2017. október 27., péntek

Vitamin bomba üvegbe zárva télire

Télen-nyáron fogy nálunk a mindennapi vitaminunk. Hála a lassú présnek már pár éve sokkal könnyebben kinyerhető a nyers zöldségekből-gyümölcsökből a legfinomabb ital. Igaz, hogy télen nem mindenhez lehet hozzájutni, de ha lehet is, akkor annak már nincs akkora vitamin tartalma, mint pl nyáron egy őszi baracknak, egy szőlőnek, stb. Ezért mi gondolunk a télre is és ami ilyenkor ősszel még kapható, akkor azokat kipréseljük nyersen, majd befőző automatában 90 fokon 30 percig, tartósítószer mentesen hőkezeljük. 


Télen ezekből az üvegekből felbontunk egyet, kipréselünk hozzá minden nap friss  narancsot, citromot, és még egy adag grapefruit is kerül bele, egy kis gyömbér kíséretében. Ez pontosan 2 pohár 4-4 dl valódi vitaminforrás. 
Az alap ivólevet, ami nagyon sok fajta zöldség-gyümölcsből készül, most készítjük el. Üvegekbe zárjuk, majd koronazáróval fedjük. 

A leveket nyersen engedtük át a gyümölcs présen. Üvegeztük, lezártuk és befőző automatában 90 fokon 30 percig hőkezeltük. 

A lényerés mellett -miután minden zöldséget, gyümölcsöt tisztára mostunk, magházukat, magokat eltávolitottuk, így csak a tökéletes sűrű gyümölcshús maradt, mint "hulladék" - csúnya szóval, mert ebből a "hulladék"-nak nevezett sűrű és nagyon értékes gyümölcs húsból isteni lekvár készült. 


A maradék gyümölcs húst felfőztük, Bözsi a Rabszolganő pürésítette, majd dzsemfixet adtunk hozzá.  Forrón üvegbe raktuk, fejre állítottuk, hogy vákum képződjön. 10 perc mulva talpra álltak az üvegek és várják sorsukat, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol örülni is fognak ennek a szerény kis felajánlásunknak. (50 db üveg) lekvár! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése