2009. október 17., szombat

füge dzsem almával


Igy sikerült.
Hozzávalók

2 kg füge (50 db)

2 kg alma.
3 dl viz
0,5 kg cukor
rumaroma (izlés szerint) én egy fiolával tettem bele
1 citrom leve
1 csomag dzsemfix extra (2 az 1-ben)
Köszönet IzaBELLÁ-nak aki küldött nekem egy boritékban egy kis dzsemfixet. Itt is köszönöm neki.
Elkészitése
A fügéket megmostam, szárát levágtam.
Az almákat meghámoztam, magját, megházát kivágtam és apróra felszeleteltem.
A 3 dl vizet, a cukrot, egy lábasba tettem és beleraktam a megmosott, kettévágott fügéket, s meglocsoltam a citromlével, majd hozzáadtam a rumaromát.
Fél óráig főztem, utána adagoltam hozzá az almákat, majd további 10 percig főztem. (ekkor a legmagasabb fokozatra állitottam a főzőlapot és hozzáadtam a vizben feloldott dzsemfixet)
Botmixerrel fél perc alatt kevertem rajta párat, hogy a fügék és az almák még egy picit darabokban maradjanak.
1 percig továbbfőztem, majd tisztára mosott üvegekbe belekanalaztam. Az üvegtetőket rácsavartam, fejreállitottam, s kb 10-15 perc után szárazdunsztba tettem, ahol másnapig  hagytam kihülni.

2 megjegyzés:

  1. Sajnos nem tudok fügét szerezni. Biztos finom lehet.
    Képzeld már 2 helyről is tudnék cserépedényt szerezni, de most tanácstalan vagyok. :)) 2-ből is nehéz a választás. Az egyik magyar áru, egyszerű díszítés nélküli 4 ezer. A másik a híres erdélyi korondi káposztafőző fazék. 5800 ft. Annak olyan szűk szája van. Szerinted?

    VálaszTörlés
  2. Szia Mónika! Felmásztam a szekrény tetejére és lemértem az enyémet. 13,5 cm a szájszélessége és én ebben nagyon jól tudok pakolni. Nem tudod lefotózni és valahova betenni? Jó lenne látni. Én nem tudom, de én a korondi mellett döntenék, de ezt látni kellene. A magyar is mázas ?

    VálaszTörlés