágott medvehagymát és összefőzés után egy botmixerrel összesűrítettem. Igy eltünt a gomba látszata, de az íze bizony benne volt ám . (Na ez volt a másik csel, hogy ne lehessen látni a gombákat) Ezt a láthatatlan, de mégis gombás szószt kapta Petra unokám, aki -már mondtam- állítólag nem szereti a gombát.

Ezalatt az idő alatt egy külön fazékban sós vízben kifőztem a makarónit, amit öblítés után tányérra szedtem, rápakoltam a huskockákat, majd 5 tányérra a félretett gombákat elosztottam, s mellé raktam a gombás, medvehagymás, tejszínes nártást.  (Petrát pedig megnyugtattuk, hogy csakis az Ő adagján nincs gomba, mindenki másén igen) Tökéletesen két óriási tányérral bevágott. :)


Ékes csalás, de megérte :)

16 megjegyzés:

  1. Ezek a nagyik! :D Én a csirkepörköltet nem szerettem, de elhitették a nagyszüleim, hogy ha megeszem belőle a csirkeszárnyat, fogok tudni repülni... Hát 5 évesen még bedől az ember :) állítólag megettem 6 szárnyat. És most már szeretem a pörköltet.

    Nagyon szuper párosítás ez a gomba-medvehagyma!

    VálaszTörlés
  2. Néha muszály ilyen cselhez folyamodni.
    Ki fogom próbálni, csak lehetne elmenni medvehagymát szedni, de folyamatosan esik az eső.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyis történet!
    Meg guszta ebéd!:)

    VálaszTörlés
  4. Ezek a Nagymamik :D
    Petra helyében én tuti őrt álltam volna a konyhában.

    Ami meg a repülést illeti, hát Titi, nagyon akarhattad ;)

    VálaszTörlés
  5. Jó kis sztori, és nagyon guszta a pulykaszárny!

    VálaszTörlés
  6. Vikuci,jaj de fincsi lehet,és nagyon guszta:-)

    VálaszTörlés
  7. Hmm,de jól néz ki!Már szinte érzem az illatát!:-)

    VálaszTörlés
  8. Titi :)))))))
    Húúúú én meg éppen csak a szárnyát szerettem gyerekkoromban is és most is. De egyáltaln nem tudok repülni, hacsak neeeeem .............. :))))

    VálaszTörlés
  9. Nelli ! Ebben az volt a fura, hogy többször evett már gombát, vegyítve valamivel és még csak turmixolva sem volt. A lényeg, hogy nagyon jólessen neki a kaja, és ne látszon a gomba :) Annyit nevettünk, mert végig Petrakóstolgatta a szószt, amig készült, s nagyon ízlett neki.

    VálaszTörlés
  10. Bianka! Be is faltuk szinte az egészet. Jóétvágyú a családom :)

    VálaszTörlés
  11. Marym! hát igen, néha kell egy kis csel :)

    VálaszTörlés
  12. 4Gyerek! háááát mondom, hogy a Petra volt a főkóstoló, csak addig nem lehetett ott, amig a gomba a mixbe került :)

    VálaszTörlés
  13. Eri! - igen, hát néha ki kell találni valamit.
    A pulyka pedig nálunk főeledel. nagyon szeretjük minden részét minden formában.

    VálaszTörlés
  14. Dittus ! Jóóóóó kis fincsi fokhagymaíz a medvehagymától, és imádni való, mert ettől még epegörcsöt sem lehet kapni :)

    VálaszTörlés
  15. Kriszta, !!! ÓÓÓ az illata ??? hátmég az íze ?? -- Isteni !

    VálaszTörlés