2009. október 22., csütörtök

Csabai Kolbászfesztivál


Valódi Csabai Házikolbász

Hozzávalók:
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés
20 dkg édes, őrölt, házi paprika,
5 dkg erős, őrölt, házi paprika,
24 dkg asztali só,
3 dkg apróra vágott foghagyma,
2 dkg fűszerkömény (egész)
A Csabai Kolbászfesztivál idén is számtalan izgalmas programmal várja az érdeklődőket. Természetesen ismét lesz elengedhetetlen disznóvágás bemutató, valamint ételkészítési bemutatók. Az ilyen gasztroesemények kötelező momentuma a kóstoló, amihez népzenei és néptánc műsorok szolgálnak majd aláfestésül. A programot a nemzetközi öregfiúk labdarugó torna, párbajtőr gála, élelmiszeripari és turisztikai kiállítás egészíti még ki.

Emellett a Csabai Kolbászfesztivál idén is kolbászkészítő programot hirdet. A vetélkedés időpontja: 2009. október 24. (szombat) 10 óra. Az induló 3-5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 10 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek két óra leforgása alatt. A versenyben résztvevő csapatoknak egy darab 30 cm-es kolbászt kell leadni a zsűrizéshez. A többi kolbász a csapat tulajdonát képezi.
Helyszín: Békéscsaba
Időpont: 2009. október 22-25.

Tudod-e, hogy mitől csabai kolbász a csabai kolbász?


A csabai kolbász nevében foglalt helységnév arra engedhetne következtetni, hogy csak az a kolbászféleség lehet „csabai”, melyet békéscsabai lakosok, Békéscsabán készítettek. Ez azonban természetesen nem így áll. A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem mindenekfelett is készítési módjában, összetételében, fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak, combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb. mert csakis így kerülhető el, hogy a kolbász se túl száraz, se túl zsíros ne legyen. Ezért a csabai kolbász készítésénél nincs is szükség a szalonna külön adagolására, amint az a szalámiféleségeknél szokásos. Az igazi, a régi csabai kolbászt mindig sertésbélbe (kuláréba) töltötték, ennek volt köszönhető a csabai kolbásznak az az értékes tulajdonsága, hogy megőrizte „zaftosságát”, s nem vált keménnyé, szárazzá még egy éves korában sem.


Egy kis nosztalgiát érzek mindíg a csabai ízek iránt, de hiszen ez nem véletlen...........................

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése