2009. október 19., hétfő

Rozsos kenyér sok-sok finomsággal


Új hét, új nap, (még mindíg próbálgatós új sütő), de kenyér nélkül nem maradhatunk.
S ha már egyszer majdnem minden új, akkor próbálkozzunk egy kis újítással is, gondoltam: s elkészült ez a rozsliszttel kevert kenyér - benne sok finomsággal -
és egy gyors kovásszal, amit Limara és M.Margit oldalán találtam. Bevallom, hogy Margitnál talált kovász receptet azért nem használtam, mert nekem azonnal kellett kenyeret sütnöm. Limara kovásza is jó 40 percet igényelt, de azért inkább ezt választottam, leröviditve a kovász érési idejét.
(tehát, ennél a kenyérnél -számomra, most- valahogy minden új)
Hozzávalók:
Kovászhoz:
1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
10 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
Az összetevőket egy kistálba tettem és fakanállal -jó galuska lágyságú- tésztát kavartam belőle. Jól beliszteztem a tetejét és (most hogy gyorsan kellett minden) a sütőt 20 fokra állitottam, betettem a tálat letakarva, s igy a kovász mindössze 15 perc alatt gyönyörüen kialakult

Hozzávalók a kenyérhez
a fenti gyorskovász
80 dkg BL 80-as kenyérliszt
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
parányi aszkorbin sav
2 dkg só
2 evőkanál burgonyapehely
17 dkg joghurt
2 dl kókusztej
2 dl langyos viz
2,8 dkg élesztő
10 szem aszalt vörösáfonya (csak az egyik kenyértésztába)
Elkészítése:
A vizes anyagokat (joghurt, kókusztej, langyosviz) a dagasztógép edényébe tettem, majd
a szárazanyagokat -amit kimérés után jól összekvertem- (lisztek, burgonyapehely, aszkorbinsav) a vizes anyag tetejére kanalaztam, s ennek a tetejére jött a gyorskovász.
Elinditottam a dagasztógépet, s jó 10 percig hagytam, hogy keverje ezt az elég nagy mennyiséget.
utána átállitottam 2-es fokozatra (dagasztásra) és még 15 percig dagasztotta a tésztát.
Amikor megdagasztott, kivettem a tésztát, picit átgörgettem a tenyeremen, enyhén gyúrva - liszt nélkül - majd kicsit kiolajozott kelesztőtálba helyeztem.
15 perc után kicsit megmozgattam a tésztát (6-7 finom gyuró mozdulattal) és vissza a kelesztőtálba, s további 40 percig kelt.
Ekkor gyurófelületre boritottam, megfeleztem a tésztát. Mindkettőt jól kisodortam, majd egy szálat kettéhajtottam és csavartam rajtan egy párat, mig a másikba beledugdostam a vörösáfonyákat és igy sodortam ki és tekertem össze.
Sütőzacskóval bélelt formába tettem, és még 40 percig igy keltek.
A sütőt 200 fokra előmelegitettem, a kenyereket sütőbe tétel előtt langyos vizzel, virágspriccelővel jól bespricceltem, lezártam a zacskókat (szilikon kötözővel) és irány a sütő.
200 fokon 15 percig, majd további 30 percig 170 fokon szép pirosra sültek.
Amikor kivettem a sütőből a kenyereket, hidegvizes spriccelés következett, és rácsra téve hagytam kihülni.

A kókusztej, és a kenyérbe helyezett vörösáfonyák valami fantasztikus ízvilágot hoztak össze.
Tapasztalatom: legközelebb nem fogok sütőzacskót használni, inkább kibélelem a formát sütőpapirral, vagy csak  margarinnal kikenem.
Kezdünk összeismerkedni az új sütővel, s ezekre legközelebb nem lesz szükség.
Amíg a kenyér sült, addig elkészült egy jó nagy adag chili szósz, amit később bemutatok.
Mit is mondjak? a frissen felvágott kenyeret megkentem a chili szósszal.... na ez volt még fenomenális :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése